Nu aan het lezen
De gewone Amerikaan: een ode
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De gewone Amerikaan: een ode

Een ode aan de gewone Amerikaan? Bestaat die dan? Met deze fotoserie laat Arno Reijnen in zijn tweede bijdrage de verschillen zien. “Elke foto heeft zijn verhaal. En dat maakt dit land ook weer zo bijzonder.”

Een ode aan de gewone Amerikaan

Een gewone AmerikaanAls fotograaf zeg ik vaak dat één foto meer zegt dan duizend woorden. Met deze serie foto’s laat ik de foto’s het verhaal vertellen over de gewone Amerikaan. Op de roadtrip van Chicago naar LA kwam ik erg veel leuke en aardige, maar ook zeer bijzondere mensen tegen. Allemaal erg vriendelijk en zeer spontaan. Het op de foto zetten was nooit een probleem, ze waren er zelfs trots op dat ik het aan hun vroeg. Mijn ontmoetingen met deze mensen maken voor mij Amerika zo geweldig en elke ontmoeting was meer dan slechts bijzonder; het werd een herinnering. Een moment van vreugde dat ik deze kans kreeg.

365usa001Ik was op doorreis van Elisbeth Town in Kentucky naar Saint Louis.  Onderweg wilde ik binnendoor en kwam ik bij het Mammoth Cave National Park, wat een groot grottensysteem en een deel van de vallei Green River omvat, in het heuvelachtige land van Zuid-Centraal Kentucky. Dit is ‘s werelds langste grottennetwerk, met meer dan 400 mijl aan grotten. Op de weg binnendoor stop ik een paar keer omdat ik de mooiste taferelen zie die je je maar kunt voorstellen. Een man staat met zijn zoon een maaimachine te maken. Ik maak snel een foto, maar deze mensen wilden wel even een praatje maken en voor je het weet sta je meer dan een uur te praten. Weer verder zie ik twee mensen op de veranda zitten en genieten van de rust. Ik kom ook in gesprek met deze mensen en ze zijn zo lief, openhartig en warm. Zijn dit dan de Amerikanen? Gewone mensen die in alle rust leven en spontaan reageren op buitenlanders die hun land komen bezoeken. Mensen die graag een praatje willen maken en die ook iets te zeggen hebben.

In de vele tours door dit prachtige land, ontmoet ik veel bijzondere mensen – en allen zeer verschillend.

Trouwen… en net zo snel weer scheiden

365usa004Op de wereldranglijst is Amerika nummer één in huwelijken maar tevens nummer één in scheidingen! Het geloof in het huwelijk slijt niet door het veelvuldige gebruik ervan. Het huwelijk heeft een status die niet te vergelijken is met het Nederlandse huwelijk. Wie vijf keer is gescheiden, zal ook zo snel mogelijk voor de zesde keer in het huwelijk treden.  Het begrip samenwonen en geen huwelijk en toch in één huis wonen is niet populair in de VS. Het samenwonen met kinderen, zoals in Nederland voorkomt, komt in de Amerikaanse middenklasse nauwelijks voor. Ik vind dit echt een bijzonder verschil met hoe wij daar in Nederland over denken.

365usa016Op verdere doorreis ga ik voorbij Saint Louis en Oklahoma City naar een klein dorp met de naam Prague. Mijn oog valt op een wasserette, op een vrouw die daar zit. De eenzaamheid straalt er vanaf. Ik kom in gesprek met haar en dan blijkt dat ze van oorsprong uit Nederland komt; op haar been heeft ze een tulp laten tatoeëren. Ze woont al jaren in dit dorp en ziet steeds meer mensen weggaan, naar de grote steden. Zij wil hier blijven.

Geloof, gezag en vertrouwen

365usa007In Nederland is geloven in God niet iets wat iedereen doet. Vrijwel alle Amerikanen geloven in God, men was ook zeer verontwaardigd toen president Bush God niet in het Republikeinse partijprogramma noemde. Zo’n 85 procent van alle Amerikanen vindt dat er meer respect moet zijn voor autoriteit, terwijl in gezagsgetrouwe landen als Australië, Zweden, Duitsland of Japan dat ten hoogste 30 procent is. Verder op de tour valt mijn oog op een veehandel/marktplaats. Er staat een man een paardentuig te verkopen en overal zijn veehandelaren bezig om hun vee te verkopen. Weer word ik aangesproken waarom ik foto’s maak; de angst was dat ik van de dierbescherming was. Na mijn verhaal kon ik alles fotograferen wat ik maar wilde. Men vertrouwde mij direct.

365usa015365usa009365usa005

De wapenwet

365usa011Amerika is ook het land waar het wapenbezit een grondwettelijk recht is. Ik heb zelf een wapenwinkel bezocht en keek vol verbazing wat je daar allemaal kan en mag kopen. Wel werd er mij gezegd dat je aan een paar voorwaarden moet voldoen; een bewijs van goed gedrag, een Amerikaans paspoort en een bewijs dat je een wapen mag dragen. Ondanks de vele schietpartijen van de afgelopen tijd is het wapenbezit in Amerika nog steeds niet aan banden gelegd. Dit ligt niet aan de president of aan de komende president, maar aan de zeer machtige wapenlobby die zich er zeer heftig tegen verzet. En dat deze wapenlobby machtig is, blijkt wel uit het feit dat het Amerikaanse congres nog steeds niets veel voelt voor plannen om de wapenwet te wijzigen. Op een gewoon winkelcentrum in een middelgrote stad kun je gewoon naar de gunstore gaan en je laten informeren over wat het beste bij je past. Ook als toerist kreeg ik een complete uitleg.

Rijk en arm

365usa014Amerika is het land waar bankiers en andere rijken ook echt zeer rijk zijn. Hier in de VS is rijk zijn geen probleem. Men heeft eerder respect voor je, dat het goed doet en dat je laat zien dat je het in je hebt om er iets van te maken. Men kijkt overigens ook echt anders naar mensen die arm zijn en geen werk hebben. In Amerika is men snel bereid om iemand de kans te geven om weer aan de slag te gaan en om zijn kost te gaan verdienen. Trots mag ik het ook wel noemen. Ik kom op mijn reis een man tegen die ontzettend trots is op zijn mooie auto. Hij laat mij uitvoerig de wagen bekijken, vertelt hoe gaaf de motor is. Ik kijk vol verbazing hoe hij het binnenwerk van de auto poetst. Hij is trots op zijn auto, maar ook dat hij deze auto in de VS heeft verdiend en hier heeft gekocht. Even later komt zijn vrouw erbij staan.  Met een lach vertelde ze dat de auto bijna meer tijd en aandacht kreeg dan zij.

Conclusie

365usa008Ga met mensen in gesprek! Het levert vaak heel leuke conversaties op. Amerika is zo groot en geen mens is hetzelfde. Iedere staat heeft zijn eigen soort Amerikaan; er is geen typische Amerikaan. Terwijl een Nederlander iedereen meteen in een hokje weet te zetten, zijn de flexibele Amerikanen vaak moeilijk te plaatsen. Dit is het land met de vele en grote verschillen in cultuur, zienswijze en sociaal welzijn. Het is een land waar veel mogelijk is en waar in feite de gewone Amerikaan niet kan worden gevonden. Die bestaat gewoon niet.

Met deze fotoserie wil ik de verschillen laten zien. Elke foto heeft zijn verhaal. En dat maakt dit land ook weer zo bijzonder.

365usa003 365usa010 365usa013

De gewone Amerikaan


ArnoArno Reijnen (1956) is een Utrechtse fotograaf en ondernemer in infrarood-warmtepanelen. Hij heeft een grote passie voor Amerika. Hij  bezocht het land al een paar keer en maakt er vooral foto’s die een verhaal vertellen, van mensen en bijzondere situaties. Zijn leefspreuk is dan ook: een foto zegt meer dan 1000 woorden. Zijn bezoeken aan de vele natuurparken en New York en Los Angeles geven een mooi beeld van hoe hij de Verenigde Staten ziet en wat je allemaal kunt beleven. Het blijft een boeiend land: de verhalen spreken voor zich.

Bekijk reacties (2)
    • Intresant hier zijn tog meer mensen in mijn omgeving die zeide en zege dat we van de aap afstamen dat elke americaan zegt dat ie gelooft is vaag ik zie voel ruik hoor en hoop veel moois te horen . mooi om door een rood witte bril te kijke. roze is een stoere vrouw

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven