Nu aan het lezen
Frank Sinatra en zijn wondere wereld
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Frank Sinatra en zijn wondere wereld

Frank Sinatra zou vandaag precies honderd jaar oud geworden zijn. My Way, New York, New York, Fly Me To The Moon, My Kind Of Town, I’ve Got You Under My Skin… We zingen de hits van The Voice nog steeds allemaal mee. Geboren als kind van Italiaanse ouders in het armoedige Hoboken, New Jersey, met aan de overkant van de Hudson River het grote Manhattan, maakte hij een meeslepend leven mee waar wij allemaal alleen maar van kunnen dromen. In dit artikel een berucht avontuur over JFK, Monroe, razernij, pillen, drank en seks.

De wondere wereld van Frank Sinatra

frank-sinatra-patricia-kennedy-lawford-marilyn-monroe-and-peter-lawford-play-with-a-new-polaroid-camera-may-britt-is-in-background-photo-by-bernie-abramsonSinatra, overleden in mei 1998, was een wereldzanger, een topacteur, een vrouwenverslinder en nog veel meer. Wat niet iedereen weet, is dat Sinatra een sleutelfiguur was in een groot netwerk van illustere figuren uit de jaren 40, 50 en 60. Zangers, acteurs, modellen, sporters, politici én leden van de georganiseerde misdaad – ze hingen allemaal rond Sinatra, en via via kwamen ze allemaal met elkaar in aanraking. Ik zou een boek kunnen schrijven vol heerlijke anekdotes; hieronder doe ik er vandaag één uit de doeken.

We waren in april 2015 in Californië en bezochten twee woningen van Sinatra in Chatsworth, zo’n 50 kilometer ten noorden van Los Angeles, en in Palm Springs, nabij Joshua Tree National Park. En vooral bij die onderste woning hoort een smakelijk verhaal.

Ruzie met JFK, die koos voor Bing Crosby en een nacht met Monroe

Twin Palms: 1148 East Alejo Road, Palm Springs

In Palm Springs staat Twin Palms, dat Sinatra liet bouwen in 1947. Het landgoed is 4.500 m2. Het moderne hoofdgebouw heeft vier slaapkamers en vijf badkamers en werd volledig voorzien van het destijds zeer moderne airconditioning, destijds een noviteit. Kosten: $ 150.000. De bouw duurde zeven maanden en kon voor de feestdagen worden opgeleverd, precies volgens de wensen van de zanger. Hij wilde er een mooi feest geven.

Sinatra HouseIn het eerste kwartaal van 1962 plande president John F. Kennedy een weekendje naar Palm Springs, Californië. JFK zou in het huis van zijn vriend Frank Sinatra overnachten, van 24 tot en met 26 maart. Sinatra was in zijn nopjes: eindelijk zou de president naar zijn prachtige woning komen. Al jaren was dat zijn grote droom. Hij had onder meer speciale gastverblijven laten bouwen voor zeer belangrijke gasten en hun gevolg, 25 telefoonlijnen laten aanleggen, een vlaggenpost geïnstalleerd met daarin een presidentiële vlag en er was zelfs een plek waar de helikopter kon landen. Mensen in Sinatra’s omgeving lachten erom: de zanger wilde er echt een Western White House van maken. En nu leek het grote moment eindelijk daar.

Huis Sinatra 1 Huis Sinatra 3 Huis Sinatra 2

sinatra interieurToen het weekend dichterbij kwam, viel die droom in duigen. Meer en meer kwamen de Kennedys erachter dat Sinatra zich inliet met maffiabazen en ander gespuis uit de onderwereld. Ook de grootste boef in die tijd, Sam Giancana, was er wel eens geweest, De president zou natuurlijk nooit kunnen verblijven in hetzelfde huis als waar criminelen aten van het brood en dronken van de wijn… JFK’s zwager Peter Lawford, vriend en als acteur een collega van Sinatra (zie ons eerdere artikel), kreeg de ondankbare taak om Sinatra het slechte nieuws te vertellen. Lawford vroeg Robert F. Kennedy, de broer van de president en destijds minister van Justitie, om de beslissing te heroverwegen. “Ik zou zijn hart breken met het nieuws”, vertelde Lawford later aan een biograaf. Sinatra werd inderdaad woedend, gooide de hoorn erop, en belde naar Bobby in Washington, DC. De jongere broer van de president kon het nieuws alleen maar beamen. JFK kon echt niet in een huis verblijven waar ook gangsters kwamen. Sinatra werd razend en onredelijk. Hij was ongelofelijk teleurgesteld. Met een zware hamer, zo’n ding met een lange steel, is hij in gaan slaan op het beton van de landingsplaats van de helikopter.

Met een zware hamer is Sinatra in gaan slaan op het beton van de landingsplaats van de helikopter.

Huis Bing CrosbyHet zou nog erger worden. Kennedy kwam wel degelijk die kant op, maar hij zou verblijven in de prachtige villa van zanger Bing Crosby, destijds de grootste concurrent van Sinatra in de muziekbranche. De zanger van White Christmas woonde op circa twintig kilometer van Sinatra, in Palm Desert. Sinatra voelde zich bedrogen. Hij had als Democraat alles gedaan voor zijn vriend, had enorm geholpen bij de race voor het presidentschap in 1960. En nu zou Kennedy gaan slapen in de logeerkamer van nota bene een Republikein…

Eenmaal in het huis van Bing, belde Kennedy met de zanger. Sinatra werd uitgenodigd om langs te komen, maar bedankte voor de eer. De relatie was kapot. Sinatra en Lawford spraken nauwelijks meer met elkaar, en zouden nooit meer samen in één film spelen. Later vertelde de familie van Sinatra hoe hij wel geschokt reageerde toen Kennedy werd vermoord. “Hij bleef bijna een week in zijn slaapkamer.”

Crosby houseHet weekend in Californië werd om nog een andere reden memorabel. Bing Crosby was zelf niet thuis, maar veel andere beroemdheden uit de entertainmentindustrie waren dat weekend wél te vinden in Palm Desert. Het was een geweldig feest, als we de diverse bronnen mogen geloven. Mimi Alford, een jonge stagiaire in het Witte Huis, die later claimde dat ze het bed deelde met Kennedy, was erbij aanwezig. “Het leek wel een geheime club voor sterren. Ik was terechtgekomen op een andere planeet, vergeleken met wat ik kende van Washington, DC. Kennedy stond natuurlijk in het middelpunt; alles draaide om hem. Er was drank, er waren pillen, er was seks. Ik heb er die avond poppers geslikt, een heel nare ervaring. Ik ben daarom al vroeg naar een logeerkamer vertrokken.”

Op zaterdag 24 maart 1962 zou hij, hier in Palm Desert, het bed hebben gedeeld met Marilyn Monroe.

Of Kennedy ook zo’n rustige avond beleefde? Niet bepaald. Op zaterdag 24 maart 1962 zou hij, hier in Palm Desert, het bed hebben gedeeld met Marilyn Monroe. Ze was een van de gasten op het feest. Er zijn meer verhalen over romantische avondjes, maar die zijn vaak speculatiever. Diverse betrouwbare bronnen zouden later bevestigen dat het er in het huis van Bing Crosby echt van kwam. Een seksueel contact tussen John F. Kennedy en Marilyn Monroe. Met Jackie Kennedy op 3.500 kilometer afstand, en met Frank Sinatra op slechts een half uurtje rijden.

Ironwood, bij Bing CrosbyDe zanger zal die nacht, net als Kennedy, weinig hebben geslapen.

We bezochten het huis in Palm Springs en reden door naar Palm Desert. Bij het laatste huis werden we teleurgesteld. We wisten dat het huis zich op een compound bevond; alleen met een goede reden kom je zo’n buurt binnen. En die hadden we niet… Tegen beter weten in zijn we toch erheen gereden, gewapend met een perspas. Daar was men niet van onder de indruk. De mevrouw van dit artikel had meer geluk; klik voor foto’s. Het gele busje op mijn foto mocht er wel in, grrrr.

 

Klaar met lezen? Luister nog even naar een late hit van onze vriend Sinatra: New York, New York!

 

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven