Nu aan het lezen
De Freedom Tower in New York
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De Freedom Tower in New York

Eind mei 2015 werd in New York de Freedom Tower geopend, op de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Wij waren er twee weken later en bezochten het nieuwe hoogtepunt van de skyline van New York City!

De Freedom Tower in New York

freedom tower 2011 aanbouw
De toren in aanbouw, 2011

De Freedom Tower, officieel One World Trade Center, is met zijn 541 meter het hoogste gebouw van de Verenigde Staten en zelfs van het westelijk halfrond. Nadat de Twin Towers en nog diverse andere torens tijdens de aanslagen van elf september 2001 verwoest werden, besloten de VS om een nieuw WTC-complex aan te leggen, waarvan de Freedom Tower uiteindelijk de grote blikvanger moest worden. De bouw van het nieuwe complex duurde jaren en is nog steeds bezig, maar eind mei 2015 werd de Freedom Tower officieel geopend.

Symboliek

De toren is, minus de bliksemafleider bovenop, precies 541 meter lang (met bliksemafleider 546) en dit is omgerekend 1776 voet, een symbolische verwijzing naar het jaartal waarin de Verenigde Staten onafhankelijk werden. En de naam Freedom Tower zelf verwijst hier natuurlijk ook naar, naast natuurlijk de knipoog naar elf september 2001 en de vrijheid van de Amerikanen die, zo betogen zij, met deze toren weer fier overeind staat. Hoewel het gebouw 104 verdiepingen kent, klopt dit niet helemaal: er zijn tien verdiepingen overgeslagen.

9-11 memorial waterval
9-11 Memorial

In New York zelf is wisselend gereageerd op de nieuwe Freedom Tower. Veel New Yorkers hebben moeite met het nieuwe gebouw op deze plaats, anderen vinden het echter fantastisch dat het World Trade Center weer in ere is hersteld. Want pal naast de toren ligt het 9-11 Memorial, waar twee grote watervallen op de plaats van de voormalige Twin Towers de aanslagen van elf september herdenken. Aan de rand van de watervallen zijn de namen van alle slachtoffers die deze fatale dag vielen, gegraveerd. Een indrukwekkend monument, waar je veel Amerikanen ook ziet worstelen met hun emoties. Onder dit monument ligt het 9-11 Museum, waarover op deze site al vaker geschreven is.

freedom tower kdv
De Freedom Tower in New York

Observatieplatform

Bovenin de Freedom Tower is het One World Observatory te bezoeken, een observatieplatform op de verdiepingen 100 t/m 102. Dit moet de nieuwe topattractie van New York worden en het moet gezegd, het uitzicht is er werkelijk fenomenaal. Met een supersnelle lift word je in nog geen minuut naar de 100e verdieping gebracht. Dat merk je, de druk op je oren neemt snel toe! In de lift is een fraaie 3D-animatie te zien die de geschiedenis van New York visueel weergeeft. Prachtig gedaan, maar voor je het weet is de lift boven en is het al voorbij. Gelukkig is daar YouTube, zodat je het nog eens rustig kan terugkijken!

Voordat je het observatieplatform binnen gaat, krijg je nog een animatie te zien, dit keer met beelden uit de stad zelf. Aan het einde ervan gaat als het ware het ‘doek omhoog’ en krijg je een eerste blik te zien van het uitzicht uit de toren. Hierna krijg je toegang tot het observatieplatform, wat uit 2 verdiepingen bestaat. Je kan er in 360 graden kijken naar het uitzicht op New York (en New Jersey), echt fantastisch!

Bezoek

Als je het One World Observatory bezoekt, is het goed om vooraf je ticket te bestellen! De wachtrijen zijn enorm lang en dit zal vast niet snel veranderen. Met een ticket voor een bepaald tijdstip kan je eenvoudig naar binnen en is de wachttijd slechts 10-15 minuten. Natuurlijk ontkom je niet aan de securitycontrole in het gebouw zelf.

freedom tower kdv4
Uitzicht uit het One World Observatory richting Midtown Manhattan

Een belangrijk aandachtspunt is het weer. Bij zonnig en onbewolkt weer is het uitzicht schitterend, maar is het flink bewolkt, dan zal je bezoek aan de Freedom Tower wellicht tegenvallen. De top van het gebouw zit dan namelijk in de wolken, waardoor het uitzicht (denk ik) vele malen minder zal zijn. Boek je van tevoren, dan moet je dus wel enige mazzel hebben. Voor fotoliefhebbers nog een tip: de weerspiegeling van de ramen (het observatiedek is binnen en overal voorzien van glas) is groot, dus houd er rekening mee dat op veel van je foto’s een weerkaatsing kan zitten! Wat dat betreft is het maken van foto’s op het Empire State Building handiger omdat dit buiten is, ondanks dat daar weer een irritant raster rond het observatiedek  zit.

De Freedom Tower: een aanrader?!

freedom tower kdv3
De Freedom Tower domineert de skyline van New York

Tot slot, is deze attractie een aanrader? Jazeker! Het is erg bijzonder om op deze hoogte New York te kunnen bekijken. Houd wel rekening met de aandachtspuntjes die hierboven genoemd zijn. De prijs is $32,- wat niet duurder is dan andere topattracties in New York. Combineer je bezoek met het 9/11 Memorial en Museum en ik garandeer je een dag vol bijzondere indrukken!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven