Nu aan het lezen
Eastern State Penitentiary: gruwelijke gevangenis!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Eastern State Penitentiary: gruwelijke gevangenis!

eastern state penitentiary

De Eastern State Penitentiary in Philadelphia ziet er van buiten uit als een kasteel, maar niets is minder waar! Dit iconische gebouw was ooit Amerika’s modelgevangenis en diende als inspiratie voor vele gevangenissen van latere perioden. Dacht je dat Alcatraz al de moeite waard was? Dan moet je zeker naar Philly om de Eastern State Penitentiary te bezoeken! Check deze fotoreportage maar als je ons niet gelooft…

Modelgevangenis

eastern state penitentiaryEen modelgevangenis om criminelen ‘opnieuw op te voeden’; dat was het idee toen de Eastern State Penitentiary werd gebouwd. In 1829 werd het geopend en was het de grootste en duurste gevangenis van Amerika. De gevangenis in Philadelphia diende later als voorbeeld voor vele andere Amerikaanse en buitenlandse gevangenissen. Het idee was om gevangenen in isoleercellen tot bezinning te laten komen. Iedereen opsluiten in zijn eigen cel. Dat vele gevangenen er letterlijk krankzinnig werden, leidde pas veel later (in de 20e eeuw) tot het besluit om cellen voor meerdere gevangenen te maken. Wat niet betekende dat het gevangenisleven opeens erg aangenaam werd…

Het leven in Eastern State Penitentiary was dan ook geen pretje. Kleine cellen met een smal gat in de wand voor daglicht en frisse lucht, nauwelijks enige faciliteiten, geen geluiden van buiten je cel, hier werden velen compleet gek. Ook de buitenkant van de gevangenis is bijzonder. Een facade van een kasteel doet dienst als de omheining. De torens op de hoeken en bij de ingang zijn allemaal nep, maar moesten passanten afschrikken. “Hier wil je nooit zitten”, was de boodschap die deze gevangenis aan buitenstaanders af moest geven. Nog steeds een geslaagde boodschap!

[tekst loopt door onder de foto]
eastern state penitentiary
De facade van de gevangenis: net een kasteel

Griezelig complex

eastern state penitentiaryTot in 1971 deed Eastern State Penitentiary dienst als gevangenis. Misdaadlegende Al Capone heeft er gezeten en ook de bekende bankrover Willy Sutton. Vele criminelen werden er letterlijk gek door de eenzame opsluiting. Na 1971 raakte het complex zwaar vervallen. Vanaf 1991 begon men met (enige) renovatie en tegenwoordig is het een fenomenaal mooi museum. Niet omdat het complex zo prachtig is opgeknapt maar juist omdat het zo griezelig en spookachtig aandoet! De verf bladdert hier letterlijk van de muren. In vleugels van de gevangenis worden zelfs spoken waargenomen, zo wordt beweerd. Of dat zo is, weet ik niet, maar na mijn bezoek kan ik me dit wel enigszins voorstellen.

Diverse cellenblokken zijn “opgeknapt” en geschikt voor bezoek. Andere zijn nog volledig aan de natuur overgelaten, wat zeker op een regenachtige dag een heel gaaf effect geeft! Je kan als bezoeker op eigen gelegenheid de Eastern State Penitentiary doorkruisen, voorzien van een prima audioguide met veel informatie. Fijn, want je wilt echt op eigen tempo hier rondlopen! Al was het maar om honderden toffe foto’s te schieten voor je Instagram-account.

[tekst loopt door onder de foto]
eastern state penitentiary
Hier drupte de regen zo binnen, wat een bijzonder spooky effect gaf.

Beleef Eastern State

Hoogtepunten van mijn bezoek? Tja, eigenlijk alles! Ik liep er zo’n drie uur rond en maakte echt honderden foto’s. De onheilspellende facade, de ‘luxe’ cel van Al Capone, het cellencomplex waar de regen vrijelijk binnen viel, death row (de dodencellen), het was echt smullen. Spoken heb ik er niet gezien, maar ze zouden er zeker passen. Wat een gaaf gebouw is dit! In 2013 moest ik mijn bezoek aan Alcatraz cancelen wegens een shutdown van de overheid toen ik in San Francisco was. Mijn trip naar Philadelphia en het bezoek aan de Eastern State Penitentiary maakte dit meer dan goed. Ik denk echt dat deze gevangenis indrukwekkender is dan Alcatraz! Fotogenieker is hij sowieso, mocht je daar nog aan twijfelen, bekijk dan onderstaande foto’s:

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven