Nu aan het lezen
Chicago – hoogtepunten van mijn citytrip
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Chicago – hoogtepunten van mijn citytrip

Aan Lake Michigan ligt, in het noorden van de staat Illinois, de swingende stad Chicago. De grootste stad van het land op New York City en Los Angeles na en zeker het bezoeken waard, ervaarde ik in 2009. Ik had een vertraging van 23 uur, de zon scheen net wat te hard (lees: het was echt enorm heet) en mijn hotel bleek wat verder van het centrum dan ik dacht – maar wat kreeg ik al snel een ontzettend goed humeur van de sfeer, de mensen, de gebouwen en de belevenissen in Windy City. Ook van plan om naar de stad van Barack Obama, Oprah Winfrey en Kanye West te gaan? Wie weet helpt dit artikel je een beetje op weg.

Chicago – hoogtepunten van mijn citytrip

Dag 1: het centrum van Chicago en Little Italy

The Loop in ChicagoIk trok vanzelfsprekend direct naar het centrum. Wat meteen opvalt, is het bovengrondse metrosysteem van Chicago, ‘The L’. Ongeveer een meter of acht boven het trottoir en de wegen ligt de verhoogde spoorlijn. Hier in het toeristische deel staat ie bekend als The Loop, vanwege de cirkelvormige route die je eindeloos door het centrum kan laten rijden. Mijn advies: blijf vooral niet te lang zitten 😉 Genieten doe je natuurlijk niet in een metro.

Ik stapte uit op de Magnificent Mile, het noordelijke deel van Michigan Avenue. Dit is een lange, brede boulevard met exclusieve winkels, museums, restaurants en dure hotels. Shop till you drop; ik bleef dus niet lang op deze plek. Op het meest zuidelijke punt van deze beroemde straat, nabij de Trump Tower, heb je wel een prachtig uitzicht over de Chicago River. Deze rivier stroomt dwars door het centrum – neem zeker even een kijkje hier.

Willis TowerEr zijn meerdere mogelijkheden om Chicago van boven te bekijken; je kunt bijvoorbeeld de Hancock Tower in en naar het observatiedek op circa 320 meter. Ik koos voor de andere bekende toren: de Willis Tower, lange tijd de hoogste wolkenkrabber van Amerika, aan de andere kant van de binnenstad. Het Skydeck is op 412 meter hoogte en binnen een half uur was ik helemaal boven. Toen ik daar was, heette dit hoogtepunt van Chicago overigens nog Sears Tower; twee weken later was de officiële naamsverandering.

De rest van de middag heb ik vooral heerlijk rondgelopen. In Grant Park, tegen Lake Michigan aan. In mooie straten als Jackson, Oak en State Street. En natuurlijk even naar het wereldberoemde Chicago Theatre. Enkele foto’s van mijn dag hieronder.

Grant Park Vanaf de Willis TowerOp de Chicago River

‘s Avonds toog ik naar het deel van Chicago waar ooit de bende van Al Capone de scepter zwaaide: Little Italy. Taylor Street was hun voornaamste territorium, en dan met name het deel tussen Western Avenue en Morgan Street. Ik schreef er al eerder over in mijn artikel over Gangland Chicago: ‘Little Italy is niet meer wat het geweest is en je kunt je in principe een reis naar dit deel van Chicago besparen. Mijn tip: lees het deels op fantasie gebaseerde boek Double Cross, van broertje Chuck Giancana, als je wilt weten wat er zich ooit afspeelde in deze straten, in de wijk waar ik in 2009 een vreselijke pizza at. Zelfs dat stukje Italiaanse glorie is allang vervlogen.’

Chicago by night Chicago Theatre Taylor Street

Dag 2: musea, Millennium Park en de Green Mill

Buckingham Fountain, bekend uit Married with ChildrenNa een heerlijke koffie bij Potbelly in de Adams Street, met gratis refills, een mooi uitzicht over Chicago River en een erg aardig meisje aan de kassa (zie foto onder), liep ik naar het eerste museum; vandaag stonden er meerdere op het programma. Ik bracht korte bezoekjes aan het fotogenieke Science Museum (ligt mooi aan het Columbia Basin) en het Art Institute of Chicago (even Hopper bekijken) en liep langer rond in het natuurhistorisch Field Museum en het Chicago History Museum.

Het weer was prachtig; ik wandelde opnieuw door Grant Park en bezocht vandaag in het bijzonder het Millennium Park. Wat enorm bijzonder! In het park is een enorm openluchttheater ontworpen door Frank Gehry, die ook tekende voor de bijzondere voetgangersbrug aan de oostzijde van het park. Meest gedenkwaardige bezienswaardigheid is Cloud Gate, een groot spiegelend kunstwerk van Anish Kapoor dat er uitziet als een boon van 10 meter hoog. Je kunt hier onderdoor lopen; levert hele leuke foto’s op! Overigens – herken je de fontein op de foto hierboven, midden in het Grant Park? Zou kunnen: de Buckingham Fountain was te zien in de intro van Married with Children!

PotbellyMensen in Grant ParkCloud Gate in Chicago

Green MillIn de namiddag bezocht ik de locatie van het â€˜St. Valentine’s Day Massacre’. Op 14 februari 1929 werden zeven mannen op koelbloedige wijze geëxecuteerd bij de SMC Cartage Company, een bedrijf dat als dekmantel gebruikt werd door de North Side Gang, een Amerikaans-Ierse bende. Het bedrijf was gesitueerd aan 2122 North Clark Street, in een autogarage/opslagplaats dat sinds 1967 niet meer bestaat. Helemaal in de maffia-mood nam ik hierna een metro noordwaarts, naar de Green Mill Cocktail Lounge, een jazzclub waar Al Capone vaak kwam. Er gaan geruchten dat er achter de bar nog steeds kogelgaten zijn uit de wilde tijd, en dat er ook nog een luik is naar een geheime ondergrondse tunnel. De muziek van de man op de foto rechts was geweldig, maar stiekem was ik natuurlijk aan het afdwalen, die avond. Wat zou er hier allemaal gebeurd zijn? Welke deals zijn er hier gesloten, welke doodsvonnissen zijn hier getekend? En: zou het waar zijn van die geruchten? Een bezoekje waard!

Dag 3: de pier en een tochtje over de Chicago River

de Chicago PierIk ontbeet deze ochtend in een bijzondere zaak: Lou Mitchell’s Restaurant, bij de start van Route 66. Het restaurant is een typische Amerikaanse diner. De originele neonreclame uit 1949 hangt nog aan de gevel en het interieur is ook nog uit vervlogen tijden. Het is hier even wachten op een tafeltje! Vandaag een rustige, laatste dag in Chicago. Je kunt enkele uren flaneren over de sfeervolle Navy Pier; je kunt er eigenlijk niet omheen als je in deze stad bent. Het 46-meter hoge reuzenrad zie je al van een afstand, maar er zijn hier meer toeristische attracties: een IMAX-bioscoop, een doolhof, veel horeca en diverse shows en festivals. Vooral de vuurwerkshows schijnen hier fantastisch te zijn.

Ik sloot mijn citytrip af met een tocht over Chicago River en een klein deel van het Lake Michigan. Ik stapte aan boord van de Chicago Architecture Foundation River Cruise en man, wat was dat heerlijk. Met een biertje genieten van de ondergaande zon en de boeiende verhalen over de gebouwen die je passeert. Ik betaalde zo’n dertig dollar en het was het geld meer dan waard!

Cruise op de Chicago River 2 Cruise op de Chicago RiverCruise op de Chicago River, Perry

Wat is er nog meer te doen in Chicago?

Er zijn nog veel meer leuke dingen te doen en te beleven in Chicago! Je kunt in een paar dagen niet alles doen natuurlijk, maar met bovenstaand kwam ik een heel eind. Laat het me weten wat ik echt ben vergeten, want dat ik een keer terugkeer naar Chicago staat vast! Ik hoor het graag via een reactie hieronder!!

Bekijk reacties (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven