Nu aan het lezen
Four Corners: unieke plek in middle of nowhere
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Four Corners: unieke plek in middle of nowhere

Avatar

In vier staten tegelijkertijd zijn? Onmogelijk, behalve op één plek in Amerika: Four Corners. Op dit unieke punt grenzen Arizona, Colorado, New Mexico en Utah aan elkaar. In 2011 nam ik er een kijkje toen ik onderweg was naar die andere fraaie bezienswaardigheid in de buurt: Monument Valley.

Het Four Corners Monument ligt in de middle of nowhere, omgeven door maanlandschap, met het kleine Teec Nos Pos (Arizona) als dichtstbijzijnde plaatsje op een kilometer of tien. In een straal van 50 kilometer zijn de aanwezigheid van benzinestations, winkels en restaurants zeer beperkt, dus ga goed bepakt op weg. Vanuit Arizona, Colorado of New Mexico dien je eerst de US Route 160 te nemen, rijd dan vervolgens New Mexico in en houd de State Route 597 aan. Deze loopt over in 4 Corners Road en brengt je richting het vierstatenpunt. Trek hier geen hele dag voor uit; een uurtje is meer dan zat om een goede indruk te krijgen en nog een souvenirtje aan te schaffen. Zie het als een moment om even uitgebreid de benen te strekken tijdens je tocht door het midwesten en tegelijkertijd een unieke plek te bezichtigen.

Four Corners op de kaart van Amerika

Historie van Four Corners

Het gebied Four Corners werd vanaf 1868 – Mexico had na de verloren oorlog een groot deel van New Mexico afgestaan aan Amerika – voor het eerst onder de loep genomen door opzichtigers en astronomen van de overheid. Ehud Darling, Chandler Robbins, Rollin Reeves en Howard Carpenter onderzochten de grenslijnen van de vier staten en markeerden het.

In 1899 troffen onderzoekers Hubert Page en James Lentz een vernield monument aan, waarna ze een nieuwe steen op de orginele Four Corners-locatie plaatsten. Everett Kimmell van General Land Office, destijds een overheidsinstantie dat zich ontfermde over beheer van federaal land, vernieuwde de gedenkplaat in 1931 met brons en beton als materialen. The Bureau of Land Management en The Bureau of Indian Affairs zorgden in 1962 voor bestrating rondom het bouwwerk van Kimmell.

Four Corners MonumentKadastrale onderzoekers Darryl Wilson en Jack Eaves gingen in 1992 weer een stapje verder met het aanbrengen van een aluminium bronzen plaat. Het monument zoals vandaag de dag te zien, werd herbouwd door The Bureau of Land Management. De laatste grote ingreep dateert van 2010, toen er voor 680.000 dollar een renovatieproject plaatsvond. De steen werd daarbij (acht voet) verplaatst en het omliggende terrein werd opgeknapt.

De Navajo

Het gebied rondom Four Corners behoort tot een indianenreservaat; de Navajo is er nog in groten getale vertegenwoordigd en dat is te merken. Er is een kleine markt waar indianen sieraden, t-shirts en andere zaken verkopen. Verder staat er een plaquette met daarop in vogelvlucht de ontstaansgeschiedenis. Even buiten het centrale plein vind je bankjes waar je een broodje – mits zelf meegebracht – kunt eten en kunt genieten van de uitgestrekte, dorre vlaktes in de omgeving die veel weg hebben van een maanlandschap.

Op de route

Four Corners mag dan een erg afgelegen locatie zijn, toch ligt de plek niet heel erg ongunstig als je onderweg bent richting bijvoorbeeld de Grand Canyon, Zion en Monument Valley (ten westen) en in het oosten in Colorado tref je Mesa Verde National Park op niet heel grote afstand. Maar voor je je weg vervolgt naar één van deze toeristische trekpleisters: vergeet niet nog even je lenigheid te testen op het kruispunt.

De 'middenstip' van Four CornersMaanlandschap rondom Four CornersIn vier staten tegelijk

Meer lezen over bijzondere plekken in Amerika op USA365.nl?

[button link=”http://usa365.nl/angels-landing-zion-engel/”] Angels Landing Trail in Zion [/button] [button link=”http://usa365.nl/10-geheime-locaties-in-amerika/”] 10 geheime locaties waar je wilt zijn[/button] [button link=”http://usa365.nl/gateway-arch-st-louis/”] Gateway Arch: magische boog in St. Louis[/button]
Bekijk reacties (5)
 • In 2012 bezocht ik dit markante punt. Het gebied is van de Indianen, zij bewaken het ook en innen een toegangsprijs. Als herinnering heb ik een afschuwelijke koelkastmagneet met een kruis en de letters UT CO AZ NM en een gestileerde indiaan erop in mijn keuken hangen. Elke dag wordt ik er dus aan herinnerd. Plassen kon er alleen in erg vieze Dixies die ver achteraf in de brandende zon stonden te stinken. In een paar onduidelijke hutjes in de “buitenring” (verder nog dan de bankjes Mike) bij de parkeerplaats verkocht men soms wat eten en drinken maar de meeste hutjes waren dicht.

  • Maar je bent wel op deze unieke plaats geweest Mirjam:) Ja, het is in die gebieden verstandig om genoeg eten en drinken bij je te hebben.

   Heb je na Four Corners nog andere gebieden/parken bezocht in de omgeving?

 • Jazeker! Was de mooiste Amerika-reis tot nu toe. Niet de fijnste, dat was route 66 in 2001 met onze zonen, waarin we ook al Grand Canyon, Los Angeles en Vegas aandeden. Maar in 2012 veel parken gezien. Zion (vond de schaakbordberg indrukwekkend), Arches, Grand Canyon, Bryce, en de bijzonderste: Monument Valley. Wat een apart landschap! Verder bruisend Vegas en verrassend leuk San Diego en heel indrukwekkend: de woestijn die de VS van Mexico scheid met eert vele metershoge cactussen en later alleen wit zand met een zwart scherm op een hek in de verte… Wel om de paar mijl een ton met daarin water. Voor de autoradiator of voor de Mexicaanse illegaal?

 • Ik ben bang dat het water voor de radiator was… heb ook verkeersborden gezien die zoiets aangaven maar zeker weten doe ik het niet.
  De trail heb ik niet gelopen. Los van de tijd die ons daarvoor ontbrak is dat niks voor mijn lief en mij. Hoogtevrees en lichamelijke ongemakken… Maar na jouw verslag erover was ik wel jaloers op je.
  We hebben de laatste paar jaar een aantal keer de VS en Canada bezocht. We kunnen in de strijd om meest bezochte staten aardig meedoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven