Nu aan het lezen
Indianapolis Motor Speedway: 10 leuke weetjes
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Indianapolis Motor Speedway: 10 leuke weetjes

Indianapolis Motor Speedway: 10 leuke weetjes van onze gastschrijver Gonneke Karel. Zij bezocht dit legendarische racecircuit samen met haar man en keek haar ogen uit. 

Indianapolis Motor Speedway: 10 leuke weetjes

10. Locatie

De Indianapolis Motor Speedway ligt niet in Indianapolis, maar in het plaatsje Speedway ten noordwesten van Indianapolis. Parkeren kun je natuurlijk buiten de baan doen, maar leuker is het om op zoek te gaan naar de poort zodat je in de cirkel van het circuit uitkomt. De poort ligt bij ingang 2 en is te herkennen aan de vlaggen die hier naar toe verwijzen en de zwarte banner naast de poort.

 

 

 

9. Eerste races 

Op 19, 20 en 21 augustus 1909 werden er voor het eerst autoraces gehouden op het circuit, georganiseerd door de American Automobile Association. Daarmee is het de oudste baan ter wereld. Om deze reden is de baan aangewezen als ‘historic place’.

8. Indy 500

Het circuit is vooral bekend om de Indianapolis 500, liefkozend Indy 500 genoemd. Een wedstrijd die voor het eerst plaatsvond in 1911 en waarbij een afstand van 500 mijl moet worden afgelegd. Vanwege de Eerste Wereldoorlog werd de race van 1916 ingekort tot 300 mijl en werd er in 1917 en 1918 helemaal geen race gehouden, net als in de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn nog meer bekende races hier, zoals de Firestone Freedom 100 uit de Indy Lights die elk jaar op vrijdag voor de Indy 500 gereden wordt. De Indy Lights is vergelijkbaar met het voor ons meer bekende Formule 2-niveau. Vanaf 1994 wordt er op het circuit ook jaarlijks de Brickyard 400 gereden, een race uit de NASCAR Sprint Cup.

 

 

 

 

7. Brickyard Circuit

Oorspronkelijk was er alleen een ovale baan. Later werd er een binnencircuit aangelegd dat verbonden werd met het ovale circuit. De baan werd aangelegd met gemalen steen en teer wat erg onveilig bleek te zijn. Er vielen vijf doden tijdens de races. Het circuit werd aangepast en kreeg 3,2 miljoen kinderkopjes in zijn baan gelegd. Zo kreeg de baan de bijnaam ‘Brickyard’. Inmiddels is alles volledig geasfalteerd, maar er zijn nog drie rijen over van de originele stenen aan de start- en finishlijn.

6. Oppervlakte

De Indianapolis Motor Speedway is 253 hectare. Dat is zo groot dat het Yankee Stadium, de Rose Bowl, het Colosseum en Vaticaanstad allemaal gemakkelijk in de baan passen!

5. Racing Experience

Er is een aantal Indy Racing Experience-dagen per jaar. Bij de Indy Racing Experience Driving Program leer je hoe het is om een NTT IndyCar-serie-auto te rijden. De auto’s hebben eerder deelgenomen aan de Indy 500 en staan te wachten op wie er komt rijden. Wil je zelf niet rijden dan kun je ook de Two-Seat Ride doen met een ervaren coureur. Je zit dan achter de coureur in een speciaal gebouwd chassis. Wil je helemaal niet rijden, dan mag je de auto’s ook gewoon zo bewonderen.

USA365.nl schreef eerder dit artikel over de Indy 500!

4. Museum

Het museum ligt in het ovaal van het circuit. In het museum vind je auto- en motorsportvoertuigen en aanverwanten, wel met de nadruk op de Indianapolis 500. Er staan voertuigen die NASCAR, Formule 1, Amerikaanse shorttrack-racing, drag-racing vertegenwoordigen en een serie aan motorfietsen. In het midden van de Hall of Fame zie je een pilaar met bronzen gezichten van coureurs, teameigenaren en personen die een behoorlijke impact hier hebben gehad.

Het museum wordt beheerd door de Indianapolis Motor Speedway Foundation. Er zijn twee cadeauwinkels; een winkel voor fotografie en de archieven van de baan. Vanuit het museum kun je ook de 30 minuten durende ‘Kiss the Bricks’ –tour doen, met een stop bij de start- en finishlijn zodat je kunt doen wat racewinnaars sinds 1996 doen: de 1909-vintage straatstenen kussen.

Indianapolis Motor Speedway

 

 

 

3. Lights at the Brickyard

Elke kerst keert Lights in de Brickyard terug, dit jaar van 27 november tot 5 januari 2020. Er worden meer dan 500 figuren met 3 miljoen lichtjes erin langs de 2 mijl lange baan gezet. Hier kun je met je auto langsrijden. Per ronde moet je wel steeds een nieuw kaartje kopen. Helaas.

2. Nederlands bloed

De Nederlandse coureur Arie Luyendyk won de Indy 500 twee keer: in 1990 en 1997. Hij is recordhouder van de gereden snelste ronde tijdens vrije trainingen en kwalificaties en ook van de snelste gemiddelde snelheid tijdens een volledige race. Allen gereden in 1996. Zoon Arie Luyendyk junior reed de Indy 500 later ook, zoals te zien op het bordje rechts.

Bekijk hier de docu van Andere Tijden Sport over de zeges van Luyendyk.

1. Formule 1

Bij de start van de Formule 1 werd de baan opgenomen in het programma. De gereden punten op de Indy 500 telden mee voor het kampioenschap. Alleen de Formule 1-coureurs raceten voor het grootste deel in Europa en kwamen niet naar de Verenigde Staten, alleen de Amerikanen reden hier. Hierdoor werd de race nooit als een Grand Prix beschouwd. In 1960 werd de Indy 500 voor de laatste keer meegeteld in het Formule 1-kampioenschap, totdat in 2000 voor het eerst een echte Grand Prix Formule 1 werd gehouden. Michael Schumacher, met zeven titels WK-recordhouder in de F1, won de race.

Echter, tijdens de vrije trainingen in 2005 crashte Ralf Schumacher, veroorzaakt door een probleem met de banden. Michelin bepaalde dat hun banden ongeschikt waren en de baan kon niet verbouwd worden, zodat er langzamer werd gereden. Hierdoor bleven er maar zes rijders over dat jaar. Het jaar erna kwam de baan niet meer terug op de kalender.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven