Nu aan het lezen
Hawaii; van droomvakantie tot Pearl Harbor
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Hawaii; van droomvakantie tot Pearl Harbor

Gastschrijver

Als tiener keek ik er ademloos en met volle bewondering naar: de Amerikaanse serie Jake and the Fatman (1987-1992). Een actieserie met in de hoofdrol de in 1994 overleden William Conrad, die officier van justitie JL ‘Fatman’ McCabe speelde en Joe Penny, die de rol van zijn belangrijkste hulp Jake Styles gestalte gaf. Na één seizoen verhuisde de hele cast van Los Angeles naar Honolulu, de hoofdstad van Hawaii, om pas in de loop van het vierde seizoen – het was inmiddels 1991 – weer terug te keren naar het vasteland.

Hawaii en al haar pracht en praal

Joe Penny (links) en William ConradHet waren de jaren dat ik via de beeldbuis kennismaakte met Hawaii en al haar pracht en praal. Ik wist dat ik ooit voet zou zetten op de eilandengroep, het werd bijna een obsessie om de locaties uit Jake and the Fatman te bezoeken. Na mijn afstuderen in 2006 – alweer acht jaar geleden – bezocht ik met een vriend het zuidwesten van Amerika en besloten we de oversteek naar Hawaii te maken. Zijn conclusie: ‘’Oh, dat stukje kunnen we vanuit Los Angeles best varen,’’ smolt als sneeuw voor de zon toen bleek dat de afstand in liefst vijfenhalf uur met het vliegtuig moest worden overbrugd. Aloha Hawaii.

Naar het vakantieparadijs

Maar wie wat van de wereld wil zien, moet er iets voor over hebben. Dus stonden we aan het begin van de middag op Honolulu International Airport anderhalf uur in de rij bij het autoverhuurbedrijf. De rij was zo lang dat ik even dacht dat alle Amerikanen die dag naar het vakantieparadijs waren gevlogen, maar het was het wachten waard. Waikiki is de hotelwijk van Honolulu, de stad waar president Barack Obama in 1961 het levenslicht zag. Sfeervol, vlak aan het strand en de temperaturen waren er de tien dagen dat wij er vertoefden meer dan aangenaam. Hawaii is weliswaar dan wat minder exotisch dan het klinkt, de natuur is fraai, de mensen zijn aardig en het is gewoon heel bijzonder om bijna letterlijk aan de andere kant van de wereld te zijn (het tijdsverschil met Nederland bedraagt in de zomer twaalf uur).

Locaties uit Jake and the Fatman

Het was mijn kans om de belangrijkste locaties uit Jake and the Fatman te bezoeken. Zoals het Iolani Palace, waar veel buitenscènes uit de serie zijn opgenomen. In Jake and the Fatman deed het gebouw dienst als rechtbank. Het was heel speciaal om daar te wandelen, op de plek waar Conrad en Penny zo veel voetstappen hadden liggen. De binnenopnames werden gemaakt in een studio – dat zal niemand verbazen – maar de slapende bewaker bevestigde, nadat hij door mij wakker was gemaakt, dat er rond het gebouw regelmatig opnames waren.

Een soort vulkanische berg

Iolani PalaceDiamond Head was en is ook een absolute must see. Het is een soort vulkanische berg waar je, mits fysiek in orde, een mooie wandeling kunt maken. De tocht naar boven is, zeker in de zomer, behoorlijk pittig. De haarspeldbochten op de onverharde paden zijn ontelbaar, maar zoals bij zo veel zaken op Hawaii; als je eenmaal boven bent, is het uitzicht over de oceaan en hoofdstad Honolulu in één woord indrukwekkend. Heel druk was het er overigens niet, want duidelijk mag zijn dat Hawaii een echte vakantiebestemming om te luieren is. Tenzij je dus graag wandelt of een enorme surfliefhebber bent, want de golven van Hawaii zijn één van de beste om je plank in het water te gooien.

Haven bij Honolulu

Wie het eiland Oahu bezoekt – daarnaast zijn er met Kauai, Lanai, Maui (ook geweest), Molokai en Big Island nog vijf eilanden die tot Hawaii behoren – kan ook niet om Pearl Harbor heen. De haven bij Honolulu was op zondagochtend 7 december 1941 het epicentrum van de wereld toen Japanse bommenwerpers de Amerikaanse vloot volledig vernietigden. Het incident trok Amerika de Tweede Wereldoorlog in en liet een diepe wond achter in de Amerikaanse samenleving. Pearl Harbor is een toeristenbestemming en laat niemand die daar op bezoek gaat – en enig historisch besef heeft – helemaal onberoerd.

USS Arizona MemorialNational MonumentNamen van de slachtoffers op 7 december 1941 Op het gezonken schip de USS Arizona staat tot op de dag van vandaag een memorial. Een bootje vaart toeristen naar de plek. Op het memorial is het stil. In het schip drijven nog altijd 900 lichamen van vele strijders; on eternal patrol, noemen ze het, op eeuwige patrouille. Liefst 2100 mariniers verloren die dag hun leven op de USS Arizona. Een indrukwekkende plek om te zijn. Uitgerekend na de Tweede Wereldoorlog bleek dat meer dan negentig procent van de inwoners toetreding van Hawaii tot de Verenigde Staten wenselijk achtte. Op 21 augustus 1959 was het zo ver. De eilandengroep trad als vijftigste en dus laatste staat toe tot Amerika: vandaag precies 55 jaar geleden.

 

Overzicht eilanden


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (3)
  • Er is intussen een vervolg op Jake and the Fatman; Hawaii Five-O, een poltieserie. En veel scenes worden opgenomen op Oahu en ook in de oude rechtbank waar in het artikel over wordt gesproken. Het vierde seizoen van Hawaii Five-O draait momenteel bij Veronica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven