Nu aan het lezen
Foto met een verhaal: de tuinman van George Bush
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Foto met een verhaal: de tuinman van George Bush

In deze rubriek aandacht voor verhalen achter de foto’s die de redacteuren en gastschrijvers van USA365.nl maken tijdens hun Amerika-reizen. Dit keer een foto uit mei 2008, toen redacteur Mike Boeschoten voor het eerst voet zette in de VS en in hoofdstad Washington DC een praatje maakte met niet zomaar een tuinman! Tijdens de inauguratie van Donald Trump, op 20 januari 2017, schoot het me opeens weer te binnen toen ik naar de beelden van CNN keek. De Amerikaanse regie schotelde een shot voor van Barack Obama, die vanuit de helikopter nog eenmaal een blik wierp op zijn voormalige werkplek en het strak groene gazon van de South Lawn (of back lawn).

Deze South Lawn is de plek waar jaarlijkse de White House Easter Egg Rol plaatsvindt met Pasen en waar presidenten arriveren en vertrekken met de Marine One, de presidentiële helikopter. De tuin aan de voorzijde van het Witte Huis (ook wel front Lawn genoemd) is het gedeelte dat grenst aan Pennsylvania Avenue.

Het was dat moment van Obama in de helikopter boven het Witte Huis dat mij deed terugdenken aan mijn kennismaking met de presidentiële ambtswoning in 2008.

Jim the gardener 

Bij mijn eerste bezoek aan openluchtmuseum Washington DC was ik, zoals ongetwijfeld de meesten van jullie, onder de indruk van de vele historische bouwwerken in de stad. En niet in de laatste plaats van het Witte Huis. Na de foto’s bij de pilaar, een punt waar je kunt poseren met de South Lawn goed centraal op de achtergrond, besloten mijn reisgenoot en ik om een stukje de drukte uit te lopen en te kijken of we nog dichter bij het Witte Huis konden komen. IJdele en naïeve hoop natuurlijk.

We stuitten spoedig op het donkergroene hek van het Witte Huis-complex. Aandachtig bestudeerden we het traliewerk en we filosofeerden over wat er zou gebeuren als mensen het gazon zouden betreden, totdat we ineens een tuinman onze kant op zagen komen. Hij groette ons vriendelijk en we knoopten een praatje aan. Hij bleek Jim te heten en uit Duitsland afkomstig te zijn. Hij vertelde het allemaal in accentloos Engels.

Onderonsje met tuinman van George Bush

Of de president thuis was, zo wilden we graag weten. Daar kon of wilde hij geen antwoord op geven. Hij ging nog even in op zijn werkzaamheden en wij vertelden nog wat over onze reis die ons over enkele dagen naar New York City zou brengen. Hierna vervolgde Jim the gardener zijn weg op de South Lawn. Het was een kort, maar gedenkwaardig intermezzo, het onderonsje met de tuinman van George W. Bush.

tuinman van george bush

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven