Nu aan het lezen
Het Hollywood Sign: een stukje geschiedenis
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Het Hollywood Sign: een stukje geschiedenis

Toeristen en inwoners van Los Angeles kunnen er onmogelijk omheen; het Hollywood Sign. Vorig jaar bestond het beroemde teken – in de schaduw van downtown Los Angeles op de heuvels van Mount Lee – precies negentig jaar. Er waren tijden dat het Hollywood Sign dreigde te sneuvelen, maar dan waren er altijd weer initiatiefnemers die dit stuk cultureel erfgoed wilden redden. Met succes, want Los Angeles zonder het Sign is als eten zonder mes en vork. De metropool en de wereldberoemde letters, vijftien meter hoog per stuk, zijn simpelweg onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een stukje Hollywood Sign geschiedenis.

Hollywood Sign vanaf Hollywood Boulevard

Hollywood Sign geschiedenisDat eerste bezoek aan Los Angeles – in de zomer van 2002 – vergeet ik niet snel. Het was warm in Zuid-Californië, een tikkeltje aan de hete kant zelfs. Het was mijn eerste reis door Amerika en LA was de laatste stad voor de terugreis. Met een klein groepje mensen kregen we vanuit ons hotel een groepstoer door LA. Eenmaal in Hollywood stond het Hollywood Sign te blinken in de zon. Dat eerste moment dat ik het Sign in het echt zag – vanaf het beroemde Hollywood Boulevard – voelde bijna als thuiskomen. Na dat jaar kwam ik diverse keren terug in LA. Altijd – hoe kort ook – moet ik vanuit een soort dwangneurose even een blik werpen op het Hollywood Sign.

Het was Harry Chandler, uitgever van de Los Angeles Times, die initiatief nam voor het Hollywood Sign. Niet eens zozeer als toeristische trekpleister, maar vooral om reclame te maken voor de ontwikkeling van grond voor huizenbouw. In eerste instantie bevatte het woord vier letters meer dan tegenwoordig: Hollywoodland. De oudste bewijzen van het bestaan van het Hollywood Sign dateren van 14 december 1923.

Hollywoodland wordt Ollywoodland

Zonder de omgevallen H stond er korte tijd 'Ollywoodland'Al na een paar jaar kwam het onderhoud van het Hollywood Sign in de problemen. Dat had alles te maken met de ‘Grote Depressie’ waar Amerika in de jaren dertig mee te maken kreeg. De eerste letter, de H, viel voorover, zodat er korte tijd niet meer dan ‘Ollywoodland’ stond. Halverwege de jaren veertig nam het Los Angeles Recreation and Parks Commission het Hollywood Sign over, maar die wilden er het liefst vanaf. Daar stak de Kamer van Koophandel van Hollywood een stokje voor. In 1949 haalden ze de laatste vier letters – land – weg en restaureerden de andere letters. Het was een nieuw begin voor het Hollywood Sign.

Mister Playboy grijpt in

Desalniettemin kon het nooit heel lang duren, voordat het Sign aan vervanging toe was. Zo viel de letter O op een bepaald moment naar beneden, terwijl brandstichters verantwoordelijk waren dat de tweede letter L onderin werd verwoest. Hugh Hefner, oprichter van het magazine Playboy, greep in 1978 in en organiseerde op zijn Playboy Mansion in Los Angeles een gala om donaties in te zamelen. Hefner en acht andere donoren legden elk 28.000 dollar op tafel om een nieuw Hollywood Sign te financieren. Eind ’78 stond er een nieuw Sign dat dezelfde afmetingen heeft als het oude. Regelmatig wordt het Hollywood Sign voorzien van een vers likje verf, voor het laatst was dat in december 2012.

Peg Entwistle

Hollywood Sign door de poorten van een nabijgelegen woningHoewel het Hollywood Sign het uithangbord van de filmindustrie is, zijn er ook droevige verhalen te vinden. Zoals het relaas van Peg Entwistle. In de lente van 1932 verhuisde de actrice van New York City naar Los Angeles om haar geluk te beproeven met rollen in speelfilms. In eerste instantie lukte dat, maar nadat ze van de studio geen nieuw contract kreeg, vond Entwistle dat blijkbaar reden genoeg de ladder van de letter H te beklimmen en er vanaf te springen. Haar lichaam werd later in een ravijn aangetroffen. Ironisch genoeg was er vlak voor haar dood een brief naar haar op de post gedaan met het aanbod de hoofdrol te spelen in een film over een jonge vrouw die zelfmoord pleegt…

Hoe kom je er het dichtst bij?

Het Hollywood Sign is niet echt te bezoeken. Althans, je kunt niet letterlijk naast de letters gaan staan. Wel zijn er gave trails die je tot vlak voor of achter de letters brengen. Lees ons artikel met de beste tip én prachtige foto’s!

Hollywood Sign vanuit Griffith Park


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven