Nu aan het lezen
Halloween in Amerika: 10 leuke weetjes!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Halloween in Amerika: 10 leuke weetjes!

Gastschrijver

Halloween in Amerika is een bijzondere ervaring, zo ondervond onze gastschrijfster Gonneke Karel meerdere keren. Op 31 oktober is het weer zover. In dit artikel 10 leuke weetjes over het griezelfeest, dat ook in Nederland steeds populairder wordt.  

Halloween in Amerika: 10 leuke weetjes!

10. Waarom Halloween op 31 oktober?

Op 1 november vieren de Katholieken het feest Allerheiligen. De avond ervoor, 31 oktober, is het Allerheiligenavond. De naam Halloween is afkomstig van All Hallows’ eve(ning), de Engelse naam voor Allerheiligenavond. De Kelten in Ierland vierden dit feest al in de vijfde eeuw voor Christus, toen onder de naam Samain of Samhain, het Keltische nieuwjaarsfeest. De Ieren namen dit feest in de negentiende eeuw mee toen zij massaal emigreerden naar Amerika.

Emiel Karel, de man van Gonneke, tijdens Halloween in New Orleans.

9. Waarom zoveel bijnamen voor Halloween?

Halloween was niet alleen Allerheiligenavond, maar het kondigde meerdere dingen aan: het winterseizoen, het einde van de oogst en de jacht, aanvang van het nieuwe jaar, het vieren van de dood en het voorspellen van de toekomst. Hierdoor zijn er veel bijnamen voor Halloween ontstaan. Festival of the Dead, Third Festival of Harvest, Old Hallowmas. In Amerika heeft Halloween ook nog andere namen, zoals Bob Apple Night (de nacht om in appels te bijten), Thump-the-door-Night (de nacht van het bonken op deuren) en Candle Night (nacht van de kaars).

Van links naar rechts: Halloween in Gettysburg, Portland en Virginia.

8. Waarom verkleden de mensen zich?

De Kelten geloofden dat op Samain alle doden van dat jaar een lichaam van een mens kozen waarin ze de daarop volgende twaalf maanden zouden blijven wonen, totdat ze naar de hemel mochten. Door zich te vermommen als boosaardige wezens, dachten zij de boze geesten te misleiden, zodat zij een ander zouden kiezen. De Romeinen namen de viering over. Het geloof in geesten verdween en het verkleden met Halloween gebeurde alleen nog ter vermaak.

Emiel en Gonneke Karel tijdens Halloween in Portland.

7. Waarom versierde huizen?

Het vuur in huis ging uit, zodat kwade geesten hun huis niet kozen. Om het huis nog onaantrekkelijker te maken, werd het huis versierd met printen van geesten, de duivel of heksen. In de negentiende eeuw in Amerika werden de huizen versierd om te laten zien dat het feest nog steeds werd gevierd. Nu wordt het gebruikt door de kinderen die langs de deuren gaan om te zien waar er wat lekkers te halen valt.

Van links naar rechts: Halloween-versiering in Atlantic City en uiterst rechts feest in Orlando.

6. Waarom kinderen met lantaarns?

De Kelten gingen in optochten naar het grote vuur buiten het dorp. De mensen probeerden de slechte geesten uit de buurt te houden met zingende kinderen die lampions vasthielden. Ze namen hier kinderen voor, omdat ze geloofden dat kinderen door hun onschuld heilig waren. Heilig houdt kwaad tegen.

Bekijk hier, als je durft, onze eerder gepubliceerde fotoserie van Halloween!

5. Waarom bonfires?

Alle mensen gingen naar een groot vuur dat buiten het dorp werd gemaakt. Wanneer iemand leek te zijn bezeten door een geest, werd hij geofferd in dit vuur. Dit om geesten af te schrikken. Tegenwoordig worden nog steeds bonfires gehouden. Alleen nu ter vermaak met muziek, drank en dans. Alleen bij heel gelovige groeperingen komen nog bonfires voor waar de aanwezigen religieuze liedjes zingen.

Stone Mountain, nabij Atlanta, Georgia.

4. Waarom hazelnoten en stenen?

De Kelten gooiden een steen en een noot in het vuur. Als jouw steen de volgende dag verplaatst was, zou je binnen het komende jaar overlijden. De hazelnoot gooide je erin met een groep en wiens noot als eerst knalde, zou gaan trouwen. Tegenwoordig doen kinderen dit om hun geliefde te vinden. Ze zingen dan: ‘Als je van me houdt, schiet en vlieg; als je me haat, brand en sterf.’

3. Waarom appels als treat?

De appel is al heel lang een ‘Halloweenfruit’. De appel stond symbool voor de ziel. Kinderen speelden een spel met het fruit: Bob For Apples (bijten naar appels). In een groep wordt geprobeerd zo snel mogelijk een appel te pakken te krijgen door met je hoofd in een bak water te bijten. Vroeger geloofde men dat degene die als eerste in een appel had gebeten, het komende jaar geluk zou hebben.

Foto midden: dit is bij de St. Augustine Lighthouse in Florida. 

2. Waarom gekerfde pompoenen?

De Jack-o-lantern, een uitgeholde pompoen met lichtje erin, komt waarschijnlijk uit een Iers volkslied. Het gaat over Jack die de duivel bedroog toen hij zijn ziel kwam halen en daardoor kon blijven leven. Maar toen Jack alsnog overleed, mocht hij de hemel niet in, omdat hij een leugenaar was. En de duivel wilde Jack niet in de hel, omdat hij bedrogen was. De duivel stuurde hem terug naar de aarde waar Jack werd opgesloten als een lichtje in een pompoen. Het uitgekerfde gezicht op de pompoen is het gezicht van Jack.

1. Waarom Trick or Treat?

Eén van de rituelen tijdens Halloween is Trick or Treat. Kinderen gaan langs de deuren om te vragen om iets lekkers of anders halen zij een geintje uit met de persoon die weigert iets te geven. In de Middeleeuwen gingen bedelaars op Allerheiligenavond langs de deuren om te vragen om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze te bidden voor een dierbare overledene van de gever, zodat deze sneller in de hemel zou worden toegelaten. Het vermoeden bestaat dat hier het begin van Trick or Treat vandaan komt.

Een tweede theorie komt uit Amerika. Als dorpelingen hoorden dat er mensen in de buurt woonden die geen stroom konden betalen, begonnen ze gemene geintjes uit te halen met deze armen mensen. Later waren er organisaties die kinderen aanmoedigden om langs huizen en winkels te gaan en om treats te vragen, zodat de gemene geintjes werden vergeten.

Halloween in Amerika: 10 leuke weetjes!
Emiel en Gonneke Karel tijdens Halloween in Orlando, Florida.

motorroutesGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven