Nu aan het lezen
Halloween in Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Halloween in Amerika

Halloween in Amerika

Halloween, het feest op de laatste dag van oktober. Kinderen verkleden zich en na zonsondergang bellen ze overal aan voor een ‘trick or treat’. Pompoenen, lichtjes, snoepjes, elkaar een beetje bang maken. Wat is Halloween? Waarom vieren we deze feestdag en hoe is het in Amerika beland? We hebben het allemaal op een rij gezet.

Halloween in Amerika – de geschiedenis

De naam Halloween is afkomstig van All Hallows’ eve(ning), de Engelse naam voor allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Het feest is van oorsprong helemaal niet Amerikaans – het kwam in de 19e eeuw mee met de grote aantallen immigranten uit Ierland en Schotland. Traditioneel werd Halloween alleen gevierd in Ierland, Verenigd Koninkrijk, Canada en in Amerika.

Waarom wordt deze rare feestdag op 31 oktober gevierd?

31 Oktober werd vroeger gezien als het begin van het nieuwe jaar. De zomer is voorbij, de oogst is vaak al binnengehaald, het jaar werd afgesloten. De nacht van 31 oktober op 1 november werd gezien als het tijdstip waarop geesten van de doden terug konden komen. Ook was dit een moment om de geesten van voorvaderen te eren.

De meeste verhalen geven aan dat Halloween uit de Keltische geschiedenis komt, met op 31 oktober het einde van het jaar en 1 november het begin van het nieuwe jaar. De komst van de winter werd gevierd. Ook vanuit de Keltische geschiedenis geloofde men in dat de geesten van de doden terugkwamen om bezit te nemen van de levenden. Daarom begonnen mensen zich vreemd te kleden om zo onherkenbaar te zijn en de dode geesten af te schrikken. De katholieke kerk bleek niet in staat om deze feestdag af te schaffen en maakte van 1 november Allerheiligen ( All Hallows Day). Op deze dag werden alle helden en martelaren geëerd.

Waar komt het halen van snoep vandaan?

Tegenwoordig gaan kinderen met Halloween verkleed de deuren langs voor een trick or treat. Vragen om snoep of iets lekkers onder dreiging van een trick die ze moeten uitvoeren. Dit stamt volgens de verhalen uit de negende eeuw in Engeland. Op All Souls Day gingen de christenen langs de deuren om te vragen voor soul cakes (stukken krentenbrood) in ruil voor bidden voor de dode familieleden.

Hoe kwam Halloween in Amerika?

Halloween is van oorsprong een Iers feest. Zij vierden de Keltische variant van Halloween. Tijdens de hongersnood in de jaren veertig van de negentiende eeuw, vertrokken de Ieren massaal naar Amerika. Met deze migratie werd de traditie van Halloween meegenomen en geïntroduceerd in Amerika. Het Keltische feest op 31 oktober bestond uit het aantrekken van rare kleren, het bedelen van deur tot deur en grappen uithalen met minder gulle mensen. Waar nu vooral snoep gegeven wordt, was dit vroeger geld, brood, boter, appels, noten en wortels.

Hoe komt de pompoen in dit Halloween verhaal?

De pompoen is een Amerikaanse toevoeging aan Halloween. De Jack-O’Lantern, een uitgeholde pompoen met lichtje erin, komt wel uit Europa. Het behoort tot de Ierse folklore en gaat over Jack die de duivel bedroog toen hij zijn ziel kwam halen en waardoor hij kon blijven leven. Maar toen Jack alsnog overleed, mocht hij de hemel niet in, omdat hij een leugenaar was. Ook in de hel was Jack niet welkom omdat hij bedrogen was. De duivel stuurde hem terug naar de aarde waar Jack werd opgesloten als een lichtje in een pompoen. Het uitgekerfde gezicht op de pompoen is het gezicht van Jack. In Ierland gaat het verhaal over bieten, bij gebrek aan bieten zijn het in Amerika pompoenen geworden.

Trick of Treat?

Kreeg je geen snoep of iets lekkers tijdens trick or treat? Dan werden er tricks uitgehaald met de bewoners. De vroegere schijthokken die buiten waren werden omgegooid, zeep werd op de ramen gesmeerd, toiletpapier werd in de tuin gegooid of de lantaarns werden kapotgemaakt. Tegenwoordig verloopt Halloween rustiger, mocht het uit de hand lopen, dan komt het vooral door de mix studenten, maskers en drank. Af en toe worden er eieren gegooid naar de mensen die niets geven.

Lees meer: 10 leuke weetjes over Halloween in Amerika

Halloween in de 21e eeuw

De afgelopen jaren heeft Halloween als feestdag veel populariteit gewonnen. Waar het vroeger vooral in Engelstalige landen werd gevierd, liggen nu de winkels in Europa en Azië ook vol met Halloween gadgets. Ook in Nederland en België wordt er meer aandacht aan besteedt. In de winkels vind je Halloween versieringen en voor volwassenen worden er Halloween feesten georganiseerd. Een branche die er vooral op inspringt zijn de attractieparken. In Walibi, Bobbejaanland, Hellendoorn en Toverland wordt alles uit de kast gemaakt voor een ultieme Halloween ervaring. Overigens wint Halloween in de provincies Groningen, Drenthe, Zeeland en Utrecht het niet van de traditionele Sint Maarten op 11 november.

Halloween in Amerika

Gedurende de twintigste eeuw was Halloween vooral een kinderfeest. Kinderen gingen verkleed langs de deuren om snoep op te halen, de huizen die deelnemen zijn herkenbaar door zichtbare Halloween versieringen. Pas sinds 1980 werd dit het langzaam ook een feestdag voor volwassenen. Net als met kerst houden veel Amerikanen van versieringen en er wordt dan ook van alles uit de kast gehaald om de huizen te versieren. Voor volwassenen worden er allerlei Halloween feesten georganiseerd. Het blijft in Amerika toch ook nog steeds een feest waar angsten onder ogen gezien worden. Een avond per jaar schrikken en hierdoor kunnen ze er de rest van het jaar weer tegenaan.

Hoe vier je Halloween als een echte Amerikaan?

  1. Versier je huis met pompoenen, vleermuizen, skeletten en andere griezelige decoraties
  2. Maak Jack-o-lantaarns om geesten te verjagen
  3. Zorg voor een enge outfit
  4. Natuurlijk kan trick or treat niet ontbreken
  5. Zorg voor Candy Corn; het driekleurige snoepje met het uiterlijk van een graankorrel
  6. Speel Bob For Apples, het spel tijdens Halloween. Happen in een bak met water naar appels
  7. Zoek een toffe Halloweenparty op

Enge filmlocaties uit horrorfilms om te bezoeken

Filmlocaties van Amerikaanse horror films

In Amerika zijn vele horrorfilms opgenomen. Van spookachtige scenes als The Ring en het Blair Witch Project tot de pop Chucky in A Child’s Play. Veel van deze scenes zijn op locaties opgenomen die je nog steeds kunt bezoeken. Durf jij het aan deze horrorlocaties te bezoeken?
Lees meer: Filmlocaties in horrorfilms in Amerika

 

 

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven