Nu aan het lezen
Hawaii: 10 dingen die je hier moet doen!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Hawaii: 10 dingen die je hier moet doen!

Gastschrijver

Kou, donkere dagen, wind, de autoramen krabben; het zijn dingen die bij dit seizoen horen. Wat kun je dan terug verlangen naar zon, zee en warmte, zoals onze gastschrijver Gonneke Karel. Zij maakte in oktober/november 2016 een prachtige reis naar Hawaii en denkt daar natuurlijk nog vaak aan terug. Maar er is veel meer te beleven op de tropische eilanden in de Pacific dan alleen lekker weer, zo beschrijft Gonneke in onderstaand artikel. Hawaii: 10 dingen die je hier moet doen!

Hawaii: 10 dingen die je hier moet doen!

10. Bezoek de Dole Plantation

dole-plantation
Helemaal links Gonneke Karel.

Hawaii is niet alleen bekend om de surfers en Hawaii-bloezen. Ze hebben er ook exportproducten die we allemaal kennen, zoals de ananassen van Dole – Oahu. Dole begon in 1950 met een kraampje langs de weg om zo bezoekers naar de plantage te trekken. In 1989 werd de huidige winkel geopend en nu kun je er van alles doen. Een ritje van twintig minuten met de pineapple express train brengt je over de plantage waar je niet alleen informatie en demonstraties krijgt over het proces van de ananas, maar ook dat van onder meer rietsuiker en bananen.

Een wandeling door de botanische tuinen, of elkaar zoeken in het doolhof, zijn twee andere activiteiten op het terrein. Krijg je geen genoeg van ananassen dan kun je in de winkel leren hoe je ze schoon moet maken, ananasijs of ananaskauwgom proberen of shoppen tussen alle andere ananasproducten.

9. Ontdek de Waimea Canyon

De Waimea Canyon op Kauai noemen ze ook wel de Grand Canyon van de Stille Oceaan. De weg naar de Canyon begint bij de plaats waar Captain Cook in 1778 aankwam, Waimea. Er zijn prachtige uitzichten die gemakkelijk te bereiken zijn en niet zo massaal bezocht worden als de Grand Canyon en nog leuker: het is gratis. Je rijdt gewoon van parkeerplaats naar parkeerplaats. Prachtig natuurschoon zonder er veel moeite voor te doen. Alle uitkijkpunten zijn prachtig. Vergeet vooral de Kalalau Lookout niet, waar je de ruim 22 kilometer lange en maar 1,5 kilometer brede canyon inkijkt.

waimea-canyon-kauai
Fenomenaal uitzicht over Waimea Canyon.

8. Zwem onder een waterwal

Er zijn genoeg watervallen op Hawaii, dus keuze genoeg waar je kunt zwemmen. Bij sommigen zijn er zelfs lifeguards aanwezig of moet je een zwemvest aan zoals bij de Waimea Falls op Oahu. Een moeilijke afdaling naar de Waimea Falls op Kauai (jawel, dezelfde naam als de falls op Oahu) levert je wel een prachtige locatie op gelegen met rotsen er rond, met weinig mensen en prachtige bloemen en vogels.

the-waimea-falls-kauai
Waimea Falls

7. Voel de geschiedenis bij Pearl Harbor

pearl-harbor-uss-arizona-memrialDe aanval op Pearl Harbor was een verrassingsaanval door de Japanse marine op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaii, op zondagochtend 7 december 1941. De aanval was bedoeld om de vloot van de Verenigde Staten te vernietigen, zodat Japan vrij spel zou hebben in de handel in de Stille Oceaan. Hierbij kwamen 2.402 Amerikanen om het leven en ook nog eens de helft daarvan aan gewonden.

De Japanners verloren 65 militairen. Wanneer je het Arizona Memorial bezoekt, krijg je eerst een film te zien met uitleg over wat er is gebeurd die bewuste dag. Daarna ga je met de boot over naar het memorial dat gebouwd is boven de boot USS Arizona. Uit dit wrak zijn de doden nooit geborgen. Een raar gevoel dan ook om hier te lopen, maar het hoort wel bij een vakantie op Hawaii.

Wij schreven al eerder over ons bezoek aan Pearl Harbor.

6. Neem de pond naar Lanaii

Waarschijnlijk zullen de meeste mensen kiezen voor een vakantie op één of meerdere grote eilanden. Maar een uitstapje naar het eiland Lanaii is zeer aan te bevelen. Dit eiland bereik je met de veerpont vanaf Maui (foto onder midden). Je kunt geen auto meenemen. Wil je het eiland dus bezoeken, boek dan op tijd een huurauto. Het liefst een jeep, want er is maar veertig kilometer asfalt op dit eiland. De rest leg je af over de dirt roads. Het rijden over deze wegen is al een attractie op zich. Elke dirt road komt steeds uit in de stad Lanaii. Deze stad mag eigenlijk geen stad heten, want er zijn buiten een handje vol huizen slechts drie winkels, één theater, twee hotels en twee restaurants.

the-shipwreckbeach-lanaiipond-naar-lanaiimai-tais-en-hawaiiaanse-groet-op-luau

Er zijn wel verschillende attracties te bezoeken op het eiland. Zo is er de Garden of Gods waar het lijkt alsof je op een maanlandschap bent. Verder heb je er de Lanaii Cats Sanctuary met meer dan 500 katten om te knuffelen. Op Shipwreck Beach (foto hierboven helemaal links) ligt uiteraard ook een scheepswrak . Op Hulopoe Beach bij het Four Seasons Resort kan je dolfijnen en zeeschildpadden bewonderen als je vroeg in de ochtend komt. Mocht je ze niet zien, dan heb je grote kans dat je ze wel ziet als je eind van de dag terug vaart naar Maui.

5. Vlieg met een helikopter

Geen goedkoop uitje, maar wel een geweldige ervaring. Op alle eilanden worden verschillende helikoptervluchten aangeboden. De meest bijzondere is die op Big Island waarschijnlijk, waar je een vlucht kunt doen die de lavastromen vanuit de vulkaan naar zee volgt. Wanneer de stroom de kust bereikt heeft, valt het lava van de rotsen in zee. Spectaculaire uitzichten die je nergens anders ziet.

Kauai heeft ook een prachtige vlucht, omdat je hier met de helikopter de Waimea Canyon in vliegt waar je verder op geen enkele manier kunt komen. Je komt zo bij een waterval waar dieren en planten te zien zijn die nergens anders ter wereld leven. Soms zelfs niet eens op een andere plek op Hawaii.

oahu
Schitterend: Oahu.

4. Glijd mee door grotten

Meer dan een eeuw geleden werd op de suikerplantage van Kauai geheel met de hand het Hanamaulu irrigatiesysteem aangelegd. Er werden kanalen en tunnels gemaakt om water uit de watervallen via de stromen vanaf Mount Waialeale naar de grote suikerrietvelden in en rond Lihue te loodsen. De Lihue-suikerplantage is inmiddels gesloten, maar de verbazingwekkende waterwegen zijn er nog steeds en hebben een nieuwe bestemming gekregen als één van de meest unieke wateravonturen. Je laat je hangen in een rubberen band en door de zachte stroming van het water, met af en toe een versnelling erin, maak je een leuke en ontspannen tocht langs berghellingen. Door grotten en tunnels en heb je een prachtig uitzicht op tropisch woud en de oude suikerplantage.

Op Hawaii kun je ook één van de gevaarlijkste wandeltochten ter wereld doen!

3. Feest mee op een luau

Een luau is een traditioneel Hawaiiaans en Polynesisch feest waarbij je vaak onbeperkt kunt genieten van Hawaiiaans eten. Denk aan Poi, een aardappelachtig gerecht of Kalua, gestoofde varkensvlees wat wordt bereid in een Emu-oven. Het varken wordt minstens acht uur op kolen in bananenbladeren in de aarde gestoofd. Mai Tai’ s voor de dorst mogen natuurlijk niet ontbreken. Er wordt gedanst en gezongen. Meestal wordt in de avond een theatervoorstelling gehouden waarin traditionele dansers optreden, vaak afgesloten met een Samoaanse vuurdanser.

napili-coast-kauai
Napili Coast bij Kauai

2. Zeil mee op een catamaran

the-spinner-dolfin-catamarantochtZelf een bootje huren is niet aan de orde op Hawaii, tenzij je een hele dikke portemonnee meeneemt. Als je dus wilt genieten van de oceaan en de uitzichten op de eilanden, dan is een dagtocht op een catamaran een aanrader. Vaak hebben deze tochten stops om te snorkelen waar je dan ook de mooiste vissen ziet en als je mazzel hebt zelfs enorme exemplaren van zeeschildpadden.

De Spinner-dolfijnen zijn er af en toe in grote aantallen en zwemmen en springen vrolijk mee met de boot. Ga je wat verder van het vaste land dan is er ook kans dat je verschillende soorten haaien ziet. Elk eiland heeft zijn eigen bijzondere kust, maar de Napili-kust van Kauai heeft wat extra’s. Je ziet de ruige kust waar zo goed als niemand komt; dit zijn ook de plekken waar onder meer de films Jurassic Park en Pirates of the Carribean zijn opgenomen.

1. Rijd de Road to Hāna

waterval-langs-road-to-hanaDeze route op het eiland Maui is één van de mooiste autoroutes van de USA. Tussen Kahului en Hāna ligt maar 84 kilometer weg, maar neemt ongeveer 2,5 uur in beslag als er geen stops worden gemaakt. Er zijn ongeveer 620 bochten en ook nog eens 59 bruggen, waarvan 46 met slechts één rijstrook breed en deze gaat door het tropisch regenwoud. Om de mooiste bezienswaardigheden en uitkijkpunten van deze prachtige route te bekijken, is het dan ook goed om hier een hele dag voor uit te trekken. Zeker als je ook nog terug wil dezelfde dag, of als je net buiten Hana nog naar de Seven Sacred Pools wilt gaan. Alles zien onderweg is geen optie. Bepaal vooraf wat je in ieder geval wil zien, want sommige attracties kosten veel tijd, zoals de botanische tuinen van de Garden of Eden.

Een gratis attractie die je nergens anders ter wereld ziet, zijn de speciale bomen die het hele jaar door verkleuren. In de herfst zijn de stammen groen en oranje, maar naar het voorjaar toe worden deze blauw, roze en rood. Het lijkt daarom of de bomen vol graffiti zitten, maar dit is een geheel natuurlijk proces. Aan deze kant van Maui valt trouwens veel regen, maar laat je daardoor niet tegenhouden als dat net valt op de dag dat je will gaan. Door de regenval zijn de watervallen voller en dus mooier. Zeker als de zon er net iets doorkomt. Zo krijg je regenbogen boven de watervallen te zien. Prachtig!


motorroutesGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven