Nu aan het lezen
Denver, the mile high city in Colorado
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Denver, the mile high city in Colorado

Die zomeravond stond ik in een restaurant in Hot Springs, South Dakota te wachten op een tafeltje, toen ik in gesprek raakte met een gezin uit Denver. Ik vertelde over mijn reis en dat ik zou eindigen in Denver. Wat bleek? Ze kwamen er vandaan en spuwden het ene feitje na het andere over me uit. Altijd fijn als je tips krijgt van lokale bewoners. Veel betrouwbaarder dan de doorsnee reisgids, die meestal het duurste hotel adviseert. De beste raad die ik kreeg: ga naar de 16th Street Mall in LoDo, ofwel Lower Downtown.

Vooraf wist ik niet precies wat ik me bij Denver moest voorstellen, maar de stad met een kleine 635.000 inwoners beviel me uitstekend. Na een fascinerende rit door de Rocky Mountains (vanuit Denver heb je een prachtig uitzicht op die bergen) was het tijd om uit te blazen. Helaas was ik 24 uur te laat om Louis van Gaal Manchester United in Denver te zien coachen, maar dat mocht de pret niet drukken. Vanuit het hotel VQ had ik een fantastisch uitzicht op Downtown Denver. Met de auto was het amper tien minuten rijden naar het centrum (advies; parkeer uw auto aan de achterzijde van het Capitool, dat bespaart dollars).

Aanzicht van het Capitool in DenverTrappen van het Capitool in DenverMarker 'one mile above sea level'

Denver; The Mile High City

Dat Denver de bijnaam ‘The Mile High City’ draagt, is niet voor niets. De stad ligt op zo’n anderhalve kilometer boven de zeespiegel. Wie precies op die plek wil staan, moet naar de voorzijde van het Capitool – Denver is de hoofdstad van de staat Colorado – wandelen. Op de trappen voor dat indrukwekkende gebouw staat, gegraveerd aan de voorzijde van één van de treden, de tekst ‘one mile above sea level’. Zelden zag ik mensen zo gewillig op de knieën gaan om de letters op de gevoelige plaat vast te leggen.

Veel mensen bij de pro-Israel-betoging in DenverZo rustig als het daar de eerste dag was, zo druk was het 24 uur later. Voor het Capitool was er een pro- en anti-Israël-demonstratie aan de gang. De pro-Israël-aanhangers waren in een ruime meerderheid, maar er was aardig wat politie op de been om de demonstratie in goede banen te leiden. Als toerist sloeg ik het gade, maar mijn journalistieke bloed kroop waar het niet kon gaan. Ik mengde me tussen de betogers en maakte foto’s. Ik besloot over te steken om verder te wandelen richting het Capitool, maar eenmaal aan de overkant stond er direct een agent bij me.

Verontschuldigingen

Die greep me bij mijn arm en sommeerde me terug te gaan naar de overkant. Ik legde uit dat ik maar een toerist ben en verder niets met de demonstratie had te maken. “Yeah, sure,” was zijn cynische commentaar. Nadat ik mijn verontschuldigingen aanbood, hield hij mijn arm wat losser vast, maar begeleidde me wel naar de overkant. Welk nut dat precies had, is me onduidelijk, want amper honderd meter verderop zag ik mensen gewoon de weg oversteken. Het liep uiteindelijk met een sisser af en even later meldde ik me probleemloos tussen de pro-Israël-aanhangers. De protesten verliepen verder vreedzaam, de politie hoefde niet in te grijpen.

16th Street Mall in DenverHet was een korte onderbreking van verder aangename dagen in de Mile High City. Precies tegenover het Capitool staat het gemeentehuis, al zitten daar wel honderden meters tussen. De gebouwen worden gescheiden door een prachtig park, waar de bloemen afgelopen zomer volop in bloei stonden. De collega’s van de Denver Post, die vanuit hun ramen uitzicht hebben op het Capitool en park, zullen op zomerse dagen wel eens balen dat ze binnen zitten.

16th Street Mall

Ook aan gezelligheid geen gebrek in Denver. De 16th Street Mall is een lange winkelstraat met veel restaurants die doorloopt tot in LoDo, Lower Downtown. Souvenirwinkels zijn er te over, straatmuzikanten zijn er niet weg te slaan, restaurants tref je aan in alle soorten en maten en voor een liefhebber als ik is er een grote vestiging van Barnes & Noble. Het was genieten in Denver, een stad die ik van harte kan aanbevelen om de reis te beginnen of eindigen (afstand tot het vliegveld is een goed halfuur). Het gezin dat ik tegenkwam in Hot Springs liep ik niet tegen het lijf in Denver. Maar vanaf deze plek een welgemeend: thank you!


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven