Nu aan het lezen
Presidentiële speeches: ‘I am not a crook’
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Presidentiële speeches: ‘I am not a crook’

In de afgelopen decennia spraken Amerikaanse presidenten meer dan eens het volk toe. Meestal leidden die toespraken tot weinig ophef of historische waarde, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van speeches die er historisch gezien veel toe doen – zowel in goed als in minder goed opzicht. De redactie van USA365.nl zet een paar historische speeches voor u op een rijtje.

I am not a crook

Richard Nixon zei: ik ben geen boefHet waren de woorden van Richard Nixon in het najaar van 1973, reagerend op de toen al forse beschuldigingen over machtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen. Op een persconferentie sprak Nixon de legendarische woorden: I am not a crook (ik ben geen boef). Een jaar later trad hij af vanwege het Watergate-schandaal, waaruit bleek dat Nixon op de hoogte was van de inbraken in het Democratische hoofdkwartier in Washington DC.

Ask not

De tijdens zijn inauguratie uitgesproken woorden (‘Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country’) zijn misschien wel de bekendste woorden van president John F. Kennedy. Het is een tekst die onlosmakelijk is verbonden met het nieuwe tijdperk dat de jaren ’60 inluidde. De jonge, charismatische president veroverde al snel de harten van de Amerikanen, maar werd ruim tweeënhalf jaar nadat hij het Witte Huis betrok in Dallas vermoord.

We shall overcome

In 1965 sprak president Lyndon Johnson het Amerikaanse parlement toe. De Democraat uit Texas kreeg het voor elkaar bij wet een einde te maken aan de rassensegregatie. In die jaren een heikel punt. In zijn ‘We shall overcome-toespraak’ sprak Johnson de woorden: there is not a southern problem or a northern problem, there is only an American problem. De wet werd aangenomen en wordt gezien als één van Johnsons grootste successen.

Iran Contra-affaire

Negatieve publiciteit voor Reagan tijdens de Iran Contra-affaireMet het verstrijken van zijn tweede termijn zag de al flink op leeftijd zijnde Ronald Reagan niet alles meer even scherp. De Iran Contra-affaire werd geboren. Bij een toespraak vanuit de Oval Office in het Witte Huis sprak hij de natie toe. “We ruilden geen wapens voor gevangenen. In mijn hart is dat nog steeds waar, maar het bewijs zegt van niet.” Bij zijn afscheid, zo’n anderhalf jaar na zijn toespraak, bleek de affaire uiteindelijk van weinig invloed te zijn op zijn waarderingscijfers.

Not appropriate

In 1998 smulde een deel van Amerika bij de affaire van president Bill Clinton met Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky. Clinton maakte het nog wat bonter toen hij onder ede verklaarde geen seksuele relatie (‘I did not have sex with that women’) met Lewinsky te onderhouden. Een leugen. Een deel van de Republikeinse oppositie wilde Clinton afzetten, maar daar was bij lange na geen tweederde meerderheid voor te vinden in de Senaat. Wel ging Clinton diep door het stof op de Amerikaanse televisie. Zijn relatie met Lewinsky noemde hij ‘not appropriate’, ofwel, niet gepast. Sterker nog, zo zei hij: het was fout. Door het schandaal kreeg Clinton in zijn tweede termijn – behalve een op volle toeren draaiende economie – vrijwel niets meer voor elkaar.

Dood van Bin Laden

Barack Obama kondigt de dood van Osama Bin Laden aanDrie jaar geleden, in mei 2011, kondigde president Barack Obama op de Amerikaanse televisie de dood aan van ’s lands aartsvijand nummer één, Osama Bin Laden. Speciale troepen hadden Bin Laden – verantwoordelijk voor de dood van zo’n drieduizend Amerikanen tijdens de aanslagen van 11 september – in zijn schuilplaats om het leven gebracht. Het nieuws leidde er toe dat veel Amerikanen de straat op gingen om feest te vieren. Bij het Witte Huis, waar Obama zijn toespraak hield, was er een grote toeloop.

Meer historische speeches

Voor meer historische momenten, klik op deze link.


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven