Nu aan het lezen
Emigreren naar Amerika: 10 redenen
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Emigreren naar Amerika: 10 redenen

Emigreren naar Amerika: op dit moment niet de meest populaire beslissing onder Europeanen, nu met de isolationistische en onvoorspelbare president Trump onzekere (en vooralsnog grimmige) tijden zijn aangebroken. Wie de documentaire Where to Invade Next (2015) van Michael Moore kent, waarin de filmmaker sociale tekortkomingen van de VS feilloos op een rijtje zet, wordt ook niet direct enthousiast gemaakt over een emigratie naar het beloofde land. Gelukkig zijn er nog tal van zaken die het land bijzonder mooi maken. Wij sommen er tien voor u op – een artikel van Mike Boeschoten, Kenny de Vilder en Perry Vermeulen.

Emigreren naar Amerika

Dit artikel verscheen deze week ook in VertrekNL, een magazine gericht op emigratie.

De vriendelijke, joviale mensen

Emigreren naar AmerikaHey, how are you? Herkenbaar voor iedereen die al eens in Amerika is geweest. Werkelijk overal begroeten mensen je en vragen ze hoe het met je gaat. Overdreven vindt de één, anderen vinden het juist mooi. Hoe dan ook, feit is dat je zelden een chagrijnig gezicht tegenover je hebt in de Verenigde Staten. Amerikanen zijn niet alleen oprecht vriendelijk, ze zijn ook enorm behulpzaam! We hebben het al zo vaak mogen ervaren: in Nederland kunnen we daar af en toe wel iets van leren.

De prachtige sportcultuur

Zelfs als niet-sportfan kun je in Amerika met volle teugen genieten van een bezoek aan een wedstrijd in het honkbal, basketbal, ijshockey of American Football. Dat is een belevenis op zich. Jaarlijkse ontknopingen als de Super Bowl, World Series en de play-offs in de NBA zijn bekend in de hele wereld. Je zult merken dat sport een belangrijke rol in de samenleving speelt: haast elke Amerikaan heeft wel een stukje DNA van één van bovenstaande sporten in zich. De vraag is nu: welk team ga jij in de weekenden aanmoedigen vanaf de tribune?

Respect voor de (jonge) geschiedenis

Het is een groot misverstand dat geschiedenisliefhebbers niets te zoeken hebben in dit land. Waar je ook komt, overal kom je aan je trekken. Dat komt vooral omdat de Amerikaan een groot historisch bewustzijn heeft. Van missieposten tot woningen van presidenten, van de fameuze Route 66 tot de landhuizen van plantagehouders in Mississippi, van wereldberoemde musea tot duizenden onbekendere die in het teken staan van de gekste zaken, van prikkeldraad tot Kermit de Kikker. Voor alles is een monument dat zorgvuldig onderhouden wordt door gepassioneerde vrijwilligers: geschiedenis is hier echt overal.

Variatie aan natuur

Van besneeuwde bergtoppen in de Rocky Mountains tot dorre zoutvlaktes in Death Valley en van broeierige moerassen in Florida tot immense valleien van de Grand Canyon in Arizona. Liefhebbers van natuur en wild kunnen hun hart ophalen in dit schitterende land. Het ene National Park is nog prachtiger dan het andere en velen dromen weg bij het horen van prachtige namen als Yosemite en Yellowstone. Je kunt je fotocamera geen seconde uit het oog verliezen! Stuur je ons je mooiste foto via Facebook?

De energie in de grote steden

New York: deze stad slaapt écht nooit. Wát een adrenaline gaat er door je heen als je door de straten van Manhattan loopt! Maar niet alleen in de Big Apple barst het van de energie; wat te denken van steden als Chicago, Boston, Los Angeles of Miami? Een uitdaging om hier te leven is het zeker, maar wie van de vibe en culturele mix in grote steden houdt, zal in Amerika zeker zijn draai vinden. Sport, cultuur, evenementen en natuurlijk hard werken, alles zit in het Amerikaanse stadsleven. Vergeet niet te slapen!

Prachtige roadtrips

Amerika is gebouwd voor auto’s. Iedereen kent de verhalen over uitgestrekte highways waar je soms uren niemand tegenkomt. Volledig waar! Wat is er mooier dan in de VS te wonen en in je weekend een mooie roadtrip te maken? Even van LA naar San Francisco rijden via de Highway 1 aan de westkust of juist een stuk van de legendarische Route 66 meepakken? Geniet onderweg van de afwisselende natuur, uitgestrekte vlaktes, de rust, de stadjes, de vrijheid..

De Amerikaanse keuken

Ook weer zo’n cliché dat niet klopt; Amerika zou geen goede keuken hebben. Mensen denken direct aan enorme hamburgers. Wie het land beter kent, geniet van de veelzijdigheid! Iedere regio heeft zijn eigen smaken en tradities. Bekendere gerechten zijn onder meer de Clam Chowder uit New England en de spicy gerechten in het Diepe Zuiden, met al haar Cajun en Creole invloeden. Gumbo, pulled pork, jambalaya, key lime pie, Brunswick stew… Loopt het water al uit je mond? Op onze website vind je een artikel met 150 heerlijke gerechten: vraag ernaar in de restaurants!

De 24/7-cultuur

Nog even boodschappen doen voor onverwachts bezoek om 23:00 uur? Batterijen halen midden in de nacht? Geen probleem! De 24-uurseconomie is één van de vele pluspunten die het land te bieden heeft. Het gemak om op elk gewenst moment van de dag een beroep te kunnen doen op een winkel of benzinepomp voor jou straks een fijne bijkomstigheid. De 24/7-cultuur heeft nog een ander groot voordeel: het zorgt voor extra werkgelegenheid.

Sociaal in het verkeer 

Niets zo heerlijk als rijden in Amerika, en dat komt niet alleen door het fijne wegennetwerk en het prachtige uitzicht. Amerikanen zijn in het verkeer een stuk socialer dan we in Nederland gewend zijn. Even iemand ertussen laten, even iemand helpen die met een lekke band langs de weg staat, een vriendelijk gebaar en het met rust laten van de claxon. Zo kan het ook, denken wij regelmatig als we daar rijden. En wat ook zo heerlijk is: een volle tank voor 35 dollar. Zucht…

Groot, groter, grootst

Auto’s, parkeerplaatsen, supermarkten, de porties friet met steak in de diners en de koffiebekers bij Starbucks: alles is in Amerika een maatje groter. En de Amerikanen zelf vaak ook. Het land is ook immens groot, dus ruimte zat! Dat zie je misschien nog wel het meeste terug in Texas. De staat met ruim twintig miljoen inwoners, qua oppervlakte de grootste na Alaska, is misschien wel de personificatie van het principe groot, groter, grootst. ‘Everything is bigger in Texas,’ zo luidt daar de staatsslogan. Je bord leeg eten in een gemiddeld restaurant is er een prestatie van formaat.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven