Nu aan het lezen
The A-Team: het graf van George Peppard
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

The A-Team: het graf van George Peppard

In de jaren tachtig genoot de Amerikaanse televisieserie The A-Team grote populariteit. Vandaag behoren de vier hoofdrolspelers tot de categorie ‘cult’. George Peppard, die de rol van A-Team-leider John Hannibal Smith gestalte gaf, maakt dat niet meer mee. Hij stierf in mei 1994 aan een longontsteking. Peppard ligt begraven in hetzelfde graf als zijn ouders in Dearborn, Michigan, een voorstad van zijn geboorteplaats Detroit. We bezochten deze zomer zijn laatste rustplaats.

The A-Team: het graf van George Peppard

Northview Cemetary, Dearborn, MichiganDe postbode op Kensington Street wist het zeker. Het is geen probleem Northview Cemetary met de auto te betreden. Bij het hek twijfelde ik even. Er liep weliswaar een onverharde weg over de begraafplaats, maar als ik een kerkhof in een ander land bezoek, ben ik graag zeker van mijn zaak. Het was geen punt, zo verzekerde de postbode me. Iedereen doet het en bovendien stond er geen bord met een autoverbod bij de ingang. Dat was ook weer waar. Dus hees ik me weer in de midsize SUV, pakte de afbeelding van Google Maps erbij en ging op zoek naar de laatste rustplaats van één van de televisiehelden uit mijn jeugdjaren.

Leider van The A-Team

Northview CemetaryWant zo mag ik George Peppard best noemen. De leider van The A-Team, een serie over vier ontsnapte Vietnam-veteranen die er ten onrechte waren beschuldigd van een misdaad die ze niet hadden begaan en op elkaar waren aangewezen. Met Peppard, bekend vanwege zijn onafscheidelijke sigaar, in de rol van John ‘Hannibal’ Smith, Mr. T. speelde de onberekenbare houwdegen B.A. Baracus, Dirk Benedict was de overtuigende regelneef en vrouwenverslinder Templeton ‘Face’ Peck en Dwight Schultz kroop in de rol van Howling Mad Murdock, die we in 2011 in Los Angeles ontmoetten en een anderhalf uur durend interview met hem hadden.

Cultstatus

De afleveringen van The A-Team zag ik in al die jaren zo vaak voorbijkomen, dat ik bij wijze van spreken moeiteloos één van de rollen kon overnemen. Hoewel de serie van 1982 tot 1986 liep, bereikten de vier mannen niet alleen in Amerika, maar ook zeker in Nederland een cultstatus. Toen drie van de vier acteurs – Peppard kwam uiteindelijk niet mee, omdat hij dacht dat alleen hij een invitatie had ontvangen – in 1984 Nederland bezochten, ondervonden ze hoe populair de serie was. Op Schiphol, in Harderwijk en Friesland werden ze door duizenden fans welkom geheten en zelfs bijna onder de voet gelopen!

Geen hartelijke, warme man

George Peppard (voor) en Mr. T.: een moeizame relatiePeppard miste dat dus. Bij zijn directe collega’s stond hij niet bekend als een hartelijke, warme man. Op het scherm waren ze een team, als de camera’s uit gingen, stond Peppard vrijwel alleen. Vooral de relatie tussen Peppard en Mr. T. werd er met de week slechter op, simpelweg omdat Peppard het niet kon verkroppen dat Mr. T. populairder was dan hij. Beiden spraken lange tijd niet met elkaar op de set. Ook voor de regisseurs en scriptschrijvers was hij geen makkelijke man. Als Peppard zijn teksten onder ogen kreeg, pakte hij een pen en zei: ik ga, dit, dat en dat niet zeggen. Ook weigerde hij in het laatste seizoen ’s avonds te werken, waarop ook Mr. T. met die eis op de proppen kwam.

Northview Cemetary, Dearborn

Overview Northview CemetaryEn toch, ondanks deze wetenschap, wist ik één ding zeker. Als ik ooit in de buurt van Dearborn, een voorstad van Detroit in de staat Michigan zou komen, wilde ik naar de laatste rustplaats van George ‘John Hannibal Smith’ Peppard. Deze zomer was het zo ver. Op internet zocht ik uit waar de begraafplaats was en waar het graf zich bevond. Dus draaide ik, nadat de postbode me gerust had gesteld, Northview Cemetary op. Ik parkeerde zo’n vijftig meter voorbij zijn graf, zonder dat ik dit in eerste instantie in de gaten had. Te voet ging ik verder en na een paar minuten – met dank aan Google Maps – vond ik het graf. Daarvoor nogal wat planten, waardoor de naam Peppard – ook zijn ouders liggen er begraven – nauwelijks zichtbaar was.

‘I love it when a plan comes together’

George Peppard gravesiteEen bijzonder moment. Ik had er maanden naar uitgekeken. De fotocamera klikte en ik nam er een kort filmpje (zie hieronder) op van amper een minuut. Een speciaal gevoel, zo op de plek van een moeilijk mens, maar van een onvergetelijke acteur in een legendarische serie. Ik had zijn graf bezocht, stapte in de auto en dacht: I love it when a plan comes together.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (7)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven