Nu aan het lezen
De 50e Super Bowl: alles wat je moet weten!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De 50e Super Bowl: alles wat je moet weten!

De Carolina Panthers en Denver Broncos spelen deze zondagavond de finale van de Amerikaanse footballcompetitie, de Super Bowl. Deze 50e Super Bowl wordt gehouden in San Francisco. Tijdens hét sportevenement in Amerika, waarbij de commercie en marketing op volle toeren draaien, is heel het land in de ban van deze ene wedstrijd. Wat je allemaal moet weten? Na het lezen van onderstaand Super Bowl-ABC ben je helemaal op de hoogte!

De 50e Super Bowl: alles wat je moet weten!

De 50e Super Bowl: alles wat je moet weten!We zouden een enorm lang artikel kunnen schrijven met alle interessante verhalen rondom de 50e Super Bowl, maar dat doen we niet. In plaats daarvan een Super Bowl van A tot Z, waarmee je kort maar krachtig toch alles te weten komt over deze finale, die onder andere gratis live te volgen is op het open kanaal van FOX Sports.

Super Bowl A-Z

A – American Football 

Verwar deze sport niet met rugby, een doodzonde in Amerika! Het American Football draait om het scoren van punten door de bal in de end zone van de tegenstander te krijgen. Lees hier meer spelregels.

B – Brain damage

Het football ligt onder vuur de laatste tijd, door berichten in de media dat spelers ernstige hersenschade kunnen oplopen. Dit jaar alleen al waren er 182 hersenschuddingen in de NFL! De helmen en zware bescherming die de spelers dragen, zijn nog altijd niet genoeg om zwaar lichamelijk letsel te voorkomen. Dit is geen sport voor mietjes!

panthersC – Carolina Panthers

Eén van de twee finalisten dit jaar. De Panthers verloren slechts één duel tijdens de reguliere competitie en wonnen er vijftien. Ook in de play-offs bleken ze niet te stoppen. Ze zijn dan ook favoriet in deze finale. De Panthers wonnen nooit eerder een Super Bowl.

D – Denver Broncos

broncosDe andere finalist. Versloegen in de halve finale de titelhouder New England Patriots die vorig jaar de Super Bowl wonnen met 20-18. Denver stond in 2014 ook al in de finale en verloor die toen met maar liefst 43-8 van Seattle Seahawks. Zij verloren op hun beurt weer de finale van 2015. Denver gaat voor de achtste keer de Super Bowl spelen; het won er twee.

E – Eten

De 50e Super Bowl kan ruim drie uur duren, dus je moet wel zorgen dat er wat te eten is! Daar zijn Amerikanen goed in, reken maar dat in miljoenen huishoudens de tafel voor de tv vol zal staan met snacks. En drank..

F – Finale

De Super Bowl is de finale van de NFL, de Amerikaanse footballcompetitie. Teams spelen zestien wedstrijden in het reguliere seizoen, waarna de beste acht teams uiteindelijk in de play-offs belanden.

G – Geldmachine

De Super Bowl is een en al commercie! Een ticket kost dit jaar omgerekend 5400 euro. En nee, dat is geen typefout! Voor de Halftime Show is een budget van negen miljoen dollar gereserveerd. Een speler van de Broncos moest zelfs 1800 dollar betalen zodat hij een ticket voor zijn baby kon regelen…

H – Halftime Show

Meer nog dan de wedstrijd zelf, kijken Amerikanen uit naar de optredens van bekende sterren tijdens de rust. De Halftime Show is een evenement op zich, de artiest die hier mag optreden kan in zijn handen wrijven want zoveel publiciteit krijg je bijna nergens. Dit jaar is de band Coldplay de hoofdact, vorig jaar zangeres Katy Perry.

Katy Perry tijdens de Halftime Show in 2015

I – Super Bowl I

Met terugwerkende kracht zijn de finales van de NFL aangeduid met Romeinse letters. De eerste Super Bowl in 1966 werd Super Bowl I genoemd. Omdat dit jaar de 50e Super Bowl wordt gehouden, maar de Romeinse letter L om commerciële redenen niet sexy genoeg werd gevonden, maakt men nu een uitzondering met het getal 50.

J – Janet Jackson

Berucht is het optreden van Janet Jackson en Justin Timberlake in 2004 tijdens de Halftime Show, waarbij een borst van Jackson werd getoond toen haar outfit het enigszins begaf. Commotie alom en sindsdien wordt de Halftime Show met enkele seconden vertraging uitgezonden om dit soort bloopers uit de miljoenen Amerikaanse huiskamers te houden.

K – Kampioen

De New England Patriots zijn nu nog regerend kampioen, maar verloren in de halve finale nipt van Denver. Daarmee was de ploeg van quarterback Tom Brady dicht bij een tweede zege op rij, maar net als de Seattle Seahawks in 2015 slaagden ook zij er niet in om twee titels op rij te pakken.

L – Legendes

Winst in de Super Bowl kan spelers legendarisch maken. Naast hun toch al niet kinderachtige salaris, zijn ze de rest van hun leven bekend in de VS. Niet zelden slaan spelers die een Super Bowl winnen een topmodel of bekende Amerikaanse aan de haak en krijgen ze de kans om in talloze commercials op te treden.

Lees hier over Nederlandse sporthelden in Amerika!

M – Peyton Manning

De quarterback (zie ook de Q) van de Denver Broncos, met zijn 39 jaar een ware veteraan. Manning speelde drie eerdere Super Bowls en won er één, met Indianapolis in 2007. Een schoolvoorbeeld van een Amerikaanse sportheld. Kondigt na de 50e Super Bowl waarschijnlijk zijn afscheid aan.

De 50e Super Bowl: Peyton Manning
De 50e Super Bowl: Peyton Manning

N – Cam Newton

De quarterback van Carolina Panthers. Een verhaal op zich, want eind 2014 verongelukte hij bijna. Nog steeds draagt hij het polsbandje van het ziekenhuis om zijn arm. Newton is 26 jaar, zeer atletisch, een moderne footballspeler. In de VS is het duel tussen de donkere Newton en de blanke Manning een wedstrijd in een wedstrijd.

De 50e Super Bowl: Cam Newton
De 50e Super Bowl: Cam Newton

O -Obama

Van president Barack Obama is bekend dat hij een sportfanaat is en ook de Super Bowl volgt hij zoals veel van zijn landgenoten: thuis op de bank. Grote kans dat de winnende ploeg ook nog even op bezoek mag in het Witte Huis; een traditie in veel grote Amerikaanse sportcompetities.

P -Pittsburgh Steelers

Het team met de meeste zeges in een Super Bowl. Pittsburgh pakte liefst zes keer de titel. Denver was dit jaar te sterk in de eerste ronde van de play-offs.

Q – Quarterback

De quarterback, de spelverdeler, is de belangrijkste speler van een footballteam. Tevens de populairste, omdat hij de lijnen uitzet, de belangrijke passes geeft, etc. Zoals hierboven al genoemd, is het duel tussen de quarterbacks Manning en Newton ook dit jaar weer een groot thema in de VS.

superbowl50_qbs

R – Jerry Rice

Door velen beschouwd als beste footballspeler aller tijden. Rice speelde als wide receiver twintig seizoenen in de NFL. Met de San Francisco 49ers won hij drie Super Bowls. In 2006 ging hij met pensioen.

S – San Francisco / Santa Clara

De locatie van de 50e Super Bowl. Het Levi’s stadium van de San Francisco 49ers, ligt gek genoeg in Santa Clara, een stadje in de Bay Area tussen San Jose en San Francisco, 64 kilometer buiten San Francisco. Het stadion biedt plaats aan ongeveer 70.000 toeschouwers.

Levi's stadium
Levi’s stadium

T – Televisie

Amerika ligt plat als de Super Bowl gespeeld wordt. Geschat wordt dat ruim 115 miljoen mensen (van de 320 miljoen Amerikanen) de wedstrijd zal volgen. Een gouden avond voor de netwerken!

U – Uitgeteld

De spelers na het spelen van de finale en uw redacteur na het opzoeken van al deze football-feiten.

V -Volkslied

Nog een groot ding rond de Super Bowl is degene die het volkslied voor de wedstrijd gaat zingen. Dit jaar is dat zangeres Lady Gaga. In 2011 haalde Christina Aguilera de zinnen door elkaar, tot hilariteit van veel Amerikanen.

superbowltrophyW – Winnaars

De spelers die de Super Bowl winnen, krijgen behalve de Vince Lombardi-troffee dit jaar ook het getal vijftig in achttien karaats goud. Zo’n cijfer weegt vijftien kilo!

X -De X-Factor

Welke kwaliteit of eigenschap zal de X-factor blijken te zijn voor het winnen van de titel? Wie het weet mag het zeggen… Bekijk hier een filmpje over deze X-factor.

Y -Yards

De lijnen op het speelveld van een footballwedstrijd geven de afstanden aan, de yards. Een veld is 12o yards breed, wat neerkomt op 109 meter en 73 centimeter.

Z – Ziekteverzuim

Het kan ook bijna niet anders, maar het ziekteverzuim na de Super Bowl is opvallend hoog in Amerika. Anderhalf miljoen Amerikanen schijnen zich ziek te melden, ruim vier miljoen komt te laat op het werk.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven