Nu aan het lezen
Highlights Amerika: 25 mooiste plekken in de USA
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Highlights Amerika: 25 mooiste plekken in de USA

Dit zijn ze dan: de Highlights Amerika! De moeder aller lijstjes, toch? Vooropgesteld: smaken verschillen. En nog een dooddoener: er zijn zoveel mooie plekken in Amerika, dat je zelfs met een Top 250 nog enkele lastige keuzes moet maken. Ik heb toch een poging gewaagd. Het is mijn persoonlijke lijst, geen mens op de wereld zal het helemaal met me eens zijn. Laat het even weten als je écht vindt dat er iets ontbreekt!

Highlights Amerika: 25 mooiste plekken in de USA

Check hieronder de 25 mooiste highlights van Amerika. Eronder een lijstje met plekken die de lijst nét niet haalden na een uitvoerige discussie binnen de jury.

Uit ons omvangrijke archief haalden we meteen even de allerbeste foto’s. Geniet ervan, en klik even door via de vele links als je meer informatie wilt over een specifieke locatie. De 25 populairste plekken van de USA: om heimwee van te krijgen! Hoeveel heb jij er al gezien?

1. Times Square

adverteren op Times Square

Al jaren de meest bezochte toeristische plek in Amerika: Times Square. Het bruist hier dag en nacht. Wie hier loopt, weet niet welke kant hij op moet kijken, overal gebeurt iets. De neonreclame, het verkeer, de entertainers, de energie die door hét kruispunt van de wereld giert… Fantastisch! Loop vanuit hier naar plekken die best in deze lijst hadden kunnen staan, zoals 42nd Street, het Empire State Building en het Rockefeller Center.

2. De Grand Canyon

Grand Canyon, een van de highlights amerika

Wie op het randje gaat staan, met voor zich de Grand Canyon, laat vanzelf de mond openvallen. Wat voel je je klein temidden van deze brede, diepe kloof in Arizona. Ga met een shuttlebus langs de mooiste uitkijkpunten of wees sportief en doe een hike die je nooit zult vergeten. En er is nog zoveel meer te doen…

3. Centrum Chicago

Chicago

Chicago is een geweldige stad met veel hoogtepunten; toch hebben we soms het gevoel dat mensen bij Amerika niet meteen aan de Windy City denken. Jammer! De Chicago River zorgt voor sfeervolle beelden, net als de bovengrondse metro, Millennium Park, de beroemde pier en de vele mooie gebouwen. Een relaxte stad!

4. Gettysburg

Gettysburg

De Slag bij Gettysburg (1, 2 en 3 juli 1863) was de grootste veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog. Iedereen kent de locatie in Pennsylvania ook van de beroemdste toespraak die een president ooit gaf; Lincolns korte en simpele speech wordt beschouwd als de meest elegante en beste toespraak aller tijden. Niet eens zozeer dé plek waar toeristen heen gaan, maar iedere Amerikaan neemt zijn kinderen ooit mee naar deze plek. En daarom mag ie ook in deze lijst niet ontbreken.

5. Alcatraz

Alcatraz

Must-see als je in San Francisco bent, het beroemde gevangeniseiland Alcatraz. Boek thuis je tickets, neem de boot en dompel je onder in de rijke geschiedenis van het eiland. De audiotour is super, de sfeer ongeëvenaard. Leer onder meer alles over de mysterieuze ontsnapping van 1962. Zeer indrukwekkend! En daarom erg populair onder touristen.

6. Monument Valley

Monument Valley Utah

Waar anders kun je meer genieten van de schoonheid van het woestijnlandschap in het zuidwesten van Amerika? Monument Valley, een Navajo Nation Tribal Park, ligt in de staten Arizona en Utah. Bewonder onder meer de drie beroemde Mesa’s, de 300 meter hoge tafelbedden met hun karakteristieke terra kleur die beroemd werden door de vele westernfilms die er zijn gemaakt.

7. De Strip in Las Vegas

Las Vegas

Iedereen wil een keer in zijn leven in de speeltuin voor volwassenen zijn geweest. Las Vegas maakt een indruk op je, die je niet meer vergeet. Ga lang genoeg om genoeg mee te maken – gokken, entertainment, de rare gewaarwording dat je ineens in Venetië of Parijs lijkt te zijn, de fonteinen van het Bellagio, een geweldige show, en ga zo nog maar even door. Las Vegas: geen enkele gokstad in de wereld komt hierbij in de buurt. Rijk worden? Lees Pokeren in Las Vegas: 10 tips om winst te maken!

8. Central Park

Central Park

Zelfs als je flink doorstapt, heb je aan één dag niet voldoende om alles te zien in Central Park. Dit reusachtige stadspark in New York City verveelt nooit. Wat het volgens mij vooral zo uniek maakt? De mensen. Overal gebeurt wel iets, in ieder seizoen, vroeg in de ochtend en wanneer de zon langzaam ondergaat. Heerlijk om hier een dag tot rust te komen tijdens je drukke citytrip!

9. De Golden Gate Bridge in San Francisco

uitgelichte westkust

Majestueus bouwwerk, enorm fotogeniek, vanuit alle hoeken. We fietsten in april 2015 langs de kade en de hangbrug, geopend in 1937, kwam steeds dichterbij. Wat een uitzicht… Eroverheen fietsen, om halverwege even te genieten van de skyline van San Francisco, kan ik iedereen aanraden.

10. Van bar naar bar in de French Quarter in New Orleans

New Orleans

De sfeer op Bourbon Street in New Orleans is uniek. Die kom je gewoon nergens anders ter wereld tegen. Net wat rauwer dan Beale Street in Memphis en bezaaid met cafés waar de trompetten nog net niet naar buiten steken, souveniershops en lekkere restaurants op de bovenetage. Je eet dan de typische lokale gerechten terwijl je van achter je gietijzeren balkon naar de voorbijgangers kijkt. Geniet van de muziek en de drankjes, iedere avond – en eigenlijk ook gewoon net zo goed overdag.

11. De National Mall

Mall

Het nationale plein, deze groene zone tussen het Capitool en het Lincoln Memorial, met in het midden het hoge Washington Monument. Een wandeling van de ene naar de andere kant is 3,2 kilometer, maar je kunt er gerust drie dagen over doen als je links en rechts geniet van de musea en monumenten. Ik houd persoonlijk nog het meest van een wandeling om het Tidal Basin, op de foto rechts. Je loopt onder kersenbomen door langs onder andere het Jefferson Memorial, het Franklin Delano Roosevelt Memorial en het Martin Luther King Memorial. Prachtige wandeling, mooie, rustige plekjes. Moet de zon wel schijnen natuurlijk – gelukkig heb ik hier nog niet anders meegemaakt. We schreven een handig artikel over alle monumenten in Washington DC.

12. Muziek op Beale Street, Memphis

Beale Street in Memphis

In iedere bar in deze straat speelt iedere avond een band of artiest die raakt – muzikanten van een geweldig topniveau. Ik heb ongelofelijk gave herinneringen aan deze straat. Naast een biertje of cocktail drinken, kun je ook lekker eten of kiezen uit de vele souveniershops. Beale Street. Als de straat in Nederland lag, was ik ‘s avonds niet vaak thuis. Natuurlijk schreven we ooit een handig artikel over de hoogtepunten in Memphis, waaronder Beale Street.

13. Zon, zee en strand op Hawaii

Hawaii

On-Amerikaans paradijs in het midden van de Stille Oceaan. Prachtige stranden, een gevarieerd landschap, het bruisende Honolulu en de herinnering aan Pearl Harbor. Wie op huwelijksreis erg graag naar Amerika wil maar met een tegensputterende verloofde te maken krijgt, kan altijd nog naar Hawaii. Aloha.

14. Niagara Falls

Niagara Waterfalls

Eén van de mooiste belevenissen die je in Amerika kunt meemaken, is een tochtje op de Maid of the Mist. Die boot brengt je op enkele meters van de indrukwekkende Niagara Falls, in het noorden van de staat New York, aan de grens met Canada. Een avontuur dat je niet mag missen – maar trek een poncho aan!

15. Geschiedenis opsnuiven in Boston

Boston

Een citytrip in Boston kunnen wij iedereen aanraden. Heerlijk geschiedenis opsnuiven in deze oude stad, een honkbalwedstrijd meepikken in Fenway Park, genieten van het stadspark of lekker door de haven slenteren – deze stad heeft het allemaal. Zie je de rode bakstenen lijn door het centrum lopen? De Freedom Trail is een 4 kilometer lange wandelroute die je langs zestien verschillende historische bezienswaardigheden voert!

16. De Mississippi Delta

ground-zero-blues-club

Neem een cottage op de voormalige katoenplantage Shack Up Inn en trek vanuit die locatie, vlakbij Clarksdale, door de Mississippi Delta. Geniet. Snuif op. Relax. Hier waren de katoenplantages, hier leefden de arme Afro-Amerikanen, hier was slavernij en segregatie, hier werd de blues geboren. Ik ben nu twee keer in de Mississippi Delta geweest en ik hoop er nog vaak te komen. In 2008 heeft de Blues Commission de Mississippi Blues Trail gecreëerd. Verspreid over de hele staat Mississippi zijn bluesmarkers te vinden (zie kaart): grote blauwe borden met historische foto’s en uitleg over de locaties. Erg handig: alles over deze streek in ons artikel over de Muziekreis Amerika.

17. De marktjes in Seattle

Seattle

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt naar welke stad hij of zij in Amerika graag wil bezoeken, dan hoor je vrijwel nooit Seattle. En dat is jammer. Seattle, helemaal in het noordwesten van Amerika in de staat Washington, heeft veel te bieden. De Space Needle, prominent op de foto, kent iedereen. Maar bezoek er vooral ook de markten, zoals de Pike Place Public Market. Een heerlijke, ongedwongen sfeer en veel heerlijks om te proeven! Wie genoeg van de stad heeft, geniet van de prachtige natuur van de staat Washington.

18. Genieten van Miami Beach

Miami Beach

Wie Miami Beach binnenrijdt weet niet wat hij ziet. Wolkenkrabbers als appartementencomplex of hotel, een ruim tien kilometer lang strand, palmbomen die je het gevoel geven alsof je op Hawaï bent en zó veel eetgelegenheden dat je met gemak een jaar in Miami Beach kunt zijn, zonder één avond in hetzelfde tentje te eten. Wat is het lekker om even tot rust te komen in het zuiden van Florida, na een lange reis vol indrukken…

19. Naar de sterren van Hollywood

Hollywood Boulevard Los Angeles

Een plek waar je echt geweest moet zijn in Los Angeles. Ja, het is er toeristisch, ja, het is er zeker in het hoogseizoen ontzettend druk, maar Hollywood Boulevard mag je niet missen. Een kilometerslange ode aan vele Hollywood-sterren die op Hollywood Boulevard met een ster zijn vereeuwigd. Je kijkt je ogen uit, er is veel te zien in deze straat. Stap vervolgens in je auto en maak een keuze uit de vele tientallen geweldige uitstapjes die je hier kunt maken. LA is een geweldige stad!

20. Savannah, de mooiste stad

Savannah, Georgia

Bijna dertig kilometer van de Atlantische Kust werd in 1733, op de oevers van de Savannah River in de staat Georgia, een nieuwe stad gesticht. Savannah was geboren. Stop maar met zoeken, we hebben hem gevonden. De mooiste stad van Amerika. Geniet van deze zuidelijke schoonheid: het historische centrum is een topattractie!

21. Route 66

Route 666

Als je het hebt over autorijden in Amerika, dan heb je het al snel over Route 66. Het bijna 4000 kilometer lange traject van Chicago naar Los Angeles maakt officieel geen onderdeel meer uit van het wegennet, maar fungeert nog altijd als een enorme toeristische trekpleister. Ik heb er stukken van gereden, in Illinois, Californië en Arizona, maar is het niet ieders droom om ooit de volledige weg af te leggen? Freedom. We schreven een hele serie over de lange weg; klik op het linkje hierboven.

22. Yellowstone National Park

Yellowstone

Yellowstone is het eerste Nationale Park van de wereld – opgericht in 1872 – en het grootste van Amerika (buiten Alaska). Een plek vol met spuitende geisers, stinkende heetwaterbronnen, bubbelende waterpoelen en waanzinnige, mooie gevarieerde natuurlandschappen. Geniet van de natuur en let op: de mooiste dieren lopen hier rond in het wild. Houd de camera paraat!

23. Yosemite Valley

Yosemite Valley

Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is dit een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde Staten. Yosemite National Park is gigantisch groot; veel bezoekers beperken zich tot de Valley en trekken daar één dag voor uit. De door rotsen omgeven vallei is prachtig en afhankelijk van het seizoen zijn de bruisende watervallen immens groot. Er zijn herten, eekhoorns, vele vogels en zwarte beren die zich verschuilen in de rustige, koelere gedeeltes van het park. Wandelaars hebben genoeg te doen, met verschillende trails qua moeilijkheid. Kortom; een prachtige bestemming. Loop ook even binnen bij het historische Wawona Hotel!

24. Mount Rushmore

Mount Rushmore

Washington, Jefferson, Roosevelt en Lincoln. Gebroederlijk zijn ze naast elkaar uitgebeiteld in de rotsen, de vier grote presidenten. Mount Rushmore, afgelegen in South Dakota, is populair onder toeristen. Tussen 1927 en 1941 werkte de ontwerper Gutzon Borglum met vierhonderd werklieden aan het monument. Maak mooie foto’s, loop de tour en bezoek de ceremonie in de avond. Alles erover in ons artikel over Mount Rushmore.

25. Horseshoe Bend

Horseshoe Bend

We liepen om zes uur in de ochtend gehaast een kilometer door het droge zand om vervolgens op één van de mooiste plekken in Amerika te komen vlak voordat de zon opkwam. Horseshoe Bend is een aanrader voor iedereen die na de Grand Canyon noordwaarts gaat in de richting van Utah. Op de grens van die staat en Arizona, ligt de stad Page. Boek er een hotel, ga op tijd slapen, en ga dan in de vroege ochtend naar deze prachtige plek. De foto hierboven is uiteraard niet van mij – maar wat kun je hier mooie beelden schieten… Page is overigens ook de stad nabij de Antelope Canyon – ook al zo’n natuurwonder. Helaas viel deze net buiten de Top 25.

Keuzes, keuzes…

Deze tien vielen net buiten de Top 25 Highlights Amerika! Ben jij het zeker niet mee eens?

 • Bryce Canyon
 • Metropolitan Museum of Art
 • Great Smoky Mountains National Park
 • Dealey Plaza
 • Antelope Canyon
 • Stranden LA: Santa Monica en Venice Beach
 • Everglades
 • Florida Keys
 • Excursie in Alaska
 • Death Valley
Bekijk reacties (3)
 • Ik zie vooral de super toeristische plekken, maar dat zijn bijlange niet de mooiste plaatsen in de VS. Om die te ontdekken moet je uit de auto en de wandelschoenen aantrekken. Mocht er daarvan een top-25 gemaakt worden, dat zou heel wat mooiere plaatjes opleveren (zie onze website). We gaan volgend jaar april voor de 22e keer naar de States en de zaken die hierboven vermeld staan zijn de plaatsen die men bezoekt bij een van de eerste reizen naar de VS. Maar eens men beseft dat er veel en veel mooier plaatsen te zien zijn, verdwijnt bovenstaande in het niets.

 • Teveel mooie plekjes op een top 25 te maken !!!! Zoveel verschillende stijlen, zoveel verschillende meningen en mensen ! Een ding is zeker … het is er geweldig vertoeven …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven