Nu aan het lezen
De vrouw van de vele eerste keren – Kamala Harris
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De vrouw van de vele eerste keren – Kamala Harris

Met de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 wordt president-elect Joe Biden de oudste president ooit. Op 12 december selecteren de 538 kiesmannen van het kiescollege officieel de volgende president, daarmee wordt vice president Kamala Harris de eerste vrouwelijke vice president van de Verenigde Staten.

Wie is Kamala Harris?

Kamala Harris werd geboren op 20 oktober 1964 als dochter van een Indiase en een Jamaicaanse immigrant. Haar moeder, Shyamala Gopalan, was een kankeronderzoeker en kwam in 1958 in Amerika, haar vader David Harris in 1961 als hoogleraar economie. Door haar achtergrond voelde Harris zich Afro- en Indiaas – Amerikaans.

Haar ouders leerden elkaar kennen begin jaren zestig in Berkeley, de plek waar ze beiden studeerden. Samen demonstrerend voor de burgerrechtenbeweging werden de twee verliefd. Na haar geboorte werd Kamala vaak meegenomen in de kinderwagen naar de demonstraties. De lange benen vanuit de kinderwagen zijn iets wat haar altijd is bijgebleven.

Wanneer Kamala zeven is, gaan haar ouders uit elkaar. Samen met haar zusje blijft Kamala bij haar moeder wonen, eerst in Berkeley later in Oakland. Als alleenstaande moeder heeft Shyamala veel steun aan haar omgeving die vooral bestaat uit haar zwarte activistische vriendinnen.

Na haar highschool gaat Kamala naar de Howard University in Washington, de zwarte universiteit, ook wel het zwarte Harvard. Ze besloot er economie en politieke wetenschap te studeren. Tijdens haar jaren aan de universiteit was ze actief in de debatclub, studentenraad en de Afro – Amerikaanse Alpha Kappa Alpha (de oudste zwarte studentenvereniging). Na haar jaren aan Howard gaat ze terug naar Californië om haar rechtendiploma te halen aan het Hastings College of the Law.

Ze begon haar werk carrière aan de balie als deputy district attorney in Alameda County. Het was haar toenmalige partner, de dertig jaar oudere Willie Brown, die haar verder introduceerde in het politieke netwerk in de staat. In 1998 begon Kamala als openbaar aanklager in San Francisco.

Je spreekt mijn naam uit als ‘comma-la’, zoals het leesteken

Gemengdheid & Gelijkheid – wel zwart genoeg?

Eigenlijk is er een term die het leven van Harris samenvat en dat is gemengdheid. Want waar haar roots Indiaas en Jamaicaans zijn, werd ze vaak bekritiseerd om haar mate van ‘zwartheid’. Haar moeder werd bij aankomst in Amerika direct opgenomen in de zwarte samenleving en dit is bepalend geweest voor haar opvoeding. Vooral haar omgeving heeft ervoor gezorgd dat Kamala opgroeide tussen intellectuele zwarte vrouwen.

Haar jaren op Howard University openden haar ogen wat betreft de zwartheid, je kunt op verschillende manieren ‘zwart’ zijn. Ook haar jaren op de openbare school in Berkeley worden kenmerkend voor haar latere leven. Door een experiment komt ze terecht op een school in een betere buurt om die gemend te maken. Hierdoor groeide ze op in een mix van culturen en bevond ze zich continu tussen wit en zwart, altijd schipperend tussen zwart en wit.

Kamala is een goed voorbeeld van de hedendaagse Amerikaanse droom. Een migrantenachtergrond, een vrouw en een zwarte vrouw die het schopt tot vele hoge posities in Amerika. Ze laat zien dat met hard werken alles mogelijk is.

Hoe leerde Amerika haar kennen?

Niet alleen stelde Harris zich als kandidaat voor de Democratische partij voor de presidentsverkiezingen van 2020, vooral westelijk Amerika maakte al eerder kennis met haar. Als senator in Californië viel ze op tijdens de openbare hoorzittingen. Altijd scherpe vragen tijdens hoorzittingen en natuurlijk haar strijd tegen het racisme in het strafrecht was een belangrijk punt. Haar scherpe tong kwam haar van pas tijdens de debatten die gevoerd werden bij de voorverkiezingen.

Toch blijft Kamala Harris bij het grote publiek nog mysterieus. Privé en werk houdt ze het liefst gescheiden. De laatste tijd is haar werk overigens alles. Haar man, advocaat Douglas Emhoff, leerde ze op latere leeftijd kennen. Tegenwoordig wonen ze samen met zijn twee kinderen.

Klagen heeft geen zin, doe wat. – aldus het advies van haar moeder

Waarom is de keuze op haar gevallen?

Dat Joe Biden een vrouw ging kiezen was al snel duidelijk. En hoewel hij en Kamala tijdens het debat vorig jaar in een verhitte discussie terecht kwamen, koos hij voor haar. Inmiddels zijn ze dichter bij elkaar gekomen, Harris is bekend bij het grotere publiek en ze is een vrouw, een zwarte vrouw. Ze wordt gezien als iemand die zich in het midden-links van de Democratische partij bevindt, net als Joe Biden. Ze maakt zich hard voor politiehervormingen, gezondheidszorg en milieuvraagstukken. Punten die ook terugkomen in de campagne van Biden.

Wat levert het de democratische partij op?

Met het kiezen van Kamala Harris als running mate, en inmiddels als vice president, proberen de Democraten hun stem weer terug te vinden in de zwarte gemeenschap. De keuze voor een vrouw van kleur is in het huidige Amerika geen rare keuze. Er zijn vele discussies over ras en de Democraten willen dat hun lijst een afspiegeling is van de huidige en toekomstige samenleving. De witte samenleving is immers over dertig jaar in de minderheid.

De vrouw van de vele eerste keren

Kamala Harris is vooral bekend vanwege haar vele eerste keren. Haar CV staat bol van prestaties waar vele vrouwen alleen over konden dromen. Enkele hoogtepunten uit haar carrière:

– 2010 eerste zwarte openbare aanklager Californië
– 2011 eerste zwarte procureur-generaal
– 2106 eerste zwarte senator Californië
– 2017 In het Amerikaanse senaat
– 2019 Democratische voorverkiezingen – beschikbaar stellen voor presidentschap
– 2020/2021 Eerste zwarte en eerste zwarte vrouwelijke vice president van Amerika, de eerste Afrikaanse- Amerikaanse, de eerste Aziatisch Amerikaanse en de eerste Caribische Amerikaanse vice president
– 2020/2021 ‘Persoon van het jaar’ samen met Joe Biden uitgeroepen door TIME Magazine

Ik mag dan wel de eerste vrouw zijn, maar ik zal niet de laatste zijn

Benieuwd wie de andere opties waren voor Joe Biden als vice president?

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven