Nu aan het lezen
Crimeseries Amerika: laatste jaren zeer populair
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Crimeseries Amerika: laatste jaren zeer populair

Amerikaanse crimeseries zijn de laatste jaren prominent op de Nederlandse tv aanwezig. Het genre is zeer populair en wordt in veel landen door massa’s mensen bekeken. USA365.nl pikte er 5 toonaangevende series uit.

Law and Order

Law & OrderDeze creatie door Dick Wolf is misschien wel de grondlegger van het huidige crimeserieklimaat. De veteraan onder de crimeseries. Begon in het najaar van 1990 met uitzenden op NBC en liep tot mei 2010; goed voor maar liefst twintig seizoenen! Hoofdrollen waren er onder andere voor acteurs Jesse L. Martin (rechercheur Edward Green), Jerry Orbach (detective Lennie Briscoe) en Sam Waterston (officier van Justitie Jack McCoy). Met Law and Order, Special Victims Unit (1999-heden), Criminal Intent (2001-2011) en Trail by Jury (2005-2006) kende de succesvolle serie meerdere spin-offs. Law and Order, Special Victims Unit is op dit moment te zien op Net 5.

CSI: Crime Sene Investigation

Het crime scene-kindje van omroep CBS. Draait om een forensisch onderzoeksteam in Las Vegas en startte in oktober 2000 met de eerste aflevering. Was binnen twee jaar de best bekeken serie in Amerika. Acteur Laurence Fishburne (Morpheus in The Matrix) behoorde een tijdje tot de cast. De eerste aflevering met hem was goed voor bijna 21 miljoen kijkers. Het succes resulteerde in diverse spin-offs; CSI Miami (2002-2012), CSI New York (2004-2013) en in maart van dit jaar start CSI Cyber. Naast de tv-series heeft het CSI-concern inmiddels ook de nodige videospelletjes en boeken uitgebracht. CSI is zowel in Amerika als andere landen een begrip.

Criminal Minds

De cast van Criminal MindsEveneens afkomstig van CBS. Deze serie gaat over een elite-team binnen de Federal Bureau of Investigation (FBI), dat onder leiding staat van Aaron Hotchner, gespeeld door Thomas Gibson. Criminal Minds begon in 2005 en is nu tien seizoenen onderweg. In Nederland is het te volgen op Veronica. Focust zich vooral op het profiel van de misdadigers, en minder op de misdaad zelf. In tegenstelling tot CSI en Law and Order was de eerste spin-off van deze serie geen succes. Criminal Minds: Suspect Behavior startte begin 2011 – met steracteur Forest Whitaker in de rol van teamleider Sam Cooper. Nog in hetzelfde jaar besloot de omroepleiding dat er geen tweede seizoen zou volgen. 

Bones

Voor het eerst uitgezonden in 2005 door FOX en still going strong. Begon vorig jaar alweer aan het tiende seizoen. In Nederland te bewonderen op RTL 4. Hoofdrollen voor onder andere Emily Deschanel (speelt Dr. Temperance Brennan) en David Boreanaz (Special agent Seeley Booth). Bones kreeg een spin-off met The Finder in 2012, waar Michael Clarke Duncan (The Green Mile, Armageddon) een rol in vertolkte. De acteur overleed in september 2012 in Los Angeles aan hartproblemen, op 54-jarige leeftijd. De aflevering ‘The Partners in the Divorce’, tijdens seizoen acht van Bones, was een eerbetoon aan hem.

NCIS: Naval Criminal Investigative Service

Crimeseries Amerika: opkomst van succesvol genre.Product van CBS, verscheen in 2003 voor het eerst op de beeldbuis. In Nederland te zien op NET 5, SBS 6 en Veronica. De serie gaat over misdaden die verband houden met de Amerikaanse marine. Acteurs David McCallum (Donald Mallard/patholoog anatoom), Pauley Perrette (Abby Sciuto/forensisch wetenschapper), Michael Weatherly (Anthony DiNozzo/special agent) en Mark Harmon (Leroy Gibbs/special agent-leider) zijn er vanaf het begin al bij. De eerste spin-off volgde in 2009 met NCIS Los Angeles en vorig jaar ging NCIS New Orleans van start.  

Crimeseries Amerika: laatste jaren zeer populair

Wij wanen ons zeker niet onfeilbaar. Zijn wij een serie vergeten? Geef het door!

Meer lezen over Amerikaanse tv-series op USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/tragiek-van-de-superman-acteurs/”] Superman[/button] [button link=”https://usa365.nl/jerry-springer/”] Jerry Springer[/button] [button link=”https://usa365.nl/soaps-in-amerika/”] Soaps in Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/?s=southfork”] Dallas[/button] [button link=”https://usa365.nl/amerikaanse-comedyseries/”] Succesvolle komedies[/button]
Bekijk reacties (5)
 • Ik was altijd een fanatiek Criminal Minds volger, maar ik moet bekennen dat ik merk dat ze het sinds het 7de seizoen behoorlijk aan het uitmelken zijn. CSI New York vind ik ook een mooie serie. Cold Case was ook goed.

   • Lastig uit te leggen, het zijn verschillende dingen denk ik. Het is gewoon niet helemaal meer wat het geweest is. Natuurlijk is dat bij iedere serie zo, het hoort zich ook te ontwikkelen natuurlijk. De eerste 5 seizoenen vond ik in elk geval erg mooi.
    Maar ik heb het idee dat ze tegenwoordig wat de zaken betreft niet zo goed meer nieuwe onderwerpen weten aan te snijden. Vaak komt het toch wel weer neer op iets wat al eerder geweest is, en ze haasten er een beetje doorheen. Het soap gehalte begint voor mijn gevoel ook behoorlijk toe te nemen wat de hoofdpersonen betreft. Maar het kan ook aan mij liggen.

    Er komt trouwens een spinoff van Criminal Minds aan met Gary Sinise (Lt. Dan van Forrest Gump) in de hoofdrol. Lijkt me gaaf, ben er erg benieuwd naar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven