Nu aan het lezen
Death Valley: de heetste plek op aarde
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Death Valley: de heetste plek op aarde

De maand juli is aangebroken en dat betekent dat de temperaturen op veel plaatsen ter wereld weer flink oplopen. Ook in Death Valley, waar er vooral rond deze tijd extreme hitte heerst. Toch zijn er altijd toeristen te vinden. In 2011 waagde ik mij zelf aan het bezoeken van de befaamde heteluchtoven. Eigenlijk was ik een jaar te vroeg, want pas in 2012 werd de Amerikaanse woestijnvallei officieel als heetste plek op aarde aangemerkt.

Death Valley: de heetste plek op aarde

Death Valley: de heetste plek op aardeBij het horen van de naam Death Valley moet ik altijd als eerste denken aan Bassie en Adriaan. In mijn kinderjaren volgde ik de belevenissen van deze clown en acrobaat met grote regelmaat. Soms nog. Tijdens een aflevering van de serie ‘De Reis Vol Verrassingen’ – waarbij Bassie en Adriaan door Amerika touren – brengen de twee een bezoekje aan Death Valley. In één van de scènes bakt chefkok Bassie een eitje op de gloeiendhete motorkap. Als kleine jongen maakte ik zo voor de tv kennis met de ‘dode vallei’ en zijn gevaarlijk hoge temperaturen. Ooit wilde ik daar ook naartoe.

Föhn, Bill Clinton en pizza

Drie jaar geleden was het zover en reed ik op doortocht naar Los Angeles door Death Valley, in 1994 omgedoopt tot nationaal park door president Bill Clinton. Over de hitte was helemaal niets gelogen: het leek wel alsof er iemand continu een föhn voor mijn gezicht hield. Of blijf met je gezicht nog even hangen als je een pizza uit de oven haalt: zelfde effect. De hitte en venijnige wind van Death Valley zorgen voor een combinatie die je snel doet uitdrogen. In de auto is airco een absolute must, net als een koelbox met voldoende drinkwater en eten. Vooral dat laatste wordt nog wel eens vergeten, soms met uitputting tot gevolg.

Tijd om alles van Death Valley te zien was er niet, het immense park is 224 kilometer lang! Toch kon ik tijdens mijn verblijf van circa twee uur de mooiste zaken meepakken, zoals het Badwater Basin, het laagste punt van Noord-Amerika 85,5 meter onder zeeniveau. Een bordje in een rotswand geeft je een idee van de verhoudingen. Ook de uitgestrekte, witte zoutvlakten vond ik indrukwekkend. Eventjes waagde ik mij aan een korte versnelling, gewoon om te kunnen zeggen dat ik hardgelopen heb in Death Valley: het is niet aan te raden.

Badwater Basin in Death ValleyBordje zeeniveau in de rotsenImmense zoutvlakte in Death ValleyOp de terugweg genoot ik van de Artist Drive, één van de vele routes die je kunt volgen. Deze verharde weg begint nabij de parkeerplaats van het Badwater Basin en voert je langs enkele fraaie uitzichtpunten van de vallei, waarna je weer terechtkomt op de hoofdweg die je richting het dichtstbijzijnde plaatsje Furnace Creek loodst. Vergeet ik bijna nog Zabriskie Point (zie achtergrondfoto boven) waar ik die dag ook nog wat mooie plaatjes kon schieten. Vanaf deze plaats heb je een fantastisch uitzicht over de golvende zandduinen. Een eitje bakken kwam er helaas niet van: met een huurauto misschien maar beter ook.

Record van Death Valley

Death ValleyPas na mijn trip ging ik mij wat meer verdiepen in de historie van Death Valley en de hoogst gemeten temperaturen. Het record bleek te zijn van 10 juli 1913, toen de meter in de Furnace Creek Ranch 56,7 graden Celcius aangaf. In die zomer van 2011 was Death Valley daarmee officieel de op één na warmste plaats op aarde, want in Libië werd er op 13 september 1922 een temperatuur van 57,7 graden op de thermometer waargenomen.

Een jaar na mijn bezoek kwam het schokkende nieuws: de commissie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) besloot het 90 jaar oude Libische record te schrappen, omdat de metingen niet goed zouden zijn uitgevoerd. Death Valley nam het wereldrecord als nummer twee maar wat graag over en is nu de plek met de hoogste (direct) gemeten temperatuur. Voor mij blijft Death Valley echter altijd de plek waar Bassie een eitje bakte.

Radio 5

USA365.nl werd na de publicatie van dit artikel door Radio 5 benaderd om te praten over Death Valley, in het programma Wekker-Wakker. Dat gebeurde op dinsdagochtend 19 augustus 2014. Bijgaand het fragment.

Meer lezen over nationale parken en andere mooie plekken?

[button link=”https://usa365.nl/natuur-in-amerika/”] De mooiste natuurfoto’s[/button] [button link=”https://usa365.nl/grand-teton-national-park/”] Grand Teton: wonder van Wyoming[/button] [button link=”https://usa365.nl/mount-rushmore-de-trekpleister-van-south-dakota/”] Mount Rushmore[/button] [button link=”https://usa365.nl/acadia-national-park-de-parel-van-maine/”] Acadia: parel van Maine[/button] [button link=”https://usa365.nl/rocky-mountain/”] Rocky Mountains en de Trail Ridge Road[/button] [button link=”https://usa365.nl/craters-of-the-moon/”] Craters of the Moon[/button] [button link=”https://usa365.nl/overseas-highway-florida-keys/”] Overseas Highway: rijden door de Florida Keys[/button]
Bekijk reacties (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven