Nu aan het lezen
Ghost town Bodie: genieten van een spookstad
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Ghost town Bodie: genieten van een spookstad

Vandaag de dag is het moeilijk in te denken hoe Amerika er tijdens de goudkoorts uitzag. Spooksteden zijn het enige tastbare bewijs van de hoogtijdagen, net als van het abrupte einde die daar voor veel mijnsteden op volgde. Van alle Amerikaanse ghost towns is Bodie, in Californië, verreweg de best bewaarde en wellicht degene die het meeste een bezoek waard is. In Bodie heeft historie gelukkig geen plaats hoeven maken voor commercie en kitscherige replica’s. Bodie is een prachtig stukje Amerikaans erfgoed wat je in zijn (nagenoeg) originele vorm kunt aanschouwen. Eerste artikel van gastschrijver Wendy de Bert, die op bezoek ging in Californië.

Goud, groei en verval

Bodie_05In 1859 wordt in de heuvels ten oosten van de Sierra Nevada het eerste goud gevonden door William S. Bodey, de man waar de stad Bodie zijn naam aan dankt. Al snel vestigen de eerste mijnwerkers zich in het stadje. In twintig jaar tijd maakt de mijnstad een explosieve groei door, en rond 1880 is Bodie een bruisende stad met 10.000 inwoners. De stad bestaat op het hoogtepunt uit tientallen huizen, met voorzieningen zoals een school, een kerk, een Wells Fargo Bank, een politiestation met gevangenis, een begraafplaats en een spoorlijn. Naar het schijnt telde Bodie op één punt maar liefst 65 saloons en kende de stad zelfs een rosse buurt. Ook Chinese immigranten vonden hun weg naar de stad en stichtten een Chinatown waar ze leefden en werkten. En zoals iedere stad in het Wilde Westen kende Bodie de bijbehorende criminaliteit, compleet met op goud beluste bandieten en vuurgevechten.

ghost town BodieZoals bij iedere mijnstad raakte ook het goud in Bodie op. Na 1880 bleken de mijnen zo goed als uitgeput, waardoor de meeste inwoners de benodigde spullen pakten en vertrokken naar een volgende goudmijn. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met Bodie. In 1892 vond een grote brand plaats, waardoor het aantal inwoners verder kelderde. Een tweede brand vond in 1932 plaats en dat was de genadeslag voor het stadje. Na die verwoestende brand was nog slechts tien procent van de oorspronkelijke stad intact; het deel dat je nu nog kunt bezoeken.

Bodie State Historic Park

Bodie_08In 1962 werd Bodie officieel benoemd tot State Historic Park. Vanaf dat moment nam het California State Parks Systeem – nadat de laatste inwoners de stad hadden verlaten – de zorg voor deze bijzondere historische locatie op zich. Het park verkeert sindsdien in een staat dat ‘arrested decay’ wordt genoemd: wel preserveren, niet restaureren. Er wordt (gelukkig) geen enkele poging gedaan om het geheel terug te brengen in de oude staat. Bodie wordt slechts gepreserveerd in de vervallen toestand waarin het werd achtergelaten.

Een bezoek aan ghost town Bodie

Bodie_09Bodie ligt in de staat Californië, zo’n 25 km ten noordoosten van Yosemite en ongeveer een uur ten noorden van Mono Lake. Een rustige snelweg, gevolgd door een sfeervol zandpad brengt je naar de ingang van het park. Eenmaal daar besef je hoe groot en afgelegen deze mijnstad is. En hoe groot het succes van de zoektocht naar goud moet zijn geweest. De straten zijn nog zichtbaar, evenals de mijn en een deel van de huizen.

Bodie_06Als bezoeker loop je door de hoofdstraat die ooit het kloppende hart van de stad was. Aan de rand van de stad staat een imposante installatie waar eens kilo’s goud werden verwerkt. Langs de straten staan houten gebouwen die dienst deden als school, ziekenhuis of brandweer. Eén blik door de ramen en het is alsof de tijd anderhalve eeuw heeft stilgestaan. De gebloemde gordijnen hangen als huiselijke herinneringen nog voor de met stof bedekte ramen. De houten tafels staan verlaten doch levendig, gedekt met tafelkleden en negentiende-eeuws servies. De saloon geeft een voyeuristisch kijkje in het nachtleven van de ooit zo levendige stad, waar mijnwerkers plaats hebben gemaakt voor toeristen die een glimp willen opvangen van het leven tijdens de goldrush.

Bodie_07De griezelige sfeer, de indrukwekkende geschiedenis en wijze van preserveren maken dat Bodie een absolute must see is tijdens een roadtrip door Californië. Het park is de omweg meer dan waard en voor het geld hoef je het ook niet te laten: de entree bedraagt vijf dollar per volwassene. Een laatste tip: bereid je goed voor. In de winter kan Bodie bedekt zijn met een flink pak sneeuw en in de zomer is het er bloedheet. Er is geen benzinepomp, geen hotel, geen restaurant, en de kleine winkel verkoopt enkel boeken en ansichtkaarten. Sla dus genoeg water, voedsel en benzine in voordat je aan de trip begint!

Bodie_10Bodie_12Bodie_11

Bodie_03Bodie_04Bodie_01


Wendy de BertWendy de Bert (1982) is freelancer online marketing & communicatie. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in de geschiedenis van de 19e en 20e eeuw. Ze is eigenaar van de webshops HuupHuup.nl (film- en televisiemerchandise) en Fluzzy.nl (bijzondere knuffels). Daarnaast mede-oprichter & redacteur van PopcornCulture.nl. Wendy maakte al zeven roadtrips door Amerika en bezocht daarbij dertig staten; ooit wil ze ze allemaal gezien hebben. Ze is dol op fotograferen en Starbucks en is zelfbenoemd Disney-historicus.

Bekijk reacties (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven