Nu aan het lezen
Het bezoek van George Bush aan Malta
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Het bezoek van George Bush aan Malta

Meestal schrijven we op USA365.nl over zaken die zich afspelen op Amerikaans grondgebied, maar ook in andere landen loop je af en toe tegen een bijzondere VS-connectie aan. We schreven eerder over president Ronald Reagan en diens bezoek aan het ‘Witte Huis’ van IJsland. In dit artikel aandacht voor het bezoek van George Bush aan Malta. Reagans opvolger bezegelde daar, tezamen met Sovjetleider Michail Gorbatsjov, het einde van de Koude Oorlog. Dit jaar bezocht ik de plek waar de ogen van de wereld begin december 1989 even massaal op waren gericht.

Het bezoek van Bush aan Malta

Het waait stevig en hagel valt nietsontziend uit de donkerblauwe, grillige januarihemel. Het is waterkoud en de golven klotsen ritmisch tegen de kade. We lopen in onze winterjassen door het havenplaatsje Marsaxlokk, de plek waar op 2 en 3 december 1989, dit jaar dertig jaar geleden, de Top van Malta plaatsvond. En ook toen waren de weersomstandigheden zeer stormachtig. Zo erg zelfs, dat George H.W Bush op 2 december, volgens de BBC, nog even vast kwam te zitten op zijn jacht in de haven. Op het Russische schip Maxim Gorky kondigden Michail Gorbatsjov en Bush, een paar weken na de val van de Berlijnse muur, de verzoeningsmaatregelen aan die het fundament zouden leggen voor het nieuwe Europa. Het betekende het einde van de Koude Oorlog.

Het bezoek van George Bush aan Malta.
Bush & Gorbatsjov aan boord.

In het plaatsje Birzebbuga, dat grenst aan Marsaxlokk, staat het Cold War Memorial (klik voor adres), het meest in het oog springende aandenken aan de summit van 1989. Het bruinige object staat voor het immense Shell-depot, het oudste oliedepot van Malta dat in 1914 opende. In de directe omgeving van het memorial zijn er ook nog wat bescheiden aanwijzingen die verwijzen naar toen, zoals de appartementencomplexen die voorzien zijn van de naambordjes ‘Bush’ en ‘Gorbachev’ (zie diashow beneden).

‘Ik zag boten en helikopters’

Die avond besluiten vriendin Hanneke en ondergetekende in het lokale visrestaurant ‘Mister Fitz‘ te gaan eten. Eigenaresse Diane Grech herinnert zich de conferentie nog goed, zo blijkt als we een gesprek aanknopen. “Ik was destijds veertien jaar. Ik weet nog dat het heel slecht weer was en erg druk in de haven. Ik heb boten en helikopters gezien, maar Bush zelf niet.”

De Top van Malta werd gezien als de belangrijkste sinds de Yalta-conferentie van 1945. Het luidde het einde van de Koude Oorlog in, al lopen de meningen over het officiële moment hiervan uiteen. In elk geval vond ik het interessant om in deze historische haven van Malta even een blik te werpen op het Cold War Memorial, al moet je je vakantie er zeker niet voor omgooien. Buiten het memorial en de plaquette is er weinig te bezichtigen. Wie naar Marsaxlokk wil, kan dat het beste doen om de vismarkt te bezoeken bij lekker weer.

Fotobron (Wikipedia) foto Bush en Gorbatsjov: George Bush Library, U.S. National Archives and Records Administration, fotograaf David Valdez.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven