Nu aan het lezen
Holocaust Memorial – Stilte in Miami Beach
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Holocaust Memorial – Stilte in Miami Beach

holocaust memorial
[video src="https://www.youtube.com/embed/6EL4wQapVK0"]

Denk je aan Miami Beach, dan denk je aan stranden, palmbomen en spannende clubs met hun namen in neonletters op de gevel. Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan de Holocaust of herdenkingen. Toch heeft Miami Beach een heel indrukwekkende gedenkplek. Gastschrijfster Els Hekkenberg bezocht het Holocaust Memorial Miami Beach.

Holocaust Memorial – Stilte in Miami Beach

Stilte in Miami

holocaust memorialIn de drukke party capital Miami Beach is altijd wat te doen: kleurrijke figuren vullen de straten en overal klinkt muziek in stijlen van over de hele wereld. Tóch is er één plek in de stad die alle bezoekers stil krijgt: het indrukwekkende Holocaust Memorial. De gedenkplek voor slachtoffers van de Holocaust werd halverwege de jaren 80 bedacht door overlevenden die naar Amerika waren verhuisd. Zij vonden Miami Beach een goede plek, omdat het zuiden van Florida een plek in de Verenigde Staten is waar veel Holocaustoverlevenden zich vestigden. Ten tijde van de oprichting van het monument woonden nog steeds zo’n 25.000 van die overlevenden  in de regio.

holocaust memorial
Het Holocaust Memorial aan 1933-1945 Meridian Avenue

Het memorial ligt volgens de overlevering geheel toevallig (‘het was het lot’) op 1933-1945 Meridian Avenue in Miami Beach. In de buurt kun je wel parkeren, maar het is vanaf het noorden van Ocean Drive ook best te lopen (zo’n 20 minuutjes). Het memorial is elke dag vanaf 09.30 uur tot zonsondergang open. Toegang tot de gedenkplek is gratis.

Onontkoombare angst

holocaust memorialHet hoofdkunstwerk en de werken eromheen stralen op meest indrukwekkende wijze wanhoop en onontkoombare angst uit. In het openluchtmonument wordt een aantal ruimten aan elkaar verbonden. Als bezoeker word je langs historische gebeurtenissen geleid, in de hoop dat je een klein beetje grip krijgt op de impact van de Holocaust. Op een muur van het monument staan ontelbaar veel namen van overlevenden en hun families. De muur is voor vele Joodse bewoners van Miami de enige plek waar hun familieleden herdacht worden. Er worden nog steeds namen toegevoegd aan het monument.

Imagine you’re in a concentration camp in Poland surrounded by the Nazis, no communication with the outside world and you’re suffering and you’re a martyr, you’re giving up your life. Each one probably died thinking that no one would ever care, no one would ever know, no one would ever remember – Kunstenaar Kenneth Treister over hoe hij de druk ervoer om zo’n monument te ontwerpen. Meer over hem lees je hier.

holocaust memorial

Protesten

holocaust memorialEr waren ook protesten toen bekend werd wat de plannen waren. Er kwamen enkele organisaties in opstand. Zij vreesden voor het imago van Miami als plaats voor ‘sun and fun’. Ze waren bang dat het sombere monument niet paste bij hun paradijselijke vakantiebestemming. Persoonlijke verhalen van overlevenden gaven uiteindelijk toch de doorslag. Ook kwamen er protesten omdat het een religieus monument zou zijn, waar de Amerikaanse overheid dan natuurlijk niet aan mocht bijdragen (‘Separation of church and state’). Een aantal religieuze symbolen werd daarom verwijderd, waardoor het als historisch monument toch geplaatst mocht worden. Uiteindelijk werd het in 1990 geopend.

Nog meer weten over de gedenkplek? In deze korte documentaire wordt de totstandkoming van het memorial beschreven:


holocaust memorialEls Hekkenberg (1986) is freelance journalist en communicatiestrateeg. Haar fascinatie in Amerika resulteerde in een masterdiploma Amerikanistiek. Ze mag inmiddels negentien staten van haar lijstje strepen, waarbij naast toeristische hoogtepunten ook vaak wat onbekendere oorden aangedaan worden. Maar na een aantal roadtrips door Amerika is het besef wel ingezonken: “You ain’t seen nothing yet”. En daarom zal er altijd een volgende reis op de planning staan. Op Twitter: @elshekkenberg

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven