Nu aan het lezen
Father Duffy: pastoor en oorlogsheld
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Father Duffy: pastoor en oorlogsheld

Gastschrijver

Father Duffy: dagelijks sjokken honderden, zo niet duizenden toeristen aan hem voorbij. Een enkeling kijkt even langs de grote zware sokkel omhoog, maar de meesten zijn afgeleid door knipperende billboards, neonverlichting of een cowboy in een onderbroek. Wie is die man die vereeuwigd is op één van de drukste pleinen ter wereld? Els Hekkenberg introduceert hem in haar nieuwe gastblog.

Father Duffy: pastoor en oorlogsheld

Standbeeld

Father Duffy
Father Duffy

Op het noordelijkste puntje van het altijd drukke Times Square in New York staat een stoïcijns standbeeld. Hier waakt religieus leider en oorlogsheld Father Francis Patrick Duffy over zijn stad. Zijn standbeeld staat voor de rode trappen die het dak vormen van een ticket booth en waarop duizenden toeristen per dag uitrusten van het slenteren door de Big Apple. Een fractie van hen vraagt zich misschien nog wel eens af: ‘waarom heet dit gedeelte van het plein eigenlijk geen Duffy Square?’

Father Francis Patrick Duffy werd in Canada geboren in 1871. Voor het Amerikaanse leger kwam hij voor het eerst in actie tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog van 1898, waarin hij onder andere diende als kapelaan voor het 69e regiment. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam hij weer terug bij hetzelfde regiment. Hij trok met zijn kameraden door Europa en was vaak te vinden aan de frontlinies. Hij was niet alleen de man bij wie soldaten konden biechten of een mis bijwonen, maar stond vaak ook zelf letterlijk tot zijn enkels in het slagveld.

Father Duffy
Father Duffy, hij valt bijna niet op in de menigte en tussen de wolkenkrabbers bij Times Square.

Gedecoreerd oorlogsheld

duffy3Vaak reisde hij mee met de eerstehulpposten en bood hij naast spirituele ook fysieke steun aan de gewonde soldaten. Omdat hij zó betrokken was, werd hij gezien als een inspiratie en rots in de branding die het moraal van de troepen hoog hield. Daarom kreeg Father Duffy onder andere het Distinguished Service Cross en de Distinguished Service Medal, de Franse Légion d’Honneur én het Croix de Guerre. Hij werd daarmee de meest onderscheiden geestelijke in de geschiedenis van het Amerikaanse leger.

duffy1944
Het beeld in 1944

Toen hij na de Eerste Wereldoorlog terugkwam in New York, werd hij benoemd tot pastor van de Holy Cross Church, gevestigd op 42nd street (die op Times Square uit komt). Nadat hij de gemeenschap van dit theaterdistrict ruim tien jaar gediend had, stierf hij in 1932. Om hem te gedenken, werd vijf jaar later een levensgroot standbeeld onthuld. Daarop staat Father Duffy voor een granieten Keltisch kruis en kijkt recht naar zijn oude kerk. Op de achterkant is onder andere te lezen: “A life of service, for God and country.

Documentaire en meer informatie:

Bekijk hier een leuke documentaire over Father Duffy:

Nog meer weten over Father Duffy?

  • Acteur Pat O’Brien speelde hem in The Fighting 69th, een film uit 1940 die gebaseerd is op het leven van de pastoor en oorlogsheld.
  • Een uitgebreide geschiedenis van Father Duffy kun je lezen op historische pointers die op Duffy Square zijn te ontdekken.
  • Francis Duffy schreef in 1919 zijn eigen memoires, getiteld Father Duffy’s story.

Het beeld van Father Duffy zelf bekijken? Er zijn volop redenen om deze winter zelf naar New York te gaan, lees er alles over in dit artikel!


Els HekkenbergEls Hekkenberg (1986) is freelance journalist en communicatiestrateeg. Haar fascinatie in Amerika resulteerde in een masterdiploma Amerikanistiek. Ze mag inmiddels negentien staten van haar lijstje strepen, waarbij naast toeristische hoogtepunten ook vaak wat onbekendere oorden aangedaan worden. Maar na een aantal roadtrips door Amerika is het besef wel ingezonken: “You ain’t seen nothing yet”. En daarom zal er altijd een volgende reis op de planning staan. Op Twitter: @elshekkenberg

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven