Nu aan het lezen
Capitol Rotunda: de onzichtbare parel van DC
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Capitol Rotunda: de onzichtbare parel van DC

Loop je in Washington DC dan valt een blik met het Capitool haast niet te vermijden. De statige witte koepel aan het einde van de National Mall is één van die bekende bouwwerken die je meteen aan Amerika doet denken. Maar hoe ziet het Capitool er van binnen eigenlijk uit? Wij bezochten de Capitol Rotunda en laten het je zien!

Capitol Rotunda: de onzichtbare parel van DC

Hitte, flesjes water en detectiepoortjes 

Snikheet was het die dag in Washington DC. Dat betekende dus flesjes water en sportdrank mee in de rugtas, want wie over de National Mall struint en alles wil zien, maakt ongemerkt toch al snel behoorlijk wat kilometers. Aangekomen bij het Capitool – de plek waar het Amerikaanse Congres zetelt – kregen we een kleine tegenvaller te verwerken. Het goede nieuws was dat mijn reisgenoot en ik de ingang van de Capitol Rotunda aan de achterzijde na wat licht speurwerk hadden gevonden. Minder fijn vond ik de aanblik van detectiepoortjes, overbewapende beveiligers en lange wachtrijen. Onze flesjes drinken mochten absoluut niet mee naar binnen. Logisch natuurlijk, want voor hetzelfde geld zou ik van mijn water en Gatorade een krachtig explosief smeden.

Capitol 2Capitol 3Capitol Rotunda: verborgen kunstwerk in DC

Schietincident 

De extreme veiligheidsmaatregelen zijn er uiteraard ook niet helemaal zonder reden. Op 24 juli 1998 voltrok zich een uiterst triest incident bij het Capitool, waarbij agenten John Gibson en Jacob Chestnut van de Capitol Police het leven lieten. Ze werden doodgeschoten door Russell Eugene Weston, Jr, die voorbij een security checkpoint geraakte en het vuur opende. Een toerist raakte gewond. De motieven van de dader waren volslagen onbekend. Hij zou lijden aan een psychische aandoening en verblijft nog altijd in een medisch instituut wachtend op zijn veroordeling. Ook de aanslagen van 9/11 ruim drie jaar later zorgden voor een verhoogde staat van paraatheid in en rondom het Capitool.  

Graftombe van George Washington?

RotundaIn 1793 werd begonnen met de bouw van het Capitool en op 17 november 1800 kwamen de Congresleden er voor het eerst bijeen. Het bouwwerk is door de jaren heen diverse keren uitgebreid en gerenoveerd, bijvoorbeeld in 1815 nadat er een deel verwoest was tijdens het conflict met de Britten. In de loop der jaren droegen elf architecten bij aan het ontwerp. De mythe dat George Washington begraven zou liggen in het Capitool klopt niet. Er werd wel ooit een graftombe voor de eerste president van de Verenigde Staten gebouwd, maar Washington wenste begraven te worden in Mount Vernon, Virginia waar hij een deel van zijn leven woonde. Die wens werd door zijn nabestaanden gerespecteerd.

Hoogbouw 

Mall in DCHet Capitool is 88 meter hoog, inclusief het bronzen beeld (Statue of Freedom) op de kruin, ontworpen door Thomas Crawford. Het Washington Monument is ruim 63 meter hoger dan de top van het Capitool. De twee toeristische trekpleisters heersen in het luchtruim boven DC, omdat van oudsher bepaald is dat gebouwen in de nabije omgeving zich dienen te houden aan een maximum hoogte. Zie de Height of Buildings Act of 1910. Washington DC laat zich daarom, in tegenstelling tot veel andere steden, niet kenmerken door hoogbouw en wolkenkrabbers. De laatste jaren is er wel steeds vaker discussie of dat zo moet blijven.

The Apotheosis of Washington

The Apotheosis of WashingtonBijzonder vond ik het om uiteindelijk, na fouilleren en het afstaan van de flesjes drinken, voet te zetten in het historische Capitool dat ik vele malen van de buitenkant zag. Niet alleen tijdens mijn reizen in 2008 en 2011, maar natuurlijk ook op televisie. De rondleidingen zijn er gratis en je kunt een headset meekrijgen voor audiocommentaar over het interieur en de ontstaansgeschiedenis. Neusje van de zalm vormt het bezoek aan de Capitol Rotunda, de ruimte van dertig diameter binnenin de koepel, gelegen op de tweede verdieping van het complex. De hal wordt nog altijd gebruikt voor ceremonies en plechtigheden van nationaal belang. Op het plafond is het beroemde fresco ‘The Apotheosis of Washington’ (de apotheose van Washington) van Constantino Brumidi de absolute blikvanger.

De Italiaan rondde het kunstwerk na elf maanden af in 1865, tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het schilderij is een eerbetoon aan president Washington, die wordt afgebeeld in de hemel na zijn transformatie tot god. Hij wordt geflankeerd door de godinnen Libertas (vrijheid) en Victoria (overwinning). De andere dertien vrouwen staan voor het toenmalige aantal staten. De overige zes taferelen op het fresco symboliseren wetenschap, oorlog, landbouw, techniek, handel en zeevaart, zeg maar de fundamenten van de maatschappij.

Presidentiële standbeelden

LincolnOok leuk in de Capitol Rotunda zijn de standbeelden van diverse andere presidenten, naast Washington. Je vindt er onder andere sculpturen van Ronald Reagan, Abraham Lincoln (foto), Andrew Jackson, James Garfield, Dwight Eisenhower, Thomas Jefferson en Gerald Ford. En er staan standbeelden van niet-presidenten Martin Luther King en Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers en de eerste Secretary of the U.S. Treasury (minister van Financiën) in Amerika. Verder hangen er portretten over de Amerikaanse geschiedenis en sinds 2008 is er ook een visitor center. Aan een klein uurtje heb je genoeg om een goede indruk te krijgen van het geheel, of je moet echt een bovengemiddelde interesse hebben in kunst en architectuur. Check altijd even of er geen renovatie aan de gang is, zoals deze zomer vanaf 25 juli. Ik ben in elk geval blij dat ik de Capitol Rotunda in 2011 even bezocht; na afloop stond ik toch met een tevreden gevoel weer buiten. Alleen wel zonder flesje drinken.

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven