Nu aan het lezen
Film Chappaquiddick geeft evenwichtig beeld Ted Kennedy
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Film Chappaquiddick geeft evenwichtig beeld Ted Kennedy

Gastschrijver

Gastschrijver Marco van den Doel recenseert de film Chappaquiddick over het auto-ongeluk van Ted Kennedy en Mary Jo Kopechne op 18 juli 1969, waarbij laatstgenoemde het leven liet. Het incident is nog altijd omhuld met een zweem van mysterie. Helemaal onderaan de trailer. 

Film Chappaquiddick geeft evenwichtig beeld Kennedy

Zeilrace

ChappaquiddickHet is juli 1969 en Amerika is in de ban van de aanstaande maanlanding. De jonge senator Ted Kennedy, de jongste en nog levende zoon van de Kennedy-familie, gaat naar het eiland Chappaquiddick bij Martha’s Vineyard, in de staat Massachusetts, om deel te nemen aan een zeilrace. Na de race wordt in een bungalow gegeten en gedanst door vrienden en met de zogenoemde ‘Boiler Room Girls’, de vrouwelijke medewerkers die in het campagneteam zaten van Robert Kennedy die een jaar eerder tijdens zijn verkiezingscampagne werd vermoord in Los Angeles.

Teddy, zoals Kennedy door zijn vrienden wordt genoemd, vertrekt in zijn auto samen met Mary Jo Kopechne. Tijdens een rit op een onverlichte en onverharde weg vliegt de auto van een houten brug en belandt ondersteboven in het water. Vanaf dat moment gaat bijna alles fout.

Kennedy verklaart later aan de politie dat hij Mary Jo Kopechne heeft proberen te redden, maar dat hij de auto niet open kreeg. Hij loopt terug naar zijn feestende vrienden waar onder andere zijn adviseur Joe Gargan, die ook voor de campagne van de broers van Ted werkte, en Paul Markham aanwezig zijn. De drie mannen rijden naar het de plaats van het ongeluk en Gargan en Markham proberen ook tevergeefs de auto open te krijgen. Ze adviseren Kennedy om meteen de politie in te lichten. Kennedy zwemt van het eiland naar Edgartown. Hij had zijn vrienden beloofd daar de politie in te lichten, maar dat doet hij niet.

De auto wordt de volgende ochtend door voorbijgangers gevonden. Mary Jo is overleden. Het blijft overigens onduidelijk of Ted en Mary Jo een affaire hadden. Kennedy’s vrouw, Joan, komt nauwelijks in de film voor. Om te voorkomen dat er autopsie op het lichaam wordt gedaan om vast te stellen wat de exacte doodsoorzaak van Mary Jo is, zorgt een ‘mannetje’ er voor dat dit niet gebeurt.

Verklaring

Film Chappaquiddick geeft evenwichtig beeld Ted Kennedy
Ted Kennedy in 1967.

De Kennedy’s hadden overal mensen voor om hun problemen op te lossen. Joe Gargan was de man die dat voor Ted Kennedy regelde, maar naarmate de film vordert en er steeds meer wordt verzwegen en gedraaid, neemt de steun van Gargan voor Ted af. Kennedy besluit aan de politie in Edgartown de waarheid te vertellen, waar hij eerst besluit om te zeggen dat Mary Jo achter het stuur zat. Hij schrijft een verklaring die vervolgens alle kranten haalt. Enig geluk is dat de kranten in eerste instantie vooral schrijven over de maanlanding die twee dagen na het ongeluk plaatsvindt.

Kennedy werd er van beschuldigd dat hij dronken achter het stuur zat en dat hij niet genoeg heeft gedaan om Mary Jo te redden. Het ongeluk groeide uit tot een schandaal, omdat Kennedy pas veel te laat de politie inlichtte en de plaats van het ongeluk verliet. Kennedy zei dat hij in shock was. Ook in zijn verklaring stonden zaken die elkaar tegenspraken. Als aan een journalist wordt gemeld dat Kennedy niet alles meer weet vanwege een vermeende hersenschudding en daarvoor pijnstillers slikt, zegt een arts dat als je bij een hersenschudding pijnstillers slikt, dit tot de dood kan leiden. En door steeds tegenstrijdende berichten naar buiten te brengen en onhandige acties van Kennedy wordt de situatie steeds erger.

Kennedy komt er uiteindelijk vanaf met een voorwaardelijke straf, al wordt door politieke tegenstanders vermoed dat de Kennedy’s hun invloed hebben gebruikt om Ted de hand boven het hoofd te houden.

De film eindigt met een toespraak van Kennedy die op prime time wordt uitgezonden op de belangrijkste Amerikaanse televisiezenders. Vlak voor die toespraak vraagt Ted nog aan Gargan om een verklaring te schrijven waar hij zegt af te treden als senator. Die verklaring leest hij niet voor. De verklaring die hij voorleest, is opgesteld door zijn andere adviseurs, en is vooral bedoeld om zijn straatje schoon te vegen en zijn kiezers te pleasen. Gargan trekt zich vervolgens terug uit het openbare leven. Ondanks het schandaal wordt Ted Kennedy met ruime meerderheid herkozen als senator van Massachusetts.

Gesjoemeld met de waarheid

Ted Kennedy werd 77 jaar.

De film, die in 2017 op het International Film Festival in Toronto in première ging, werd in Amerika goed ontvangen. Iedereen heeft een mening over de Kennedy’s en de rechtse media vonden dan ook dat de film veel op de hand van de Kennedy’s was en linkse media vonden dat Kennedy te hard werd aangepakt. Na het zien van de film vind ik dat Kennedy er helemaal niet zo goed vanaf komt. In de film komt duidelijk naar voren hoe er gesjoemeld wordt met de waarheid. Desondanks is het beeld van Kennedy in balans.

Je ziet dat Kennedy worstelt met de druk die zijn vader Joe altijd op zijn zoons legde en dat het leven van een Kennedy altijd onder een vergrootglas ligt en dat Joe Ted verwijt dat hij door het ongeluk zijn politieke carrière heeft vergooid. Doordat ook de duistere praktijken aan bod komen, is de film in balans.

Door het ongeluk vergooide Kennedy zijn kansen op het presidentschap. In 1980 probeerde hij tevergeefs de nominatie te winnen ten koste van Jimmy Carter. Kennedy bleef tot zijn dood in 2009 senator en werd ‘The Lion of the Senate’ genoemd. Hij was één van de langstzittende senatoren en werd alom gerespecteerd.


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven