Nu aan het lezen
Kijktip: 5 docu’s op Netflix over politiek Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Kijktip: 5 docu’s op Netflix over politiek Amerika

Heb jij Netflix en interesse voor politiek in Amerika? Wij kunnen je onderstaande 5 docu’s dan van harte aanbevelen. Niet allemaal even bekend, maar wel zeer de moeite waard, ook als je wat minder thuis bent in de materie. Van een kijkje achter de schermen bij de Kennedy-regering in de roerige jaren zestig tot het laatste jaar van Barack Obama en zijn team. Hieronder een willekeurige top 5 met onze bevindingen én de trailers.

Kijktip: 5 docu’s op Netflix over politiek Amerika

1. Bobby Kennedy For President (2018)

Lengte: miniserie van 4 delen van elk ongeveer een uur.

Waanzinnige zwartwitbeelden en geluidsfragmenten in deze serie geregisseerd door Dawn Porter! We beginnen in deel 1 (A New Generation) met de roerige jaren zestig, de rassenrellen en de entree van Robert Francis Kennedy in de politiek als minister van justitie in het kabinet van broer John F. Kennedy. Bobby wil de georganiseerde misdaad en rassenproblematiek te lijf en treft daarbij de nodige hobbels op zijn pad.

In deel 2 (I’d Like to Serve) een kippenvelmoment na zo’n acht minuten, als RFK bij de Democratic National Convention van 1964, bij de toewijzing van Lyndon Baines Johnson als presidentskandidaat voor de Democraten, het woord krijgt. Althans, dat wordt hem belet door een wervelend applaus dat hem ten deel valt en wat minutenlang aanhoudt. We zien zijn indrukwekkende bezoek aan de arme buurten van Oost-Kentucky waar hij een gesprek aanknoopt met een klein meisje tijdens een schoolbezoek.

Deel 3 (You Only Get One Time Around) focust zich op de presidentiële campagne, de adoratie van vele Amerikanen, die Bobby zien als dé man die de missie van de vermoorde JFK voortzet, en de aanslag in Los Angeles. We zien beelden van die beruchte 5 juni 1968 in het Ambassador Hotel en de begrafenis. Gek misschien, maar als kijker hoop je toch steeds weer dat het anders afloopt.

Deel 4 (Justice for Bobby) staat in het teken van complottheorieën rondom de moord, het grote vacuüm dat ontstaat bij de Democratische partij en de gerechtelijke processen rondom de man die verdacht wordt van de moord: Sirhan Sirhan. In het slotdeel van de docu komen verschillende personen voorbij die grote twijfels plaatsen bij de officiële lezing van de overheid, namelijk dat Sirhan Sirhan de enige dader zou zijn en wist wat hij deed. Anderen beweren dat hij onder een soort hypnose was en wie is toch die verdachte vrouw in een jurk die de plaats delict snel zou hebben verlaten? Zullen we de waarheid ooit te horen krijgen? Het blijft in elk geval allemaal heel treurig dat Robert Kennedy het nooit kon waarmaken als president.

2. Trump: An American Dream (2018)

Lengte: 4 delen van elk ongeveer een uur.

Een vierdelige documentaire over één van de meest veelbesproken personen op deze aarde: Donald Trump. Voor- en tegenstanders van de huidig president komen aan het woord. De kijker krijgt een interessant beeld van de Trump in zijn jongere jaren.

Deel 1 (Manhattan) start met het New York in de roerige jaren zeventig onder het bewind van burgemeester Abraham Beame en de onrust in de stad door de hoge werkloosheid. In die periode is de ster van een jonge Trump, dan een twintiger, rijzende. Net als vader Fred wil hij furore maken als vastgoedondernemer en daar moet alles voor wijken. In tegenstelling tot Fred Trump, die in Brooklyn wooncomplexen liet bouwen voor arbeiders, richt Donald zich meer op het elitaire Manhattan. Daar wil hij naam maken met onder meer de renovatie van The Commodore Hotel (naar The Grand Hyatt) en later met de realisatie van Trump Tower (opening in 1983).

Om de benodigde vergunningen en financiële voordelen te bemachtigen, procedeert Trump tegen de gemeenteraad van New York City en hij komt uiteindelijk als winnaar uit de bus. We maken in dit gedeelte van de docu kennis met de schimmige advocaat Roy Cohn die Trumps belangen behartigt bij al dat politieke en juridische getouwtrek. Na een paar successen wil Trump meer en hij stort zich van het ene project in het ander, daarbij niet zelden burgemeester Ed Koch afvallend die er in zijn ogen niet veel van bakt. Zo steggelen de twee over de aanleg van een ijsbaan bij Central Park.

The Gambler

In deel 2 (The Gambler) zien we Trump zijn imperium uitbreiden in het gokwezen. In mei 1984 opent Trump in Atlantic City zijn eerste casino met het Trump Plaza en later volgt de exotische Taj Mahal. Aanvankelijk lijkt het voor Trump allemaal niet op te kunnen, maar dan komen er financiële problemen aan het licht, zijn gokpaleizen beginnen te wankelen en komt er kritiek in de kranten. We zien fragmenten van hoe Trump kritische journalisten de mond snoert en wegloopt bij een interview.

De misère voor Trump gaat verder in het derde deel (Citizen Trump) als zijn affaire met actrice Marla Maples aan het licht komt, met als gevolg de scheiding met Ivana. De kranten staan er vol van en Trumps imago loopt schade op. We zien Trump opnieuw trouwen, met Marla Maples, een kind krijgen en weer scheiden. De publicatie van zijn boek ‘The Art of the Comeback’ komt langs in dit hoofdstuk alsmede een interview met Mary, de moeder van Trump.

Deel 4 (Politics): The Donald baant zich geleidelijk een weg richting de politiek. Hij schakelt de hulp in voor spindoctor Roger Stone, voert campagne in 1999 en 2000, maar het loopt op niets uit. Hij zoekt daarna weer op  andere manieren de spotlights, onder meer als host van de realityserie The Apprentice. In de laatste tien minuten komt het White House Correspondents’ Dinner van april 2011 voorbij. We zien hoe president Barack Obama de spot drijft met de in de zaal aanwezige Trump, die Obama bekritiseerd had over de zaak van zijn geboorteakte. Trump, duidelijk not amused, zei geen woord en vertrok die avond vroeg.

“Ik weet zeker dat het deze avond was die hem op het pad naar het presidentschap zette”, zegt verslaggever Geraldo Rivera in de documentaire. De rest is inmiddels geschiedenis.

3. The Final Year (2017)

Lengte: 1 uur en 29 minuten

We volgen Barack Obama in deze HBO-special tijdens zijn laatste jaar als president, met de focus op het buitenlandbeleid. De reizen naar landen als Vietnam, Japan (herdenking Hiroshima), Oostenrijk en Griekenland, de laatste overzeese plek die Obama aandoet als president, komen voorbij. Het diplomatieke aspect staat steeds centraal in ‘The Final Year’, waarin naast Obama ook John Kerry (minister van Buitenlandse Zaken), Samantha Power (VS-ambassadeur Verenigde Naties) en Ben Rhodes (speechwriter en speciaal adviseur Obama) nadrukkelijk worden gevolgd. Een interessante weergave van het reilen en zeilen in het Witte Huis.

4. Get Me Roger Stone (2017)

Lengte: 1 uur en 41 minuten

Een kijkje in de keuken van politiek strateeg, lobbyist, adviseur en excentriekeling Roger Stone. Zelf betitelt hij zich als ‘agent-provocateur’. In deze documentaire maken we kennis met de man die op zijn twaalfde gegrepen werd door het politieke virus, omdat hij toen van zijn buurvrouw een boek kreeg geschreven door oud-presidentskandidaat Barry Goldwater. “Ik verslond dat boek en wist: ik wil de politiek in.” Op zijn 25e werd hij voorzitter van de jeugdtak van de Republikeinse partij.

We leren over de betrokkenheid van Stone bij het Watergate-schandaal, over zijn werk in de presidentiële campagnes voor Richard Nixon, Ronald Reagan en Donald Trump en zijn bewondering voor Nixon, zo heeft Stone een tattoo van de man op zijn rug. Ook de beruchte recount in 2000 wordt behandeld.

Trump komt aan het woord over Stone, alsmede diverse verslaggevers, zijn ex-vrouw en zijn huidige vrouw. De documentaire mist wat aan structuur, al bieden de Stone’s Rules enige houvast. Dit zijn de pijlers waar Stone zijn politieke ideeën steevast op baseert, zoals: ‘Attack, attack, attack. Never defend.’ En: ‘Past is fucking prologue’.

Zijn vertrek uit het kamp van Trump mag ook niet ontbreken. Stapte Stone uit eigen beweging op? Werd hij ontslagen door Trump? De meningen zijn er in de documentaire over verdeeld. Is Get Me Roger Stone de moeite waard om te kijken? Dat zeker, al zullen de Democraten daar beduidend meer moeite mee hebben dan anderen.

5. Mitt (2014)

Lengte: 1 uur en 33 minuten

“Michael Dukakis kan zelfs geen baan als tuinman krijgen”. Succesvol zakenman Mitt Romney beseft zich tijdens een fundraisebijeenkomst dat deelname aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen een bepaald afbreukrisico met zich mee brengt. Toch besluit de voormalig gouverneur van Massachusetts ervoor te gaan. In deze documentaire, waarbij de filmmaker zes jaar lang exclusief toegang had tot kamp Romney, krijgen we dat allemaal van dichtbij te zien. Te beginnen in 2006 als Romney besluit zich kandidaat te stellen, maar het in de Republikeinse voorverkiezingen aflegt tegen routinier en oorlogsheld John McCain.

Bij poging twee is het wel raak: Romney is in 2012 dé presidentskandidaat namens de GOP waarbij hij het opneemt tegen zittend president Barack Obama. Onder meer de debatten en voorbereidingen daarop passeren in deze docu de revue. Erg interessant! Grappige momenten zijn er ook, zoals wanneer Romney op de dag van een belangrijk debat besluit zijn overhemd te strijken dat hij al aan heeft…

Verder is er aandacht voor zijn familie: de mormoonse Romney heeft maar liefst vijf zoons die allemaal erg betrokken zijn achter de schermen en ook vrouw Ann, die worstelt met haar ziekte ms, zien we frequent in beeld. Hoe het afloopt met Romney en running mate Paul Ryan in de presidentsrace van 6 november 2012 is bekend: Obama wint en mag voor nog eens vier jaar in het Witte Huis slapen met Michelle. In de documentaire zien we hoe team Romney twijfelt over het juiste moment om Obama te bellen en feliciteren met zijn zege. Beelden van de concession speech van Romney komen niet voorbij, wel het moment waarop Romney bezig is om die concession speech voor te bereiden.

Het einde van ‘Mitt’ is, zoals het gaat met verliezers in de politieke arena, niets verhullend.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven