Nu aan het lezen
Hannibal, Missouri: stad van Mark Twain
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Hannibal, Missouri: stad van Mark Twain

Boudewijn Büch bewonder ik al sinds ik in aanraking kwam met zijn bijzondere programma De Wereld van Boudewijn Buch. Zijn boeken zijn prachtig, maar vooral dat reisprogramma is ongeëvenaard. Op een van zijn vele ontdekkingsreizen bezocht hij Hannibal, Missouri. Een klein dorp dat hij onder normale omstandigheden snel voorbij zou zijn gereden, ware het niet dat dit de stad is van Mark Twain. Ik bezocht de plek in 2009!

Hannibal: een aanrader

buchSamuel Langhorne Clemens, zoals Twain in 1835 werd geboren, noemde het dorp in zijn boeken St. Petersburg. De plaats inspireerde hem: hij liet er zijn fictieve personages Huckleberry Finn, Tom Sawyer en Becky Thatcher opgroeien. Op de voor hem karakteristieke wijze vertelde Büch, gekleed in een afzichtelijk shirt met daarop zijn literaire held, enthousiast over de historische locatie. Op mijn Amerikareis in 2009, waarbij ik de rivier de Mississippi zuidwaarts volgde van Chicago naar New Orleans, verbleef ik hier net als Buch enkele dagen. Ook voor jou een aanrader!

Alles ademt Twain

Wie net als ik vanaf Springfield, Illinois (de stad van Twains tijdgenoot Abraham Lincoln) naar het westen reist, arriveert direct na het passeren van de Mississippi in Hannibal. Een stad met ongeveer 18.000 inwoners en met weinig meer dan de nagedachtenis aan de beroemde schrijver – of je moet er bewust zijn voor het geboortehuis van Molly Brown, de heldhaftige filantrope die de ramp met de Titanic overleefde. Een week in Hannibal is wat lang, maar een dag of twee kun je je hier uitstekend vermaken. Wandel door de woning waarin Twain opgroeide (alle huisraad achter glas) of vergaap je aan plekken die in zijn boeken een belangrijke rol speelden, zoals het witte hek dat Tom Sawyer gewiekst door vriendjes liet schilderen, de oude vuurtoren op Cardiff Hill en de grotten net buiten de stad. Buiten kun je zomaar Tom en Becky tegen het lijf lopen: jonge kinderen zijn verkleed als de jeugdhelden van miljoenen lezers over de hele wereld. Ja: met een beetje fantasie waan je je in de negentiende eeuw.

Genoeg te doen in de omgeving

Hannibal heeft genoeg restaurants, leuke uitgaansgelegenheden (zelf beleefde ik een mooie zaterdagavond in de bar Rumor Has It) en betaalbare hotels – de rode letters op het Hotel Mark Twain kunnen je bijna niet ontgaan. Wie wil kan een rondvaart over de Mississippi beleven op een mooie stoomboot uit 1964; de Mark Twain Riverboat. Of ga naar het nabijgelegen dorpje Florida, de geboorteplaats van Twain waar nu het Mark Twain Birthplace State Historic Site is gevestigd. Bezoek hier de kleine blokhut waarin hij ter wereld kwam en bekijk interessante memorabilia in het bijbehorende museum. En: rijd op de terugweg naar Hannibal even om via het prachtige dorpje Perry!

Wat van mijn foto’s hieronder: klik erop voor een vergroting.

Hannibal Missouri 1Hannibal Missouri 2Hannibal Missouri 3

Hannibal Missouri 4 Hannibal Missouri 5 Hannibal Missouri 6

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven