Nu aan het lezen
Indy 500: de belangrijkste autorace van het jaar
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Indy 500: de belangrijkste autorace van het jaar

Vergeet honkbal, basketbal en American football maar even: vandaag staat Amerika in het teken van de Indianapolis 500, in de volksmond beter bekend als ‘Indy 500’. Dit spektakel vindt traditiegetrouw plaats op de zondag voor Memorial Day. In de VS is het zonder twijfel de belangrijkste autorace van het jaar. Een spoedcursus.

Speedway van Indy 500Op de vier kilometer lange ovale baan van de Indianapolis Motor Speedway (in Speedway, Indiana) strijden 33 coureurs over een afstand van 500 mijl om eeuwige roem. Het circuit telt vier bochten en de deelnemers dienen 200 rondes heelhuids te overbruggen. Om mee te doen moet een team één miljoen dollar neerleggen. Naast goed kunnen racen zijn sponsors dus van eminent belang. Indianapolis Motor Speedway telt meer dan 250.000 zitplaatsen. Om een idee te krijgen van de enorme omvang van het complex: het Yankee Stadium, de Rose Bowl, Churchill Downs, het Colosseum en Vaticaanstad passen er allemaal op.

Nederlands succes: Arie Luyendyk

Arie Luyendyk met de trofeeHoewel er in deze 98ste editie geen Nederlanders aan de start verschijnen, hebben wij met ons kleine landje toch een fraai aandeel in de historie van deze wereldberoemde race. Brabander Arie Luyendyk was in 1990 en 1997 de snelste. Nog altijd bezit hij het baanrecord met een gemiddelde snelheid van 237,498 mijl per uur, gereden op 12 mei 1996 tijdens de kwalificatietraining. Twee dagen eerder zette hij tijdens de vrije training zelfs een ronde neer van 239,260. Het is de snelste onofficiele ronde, omdat vrije trainingen officieel niet meetellen.

Voorafgaand aan de editie in 2011, toen de Indy 500 zijn honderste verjaardag vierde, werd er een lijst samengesteld met de 33 beste deelnemers over de periode 1911 tot 2010: ‘The Greatest 33’. Luyendyk is één van de acht niet-Amerikanen die zich tot dit selecte gezelschap mag rekenen. Wie weet treedt zijn zoon Arie Luyendyk junior, ook coureur, ooit nog in zijn voetsporen. Hij deed tot nu toe één keer mee en eindigde als 28e.

Tradities bij Indy 500: melk & ballonnen

Aan calcium geen gebrek voor de winnaar van de Indy 500Amerika is een land van tradities en de Indy 500 is daar een goed voorbeeld van. Zo is het gebruikelijk dat de winnaar zijn overwinning viert met het consumeren van melk. Dit is ontstaan in de jaren dertig toen Louis Meyer (drievoudig winnaar) er een gewoonte van maakte om ‘buttermilk’ te drinken tegen de hitte. Iets wat zijn moeder hem ooit had aangeraden. Na zijn zege in 1936 zag een leidinggevende van een melkbedrijf een foto in de krant van Meyer met zijn geliefde product. De man vond het een prachtig plaatje en wilde dat – ook vanuit commercieel oogpunt – jaarlijks laten terugkeren. Met uitzondering van de periode 1947-1955 is dat sinds 1956 het geval.

Naast de vele parades en activiteiten die in aanloop naar de Indy 500 plaatsvinden, is  het voor de start ook gebruikelijk om een grote hoeveelheid gekleurde ballonnen los te laten. Dit gebeurt onder de klanken van het nummer ‘Back Home Again in Indiana’. Hier een korte videoimpressie.

Borg-Warner Trophy

Je hebt bekers én bekers. Naast eeuwige faam en een aanzienlijk geldbedrag (de laatste jaren meer dan twee miljoen dollar) ontvangt de Indy 500-winnaar de imposante Borg-Warner Trophy, in 1935 in het leven geroepen door Borg-Warner Automotive Company. De bokaal weegt zo’n vijftig kilo en de waarde wordt geschat op meer dan een miljoen dollar. Mee naar huis nemen: vergeet het maar! De trofee staat veilig in het Hall of Fame Museum van de Indianapolis Motor Speedway. Wel is er voor de winnaars sinds 1988 een verkleinde replica:  de ‘Baby Borg’.

De beker van dichtbijDe gigantische beker

De gezichten van de winnaars zijn gegraveerd in de beker. In 1986 en 2003 was daar geen ruimte meer voor, maar na het aanbrengen van nieuwe delen is er nu plek tot 2034.

Gerald Ford en de Knight Rider: bijzondere gasten

President Gerald FordWat hebben voormalig president Gerald Ford, acteur David Hasselhoff, oud-nieuwslezer Walter Cronkite, Mickey Mouse en astronaut Joe Allen gemeen? Ze waren allemaal ooit eens de Grand Marshal tijdens de 500 Festival Parade, de grote optocht een dag voor de Indy 500. De Grand Marshal heeft de eer om deze stoet te leiden. Ford deed het in 1979 na zijn presidentschap. In 1990 was het de beurt aan Dan Qualye, op dat moment vice-president onder George H.W. Bush.

Meer lezen over sport in Amerika op USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/super-bowl/”] Super Bowl: 10 dingen die je moet weten[/button] [button link=”https://usa365.nl/10-nederlandse-sporthelden-amerika/”] Nederlandse sporthelden in Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/arthur-ashe-tennispionier/”] Arthur Ashe: Afro-Amerikaanse tennispionier[/button]
Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven