Nu aan het lezen
De hoofdsteden die Washington DC voorgingen
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De hoofdsteden die Washington DC voorgingen

Lees in dit artikel over de hoofdsteden die Washington DC voorgingen. Van oost naar west, van boven naar onder, met de trein of met de auto, steden of natuur; waar je ook voor kiest, er is niets leuker dan rondreizen door de Verenigde Staten. Op zoek naar een originele route? Ga eens hoofdstad hoppen! Want toen het Congres in 1790 de plek aanwees waar Washington als hoofdstad zou verrijzen, waren al acht andere plaatsen DC voorgegaan.

De hoofdsteden die Washington DC voorgingen

1. Philadelphia – Pennsylvania

Independence Hall in Philadelphia.

Het Continentale Congres was van 1774 tot de aanname van de grondwet in 1789 de wetgevende vergadering van vertegenwoordigers van de dertien koloniën. De eerste bijeenkomsten vonden plaats in Philadelphia, waarvan de meest beroemde op 4 juli 1776, toen de Onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen in Independence Hall (toen nog Pennsylvania State House). Philadelphia heeft maar liefst zes keer gediend als hoofdstad van Amerika. De laatste keer was tussen 1790-1800, toen Washington DC uit de grond werd gestampt. De rijke historie van Philadelphia is nog tastbaar aanwezig: met een bezoekje aan Independence Hall en Liberty Bell Center, The Museum of the American Revolution, het Benjamin Franklin Museum en de vele oude straatjes in de stad, stap je als vanzelf terug in de tijd.

2. Baltimore – Maryland

Hoofdstad hoppen in Amerika
Washington Monument, Baltimore.

Na het uitbreken van de Onafhankelijkheidsoorlog bleek Philadelphia niet langer veilig voor de nieuwe regering. De Britten naderden en het Congres vertrok naar Baltimore, al was het slechts voor een paar maanden. Men koos voor een wat opvallende regeringszetel: de taverne van Henry Fite, tijdelijk omgedoopt tot ‘Congress Hall’. Hier verleende het Congres ‘buitengewone krachten voor het voeren van de revolutionaire oorlog’ aan George Washington, een extra blijk van vertrouwen nadat hij anderhalf jaar daarvoor de leiding had gekregen over het nieuwe Continentale Leger. In 1904 woedde er twee dagen lang een enorme brand in Baltimore die ook de taverne verwoestte.

Een herdenkingsbord op de plek van de taverne is alles wat nog herinnert aan Baltimore als voormalige hoofdstad. Tips voor de geschiedenisliefhebbers: Washington Monument (ja, Baltimore heeft er ook één) en het museum van de Maryland Historical Society.

3. Lancaster – Pennsylvania

Het duurde slechts één dag, maar toch moeten we Lancaster meerekenen als één van de hoofdsteden van Amerika. In 1777, nadat de regering aanvankelijk was teruggekeerd naar Philadelphia, moest men opnieuw vluchten voor het oprukkende Britse leger. De reis eindigde in Lancaster, één van de oudste steden in het binnenland van de Verenigde Staten, in een gebied dat de thuishaven is van de Amish. Het Congres nam zijn intrek in het gerechtsgebouw, maar had moeite in het stadje geschikt onderdak te vinden. Hun bijeenkomst op die ene dag ging vooral over de vraag hoe snel men Lancaster weer kon verlaten. Het gerechtsgebouw dat voor die ene dag als regeringszetel diende, ging in 1780 in vlammen op.

Een bezoek aan het gebied is in de eerst plaats een mooie gelegenheid meer te leren over het leven van de Amish.

4. York – Pennsylvania

Tijdens het verblijf van negen maanden van de regering in York, gebeurde er iets belangrijks: op 15 november 1777 werden de Artikelen van Confederatie aangenomen. Dit was de eerste wettelijke regeling waaronder de Verenigde Staten van Amerika werden bestuurd. Het eerste artikel stelde officieel de naam ‘United States of America’ vast voor het land. De tekst was onder meer geïnspireerd door de Unie van Utrecht, een overeenkomst tussen een aantal Nederlandse gewesten om de Spanjaarden te verjagen en waarin een aantal staatkundige zaken werd geregeld. Nadat de Britten uit Philadelphia waren vertrokken, keerde de regering terug naar Independence Hall, dat er ze aantroffen in ‘een vreselijke vieze en verlaten toestand’. York heeft talloze historische sites om te bezoeken, waaronder een museum over de Underground Railroad.

5. Princeton – New Jersey

In 1783 sloeg de Amerikaanse regering opnieuw op de vlucht: ditmaal niet voor de Engelsen, maar voor hun eigen soldaten die onder dreiging van geweld hun achterstallige loon kwamen opeisen. Men betrok de bibliotheek van Nassau Hall, onderdeel van Princeton University. Hier ontvingen de regeringsleiders het nieuws dat de vrede met de Groot-Brittannië was getekend en kregen ze de eerste buitenlande minister op bezoek sinds Amerika als onafhankelijk land was erkend: de Nederlander Pieter Johan Van Berckel. Nassau Hall kreeg in 1960 de monumentenstatus en is onderdeel van de rondleidingen over de campus van Princeton.

Bekijk ook deze korte video van 2.40 minuten, erg interessant!

6. Annapolis – Maryland

In plaats terug te keren naar Philadelphia en de soldaten te betalen, koos het Congres ervoor van stad naar stad te verhuizen. In november 1783 streek de regering neer in Annapolis, de hoofdstad van Maryland. Onder de lekkende koepel van het nog in aanbouw zijnde Maryland State House legde George Washington zijn taken als bevelhebber van het leger neer en werd de oorlog officieel beëindigd met de ratificatie van de Vrede van Parijs. De omgeving van het gebouw moet destijds een stuk landelijker zijn geweest dan nu: in 1818 werd er een muur omheen gebouwd zodat er niet langer vee naar binnen zou lopen.

Het Maryland State House is het oudste regeringsgebouw in Amerika dat nog steeds als zodanig in gebruik is en is gratis te bezoeken.

De hoofdsteden die Washington DC voorgingen
Maryland State House in Annapolis.

7. Trenton – New Jersey

Voor de tweede keer in haar bestaan koos het Congres in 1784 voor een taverne als regeringszetel, ditmaal de French Arms Tavern in Trenton, destijds ‘het mooiste en meest gewilde gebouw in de wijde omgeving.’ Helaas werd het in 1837 gesloopt om plaats te maken voor een bank. Jaren nadat de regering haar biezen had gepakt en naar New York was verhuisd, ontving de taverne ‘President-elect’ George Washington die er dineerde op doorreis vanuit Virginia op weg naar zijn inauguratie. Wie van historische gebouwen houdt, moet zeker langs het Old Barracks Museum, de enige nog overgebleven originele barakken in de Verenigde Staten uit de tijd van de French and Indian War (1753-1764).

8. New York City – New York

In het oude stadhuis aan Wall Street in New York telde het Congres de stemmen waarmee George Washington de eerste president van de Verenigde Staten werd. Op het balkon van Federal Hall werd Washington een paar maanden later beëdigd. In deze periode werd de grondwet van kracht en de Bill of Rights geschreven, terwijl er zo’n 400 km zuidelijker gestaag werd gebouwd aan de nieuwe hoofdstad Washington DC. Na een periode van vijf jaar (1785-1790) verhuisde de regering voor de laatste maal terug naar Philadelphia om in 1800 het Capitool en het Witte Huis te betrekken. Federal Hall is gratis te bezoeken, al is het niet meer het originele gebouw uit 1703.

De aangehouden volgorde van de genoemde steden hierboven is chronologisch. Wil je echt ‘hoofdstad hoppen’? Dan is dit de meest praktische route: New York, Princeton, Trenton, Philadelphia, Lancaster, York, Baltimore, Annapolis en Washington DC.


washingtonMieke Bleeker (1975) werkt als eventcoördinator bij het John Adams Institute in Amsterdam. Haar interesse voor de Verenigde Staten begon met een paragraaf in een lesboek over de Kennedy’s en Martin Luther King. Haar fascinatie voor Amerika, met name voor de geschiedenis en politiek, breidde zich vandaar steeds verder uit. Sinds 2012 bezoekt ze de VS elk jaar, waarbij belangrijke historische plekken het voornaamste reisdoel zijn. Washington DC is een favoriet en ondertussen bezocht ze 12 staten. Het meest bijzondere? Het bijwonen van de 50e herdenkingsdag van de moord op John F. Kennedy in Dallas in 2013.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven