Nu aan het lezen
Friese paarden als exportproduct voor de VS
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Friese paarden als exportproduct voor de VS

Gastschrijver

Friese paarden als exportproduct voor Amerika: onze gastschrijfster Hennie Snoeren schreef onderstaand artikel over dit bijzondere onderwerp. Ze interviewde hiervoor Leny Haytema, een vrouw uit Friesland die een bedrijf in verkoopbemiddeling van deze paarden heeft en veel zakendoet met de VS. En ook de rol van Friese paarden in Amerikaanse films komt voorbij. Lees snel verder!

Friese paarden als exportproduct voor Amerika

Rutger Hauer in Ladyhawk

Friese paarden als exportproduct voor Amerika
Foto: Warner Bros.

Ik neem je even mee terug in de tijd. In 1985 schittert Rutger Hauer naast Michelle Pfeiffer in de romantische fantasiefilm Ladyhawk. Hier speelt Hauer een knappe held te paard. In deze film maakte het grote publiek voor het eerst kennis met een wel heel bijzondere acteur. Het was namelijk de Friese hengst Golliath die zijn baas – Captain Navarre – overal naar toe bracht en te hulp schoot. De toen negentienjarige hengst kwam uit Nederland en heette eigenlijk Othello. Het filmpubliek was op slag verliefd.

Hauer, die toch wel enigszins kon paardrijden, had tijdens de opnames wel de nodige problemen met de Fries. Deze hengst was namelijk zo goed getraind, dat bij de minst geringste verkeerde ‘code’ het paard te pas en te onpas ging liggen, knielen, steigeren of in volle galop er vandoor ging.

Othello was niet zomaar een Fries, maar was in Nederland opgeleid door Manuela Beelo waarvan ik ooit het genoegen had haar en haar Friezen te ontmoeten. Manuela was een zeer gewaardeerd en hoog onderscheiden circusartieste die optrad met paarden. Othello werd later door de familie verkocht en deed daarna dienst als filmpaard.

Wereldwijde belangstelling

In de jaren zestig leek het Friese paard bijna uit te sterven door de mechanisatie in de landbouw, maar de wereldwijde belangstelling voor het Friese paard groeide de afgelopen decennia exceptioneel. Dit oer Nederlandse exportproduct is goed voor een miljoenenomzet en is razend populair in de Verenigde Staten. En dat is dus mede door de filmindustrie.

We zien ze terug in veelal avonturenfilms zoals Eragon, The Mask of Zorro, Alexander en The Hunger Games, maar het begon dus midden jaren tachtig. De meeste Amerikanen hadden nog nooit van het Friese paard gehoord, laat staan dat ze er ooit één gezien hadden. Maar dankzij de bijzondere film Ladyhawk werd deze gracieuze, gitzwarte schoonheid door het grote publiek ontdekt.

Zoals ik al schreef is het Friese paard sindsdien explosief populair geworden. De vraag naar het paard vanuit het buitenland, en met name de Verenigde Staten, was enorm. Ondanks dat het paard al vroeg hoef op Amerikaanse bodem zette. De Amerikaanse afdeling van het  Friese stamboek, de Friesian Horse Association North America, schrijft het volgende:

As early as 1625 Friesian horses were being imported into what later would become the United States of America. The Dutch founded new Amsterdam in the region they discovered in 1609, but they had to abandon it to the englisch in 1664, when the name was changed into New York. Advertisements in the papers (1795/1796) offer ‘trotters of Dutch descent’ for sale. These must have been Friesians horses. The possibility that the ‘morgan horse’, a well-know American horse, is of Friesian descent. Their ability to trot fast, the heavy manes, the long rich lang fetlocks at the feet of the original forefather of this race may be an indication. In the 70’s the first Friesian horses were imported into the United States.

Testen & quarantaine

In Amerika zitten ze niet te wachten op vreemde ziektes of corrupte zaken. Als reiziger moet je op het ESTA-formulier bijzondere vragen beantwoorden en mag je geen fruit of vlees het land mee innemen, laat staan ziektes door paarden uit het buitenland. Er zijn duidelijke instructies voor het exporteren van paarden naar de Verenigde Staten. Het bestaat uit voorwaarden die worden gesteld, controles en certificaten.

Over de eisen die gelden voor de export zijn officiële bilaterale afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn bindend, van deze afspraken kan dus niet worden afgeweken. De United States Department of Agriculture bepaalt dat alle paarden die Amerika binnenkomen, getest worden op bepaalde ziektes.

Deze testen zijn in Nederland van tevoren ook al gedaan. Dit is verplicht. Globaal geldt voor paarden jonger dan twee jaar een quarantaine van drie dagen en daarna mogen ze door vervoerd worden naar hun eindbestemming. De merries gaan na drie dagen door naar een zogenaamde veertiendaagse CEM-quarantaine (CEM is een besmettelijke baarmoederontsteking bij merries), terwijl hengsten dertig dagen in quarantaine gaan.

Onze gastschrijfster Hennie te paard.

Interview met Leny Haytema

Iemand die hier alles vanaf weet is Leny Haytema. Deze in hart en nieren Friezin is tussen de Friese paarden opgegroeid en heeft een bedrijf in verkoopbemiddeling. Zij doet veel zaken met de Verenigde Staten, is daar zelf vaak geweest en heeft veel tevreden klanten. Meer informatie vind je op; www.lenysfriesepaarden.com.

Ik sprak Leny over haar bedrijf:

Friese paarden Amerika,,Toen ik negen jaar was, kwam ik voor het eerst in aanraking met het Friese paard. Ze werden toen nog gebruikt voor het boerenwerk bij mij in de buurt. Ik fietste elke dag na school naar de boer toe, in de hoop even op zijn Fries te mogen rijden. Op 1 april 2005 begon ik met bemiddeling van in- en verkoop van Friese paarden. De opdrachtgever vraagt mij of ik een Fries paard voor hen wil zoeken. Deze aanvraag komt bij mij binnen via e-mail, Facebook of Whatsapp. Ik vraag dan wat ze zoeken in een Fries paard. Of het voor recreatieve doeleinden is of voor wedstrijden of fokkerij. We hebben een aantal keren contact alvorens ik op zoek ga.

Wanneer ik iets heb gevonden, maak ik foto’s en film en stuur ik die naar de klant. Ik stuur meestal meerdere paarden zodat ze een keuze kunnen maken. Voordat de paarden daadwerkelijk verkocht zijn, vinden er de nodige bloedonderzoeken plaats. Dit alles wordt met het bedrijf kortgesloten dat het vervoer regelt. Mijn werkgebied is over de hele wereld, maar de laatste drie jaar heb ik zo’n 75 Friese paarden verkocht aan handelsstallen en particulieren in Amerika.

Binnen Europa reizen de paarden met een grote luxe paardentruck, maar naar Amerika gaan de paarden per luxe vervoer van een vliegtuig. In de meeste landen, ook in de VS,  moeten de paarden in quarantaine. Dit regel ik allemaal voor de klant. Van alle acties die verder plaatsvinden volgen foto’s of films zodat de klant van alles op de hoogte blijft. Het vervoer na de quarantaine richting opdrachtgever gebeurt ook met een paardentruck.

Paardenvakanties

Er zijn heel veel paardenvakanties te boeken in Amerika. Verschillende ranches bieden ruitervakanties aan waar je bijvoorbeeld ook vee mee kunt drijven of een dagtocht kunt maken. Ik heb gezocht en gezocht, maar heb er geen één kunnen vinden waar je dat op een Fries kunt doen. Nu zul je wellicht denken; waarom Amerika niet ontdekken op een Quarter horse, een Paint of Mustang? Maar zeg nou eerlijk; Friezen, dat zijn toch de mooiste paarden van allemaal? En ze komen nog uit Nederland ook.”

‘Courage is being scared to death and saddling up anyway’ – John Wayne


HennieHennie Snoeren (1967) is gespecialiseerd verpleegkundige, trainer en coach binnen een ggz-instelling. “Als kind vond ik alles uit Amerika al geweldig, vooral de sprookjessfeer van Disney. Ik ben nu 14 keer in de VS geweest, in alle windstreken. Orlando en de pretparken zijn inmiddels ook mijn specialisme! Florida is misschien niet de mooiste staat, maar wel gegarandeerd fun. Als het even kan staat hier ieder jaar de koffer open met bestemming USA. Meedoen met de massa, of juist plekjes die niet zo bekend zijn, op avontuur!”

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven