Nu aan het lezen
Een ode aan Los Angeles
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Een ode aan Los Angeles

De een heeft een hekel aan de stad, de ander ligt er iedere nacht van te dromen. Wij horen bij die laatste categorie. Een ode aan Los Angeles.

Een ode aan Los Angeles

Natuurlijk begonnen we op Hollywood Boulevard. De parkeertarieven zijn prima in de garage van winkelcentrum Hollywood & Highland en buiten sta je precies waar je wilt zijn: te midden van de gouden sterren in het trottoir. Het belangrijkste deel van Walk of Fame bevindt zich tussen La Brea Avenue in het westen en Argyle Avenue in het oosten. Wie de sterren aan beide kanten van de straat bekijkt loopt ruim drieënhalve kilometer. Je ziet meteen talloze souvenirshops, het Dolby Theatre van de jaarlijkse Oscaruitreiking, het plein met de in cement gedrukte hand- en voetafdrukken van beroemdheden én de beroemde brandtrap uit de romantische slotscene van Pretty Woman (in zijstraat op Las Palmas Avenue). De tegels met sterren zijn ook te vinden op Vine Street, maar geloof me: op een gegeven moment heb je er wel genoeg gezien.

Ik was tweemaal in deze boeiende stad aan de Grote Oceaan; met mijn vrouw (reisverslag) en drie jaar later met een flinke groep scholieren en studenten. Bij die tweede gelegenheid hadden we een hotel aan Hollywood Boulevard en maakten we ook de gekte van de Academy Awards mee, zoals de Oscaruitreiking officieel heet. Het absolute hoogtepunt? De Canyon Drive Trail (zie ons artikel hierover). Navigeer naar de parkeerplaats op 3000 Canyon Drive en wandel vervolgens tien kilometer door de heuvels, met halverwege een uitkijkpunt vlak boven de elf beroemdste letters van Amerika: HOLLYWOOD. Je kunt ze bijna aanraken! Het uitzicht is hier fantastisch. Er is een alternatief voor wie niet wil lopen; we kwamen toeristen tegen op paarden. Overigens is niet ver van hier het Griffith-observatorium, een gratis sterrenwacht met ook hier een fenomenaal uitzicht over Los Angeles.

Het uitgestrekte Los Angeles is een autostad bij uitstek. Er zijn veel mooie plekken te bezoeken, maar je bent helemaal nergens zonder auto. Van de binnenstad werd ik nooit echt enthousiast; mijn enige mooie ervaring hier is een enerverende NBA-avond in het Staples Center. Ik word wel heel blij van de enorme uitersten – van de nabijgelegen gortdroge Mojavewoestijn tot het bruisende uitgaansleven van de Sunset Strip, van pretpark Universal Studios tot de populaire badplaats Santa Monica. De uitgelaten en vrolijke sfeer van de pier, eindpunt van Route 66, moet je meemaken.

Het is heerlijk om lekker te cruisen door de wijken van de rich and famous. Begin in Beverly Gardens Park, aan Santa Monica Boulevard, vlakbij een van de meest exclusieve winkelstraten van de Verenigde Staten: Rodeo Drive. Rijd tussen de palmbomen door noordwaarts via Beverly Drive of Canon Drive naar het noorden. Sla hier en daar een straat in en geniet van de enorme huizen in Beverly Hills. Ze worden nog een stuk groter in Holmby Hills: hier heb je de meeste kans om beroemdheden tegen het lijf te lopen. Hier en daar verkopen mensen kaarten en brochures op straat, met alle informatie over de sterren en hun adressen. Veel meer dan grote toegangspoorten krijg je echter nergens te zien. Wij vonden het onder meer aardig om te zien waar Michael Jackson overleed en om even langs de Playboy Mansion te rijden.

Twee andere stadsdelen met een verschillend karakter zijn Brentwood en Venice Beach. In de eerste ook weer veel prachtige huizen; ik kon het niet laten om de woning op te zoeken waar Marilyn Monroe overleed. Je kunt hier ook naar het Getty Center; beste kunstmuseum van Los Angeles (zie ook eerder artikel met hoogtepunten LA). In Venice Beach vind je vooral veel artistieke types: de vrijbuiters en levensgenieters, de hippies en muzikanten, de kunstenaars en de straatartiesten. En sportieve figuren: surfers bijvoorbeeld, en basketballers. Maak foto’s van misschien wel het mooist gelegen basketbalplein van Amerika! De band The Doors heeft hier zijn wortels; een prachtige mural van Jim Morrison herinnert je daaraan.

Los Angeles voor mij: muziekje aan en rondrijden maar. Wat een heerlijke stad!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven