Nu aan het lezen
Gateway Arch: de magische boog in St. Louis
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Gateway Arch: de magische boog in St. Louis

Er zijn van die steden die hun bekendheid vooral te danken hebben aan een specifiek gebouw, een unieke historische gebeurtenis of die ene toeristische attractie. St. Louis in de staat Missouri is daar een goed voorbeeld van. Je denkt wel twee keer na om hier zonder stoppen langs te rijden, want het is de stad van de indrukwekkende, magische boog: de Gateway Arch.

Gateway Arch: de magische boog in St. Louis

St. Louis rechtsafHet leuke van een roadtrip is dat je de vrijheid hebt te gaan en staan waar je wilt en tussendoor in plaatsen komt waar je op voorhand niet veel van wist. In 2011 toerde ik bijna een maand door Amerika, van oost naar west. Het bezoekje aan Saint Louis – overigens niet vernoemd naar onze huidige succesvolle bondscoach – was één van de vele pitstops die zomer in het voor mij totaal onbekende binnenland. Het was 4 juli, de nationale feestdag in Amerika, en voor later op de dag stond er een barbecue gepland met Nederlanders in Springfield, eveneens gelegen in Missouri. Dat was echter nog een kleine vier uur rijden verder, dus het bezichtigen van St. Louis bleef beperkt tot die ochtend. Nog voor alle festiviteiten losbarstten, werd het gaspedaal alweer ingetrapt.

Gateway Arch: de toegangspoort

Het bezoek was weliswaar kort, maar zeker de moeite waard. St. Louis, in 1904 gastheer van de Olympische Zomerspelen, wordt gezien als ‘Gateway to the West’, de toegangspoort tot het midwesten van Amerika. Op voorhand had ik daardoor toch het beeld van een onpersoonlijke industriestad in mijn gedachte, geheel onterecht zo zou blijken.

De openbare tuinen, fraaie architectuur met Europese invloeden, vriendelijke mensen en relaxte sfeer deden me er snel thuisvoelen. De Gateway Arch, het paradepaardje van de stad, viel uiteraard niet te missen. Vanaf elke plek is er wel een klein stukje van zichtbaar. Met 192 meter is de Arch het hoogst gebouwde monument in de VS, nog groter dan het Washington Monument in DC. De bouw vond plaats tussen februari 1963 en oktober 1965.

Napoleon

De zilvergrijze constructie van metaal en beton is een eerbetoon aan president Thomas Jefferson (1801-1809) die in 1803 een groot stuk land opkocht van de Franse kolonisten. Het betrof het gebied ten westen van de Mississippi tot aan de Rocky Mountains. Jefferson betaalde er 15 miljoen dollar voor, geld dat Napoleon Bonaparte goed kon gebruiken voor zijn militaire ‘tournee’ door Europa. Hij ging daarom akkoord met de verkoop.

Lewis en Clark route

Deze transactie staat in de geschiedboeken bekend als de ‘Louisiana Purchase’, dat wordt beschouwd als de basis van de Amerikaanse expansie richting het westen. De Arch staat symbool voor de inspanningen van Jefferson en alle pioniers die St. Louis daarbij als springplank gebruikten. Meriwether Lewis en William Clark vertolkten hierbij een erg belangrijke rol; zij trokken tussen 1804 en 1806 vanuit Saint Louis westwaarts, door het nieuw verworven Louisiana Territory; een gebied van ongeveer 2,1 miljoen km² ten westen van de rivier de Mississippi. Einddoel: de kust van de Grote Oceaan. Wij schreven dit verhaal over de expeditie van Lewis en Clark.

Voor mensen zonder hoogtevrees en claustrofobie is het mogelijk om met een lift naar de top van de Arch te gaan en te genieten van een naar het schijnt adembenemend uitzicht tot wel vijftig kilometer ver. Het is een tour die een klein uur in beslag neemt. De wachtrijen waren echter dermate lang dat we er vanaf zagen.

Fraai uitzicht vanuit de Gateway ArchMet de lift naar de top van de Gateway ArchPark onder de Gateway Arch

 

Onze redacteur Perry, die net als ik onder de indruk was van het toeristische centrum, waagde zich er wel ooit aan tijdens zijn vierdaagse verblijf (zie bovenstaande foto’s).

“Tijdens mijn bezoek aan de Arch was het niet heel erg druk; binnen mum van tijd stond ik bovenin te genieten van het prachtige uitzicht aan weerszijden van de Mississippi. Alleen al het ritje naar boven is de moeite waard: je neemt plaats in een kleine capsule. Een leuke ervaring. Een absolute aanrader is ook het Museum of Westward Expansion, onder de Arch. Vergeet dus niet af te dalen naar de wereld van de Amerikaanse ontdekkingsreizigers Lewis en Clark. St. Louis is een prachtige, levendige stad.”

Old Courthouse 'omringd' door de Arch.Tijd voor een andere bezienswaardigheid was er voor mij in 2011 nog wel. In het verlengde van de Arch staat het Old Courthouse, een voormalig gerechtsgebouw dat eveneens onderdeel is van de Jefferson National Expansion Memorial. Met de fontein en Arch op de achtergrond kon ik hier nog even snel een paar aardige foto’s maken, ondanks de bewolking die dag. Maar dat mocht de pret niet drukken. Als pioniers uit begin negentiende eeuw vervolgden wij daarna onze reis richting het westen.

Meer lezen over Saint Louis en het Midwesten op USA365.nl? 

[button link=”https://usa365.nl/index.php/hannibal-missouri/”] Hannibal: stad van Mark Twain[/button] [button link=”https://usa365.nl/lewis-en-clark/”] Indianapolis: stad van de belangrijkste autorace[/button] [button link=”https://usa365.nl/lewis-en-clark/”] Lewis en Clark: expeditie naar het westen[/button]
Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven