Nu aan het lezen
Getuige van een Kennedy Wedding in Hyannis Port
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Getuige van een Kennedy Wedding in Hyannis Port

“Als ik niet betaald zou worden om hier te staan, dan was ik hier niet.” De opmerking van de fotograaf van het Amerikaanse persbureau AP (Associated Press) had een dubbelzinnig karakter. Enerzijds omdat het op die zaterdag 2 augustus behoorlijk regende, anderzijds omdat hij zich mogelijk stoorde aan onze aanwezigheid. Want net als een aantal andere fotografen stonden wij ook geduldig te wachten bij de Kennedy Compound in Hyannis Port – op het schiereiland Cape Cod in Massachusetts – om een glimp op te vangen van de huwelijksceremonie van Robert F. Kennedy junior en actrice Cheryl Hines.

Kennedy Compound

We vielen met onze neus in de boter. Het bezoek aan de beroemde Kennedy Compound was onschuldig. We wilden alleen even een kijkje nemen, maar ten opzichte van eerdere bezoeken, was het drukker dan normaal. Toen we op de hoek van Irving Street, voor het huis van RKF-junior, fotografen zagen staan en in de achtertuin van het voormalige huis van Jackie en John F. Kennedy een grote tent zagen opdoemen, wisten we dat er iets gaande moest zijn. Navraag leerde ons dat RKF-junior, de 60-jarige zoon van Ethel en Robert F. Kennedy, die middag voor de derde keer in het huwelijk zou treden.

Dringen voor een goede fotoWerken in de regen

Hierdoor was de beveiliging op en rondom de Kennedy Compound aangescherpt. Agenten van het Barnstable Police Department – te herkennen aan de knalgele hesjes – bewaakten de diverse ingangen van het complex. En aan het einde van Irving Street – verdekt opgesteld pal om de hoek – stond een politiewagen met agent die nog eens een extra oogje in het zeil hield. We namen ook een kijkje aan de achterzijde van het terrein, bij de doodlopende weg van zo’n 100 meter die leidt naar het oudste, grootste en meest bekende Kennedy-huis; de villa die Joseph P. Kennedy (vader van JFK) kocht in 1929.

Hoofdkwartier

Het zomerverblijf van de familie diende in 1960 als hoofdkwartier van het Kennedy-kamp tijdens de presidentsverkiezingen die John F. Kennedy uiteindelijk met klein verschil won van Richard Nixon. Vele beroemdheden, politici, oud-presidenten en buitenlandse diplomaten zetten ooit voet in dit mythische onderkomen, dat na het overlijden van senator Ted Kennedy in 2009 niet meer wordt bewoond. Normaal gesproken dienen alleen enkele bordjes als waarschuwing voor onbevoegden, maar rondom de Kennedy-bruiloft stond er een agent. We besloten gewoon te vragen of we een kijkje mochten nemen, maar helaas. Dat we Nederlanders waren met een enorme Kennedy-fascinatie deed de beste man niet van gedachten veranderen. Orders zijn orders.

Later op de middag – we konden het niet laten nog een keer te gaan kijken – kwamen er diverse beroemdheden van binnen en buiten de Kennedy-familie voorbij. Joan Kennedy (de eerste vrouw van Ted Kennedy), zangeres Natasha Bedingfield (zij trad op), Seinfeld-actrice ‘Elaine’ (Julia Louis-Dreyfus), Seinfeld-bedenker en acteur/producent Larry David, CSI-acteur Paul Guilfoyle en Ethel Kennedy, de weduwe van de in 1968 vermoorde senator Robert F. Kennedy. Zij arriveerde in een zwarte Audi. Bij de poort stonden een paar mensen die elke keer heel tactisch de fotografen een deel van het uitzicht ontnamen. Toch bleken ze in staat goede kiekjes te schieten. Klik hier voor een compilatie van de Cape Cod Times.

Leden van de Kennedy-familie arriverenKleinkind KennedyJoan Kennedy

Applaus na Kennedy Wedding

Buiten het hek konden we de ceremonie deels volgen. Niet zichtbaar (al konden sommige nieuwsgierigen nog wat zien via gaten in het hek), maar luisterend kregen we het nodige mee. Een applaus van de driehonderd genodigden klonk op het moment – even na 17:00 uur – nadat Kennedy en Hines officieel in de echt waren verbonden. Waarschijnlijk kusten de twee elkaar toen, maar dat konden we niet waarnemen. Kosten noch moeite werden gespaard, trucks vol hapjes (vis, pizza en ijs) en drankjes stonden voor de poort en de muziek hield pas om 23.00 uur op (de Kennedy Compound ligt in een woonwijk, vandaar de beperkte lawaaioverlast).

Strand

Je kunt van Joseph Kennedy zeggen wat je wilt, maar smaak voor locatie had hij zeker. Eén van de dingen die de Kennedy Compound zo fraai maakt, is de ligging pal aan het strand met mijlenver uitzicht over de Atlantische oceaan. Een bescheiden grasheuvel met houten trappen scheidt het strand van het terrein. Ook hier geldt dat niet alles toegankelijk is. Het strand parallel aan de Compound was voorbije jaren nog gewoon openbaar gebied, maar dit jaar is er een bordje ‘Private property’ geplaatst op de hoek waar het openbare strand en het Kennedy-terrein elkaar ontmoeten.

Beveiliger op de trap Strand van de KennedysBordje privéstrand

Niet alleen op de dag van de bruiloft, ook de dagen erna besloten we hier diverse malen poolshoogte te nemen. Eén keer deden we alsof we het bordje niet zagen en liepen we stoïcijns door over het zand waar de Kennedy’s zoveel voetstappen hebben liggen. In tegenstelling tot het zwaarbewaakte Witte Huis – waar snipers verscholen liggen op het dak – hoefden we hier niet te vrezen plotseling onder vuur te worden genomen. Wel kwam er bij het betreden van één van de houten trappen een beveiliger onze kant op, waarna we besloten terug te keren.

Tuinman met extra vaardigheden?

Van een afstandje konden we ook zien dat er voor de ingang van het huis een pick-up-truck stond met een inzittende. Toen we de betreffende kerel later troffen – weer bij de ingang van de doodlopende weg – bleek dat hij de ‘tuinman’ was. Maar dan waarschijnlijk wel een tuinman met extra vaardigheden… Opnieuw kregen we nul op rekest bij het verzoek of we mochten doorlopen. Ondertussen passeerde er een busje met klusjesmannen die wel toestemming kregen om voet te zetten op de heilige grond. Zij wel.

Voor de CompoundVervelende bordjes

De verleiding op één of andere wijze naar binnen te glippen was groot, maar we besloten toch geen poging te wagen. Stel dat we waren betrapt of gearresteerd. Nooit meer Amerika in zou een onacceptabele consequentie zijn. En we hebben beiden te veel respect voor de Kennedy’s om de wet toch te overtreden. In het leven zijn er nu eenmaal ook dingen die je gewoon niet doet. Jezelf uitnodigen op een Kennedy-huwelijk is er daar één van.

Tekst: Stan Bos & Mike Boeschoten

Meer lezen over de Kennedy-familie op USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/de-tragische-dood-van-jfk-junior/”] JFK junior: tragische dood na crash [/button] [button link=”https://usa365.nl/de-plek-waar-robert-kennedy-stierf-nu-een-school/”] The Ambassador Hotel: de plek waar RFK werd vermoord, is nu een school[/button]

 

 

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven