Nu aan het lezen
Kijken bij de distilleerderij van Jack Daniel’s
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Kijken bij de distilleerderij van Jack Daniel’s

Gastschrijver

Altijd al willen weten hoe Jack Daniel’s gemaakt wordt? Er is maar één plek op de wereld waar je terecht kunt om daar achter te komen. Zo’n anderhalf uur buiten Nashville ligt het kleine stadje Lynchburg. Daar ligt de distilleerderij die de officiële whiskey van Jack Daniel’s maakt. Gastschrijfster Els Hekkenberg doet verslag! 

Een tour door de distilleerderij van Jack Daniel’s

Jack Daniel'sJack Daniel’s is waarschijnlijk het beroemdste whiskeymerk in de wereld en dat trekt natuurlijk nieuwsgierige bezoekers. Daar spelen ze in Lynchburg handig op in: elke dag zijn er tours door de Jack Daniel’s-distilleerderij en die zijn zeker de moeite waard! Inmiddels wordt Lynchburg door bijna een kwart miljoen toeristen per jaar bezocht. Het is bijna niet voor te stellen dat in dit kleine stadje de miljoenen flessen Jack Daniel’s die jaarlijks over de hele wereld over de toonbank gaan, worden geproduceerd. Hier, en nergens anders.

De basistour was de laatste keer dat ik er was nog gratis, maar het lijkt erop dat de tour zo populair is geworden dat ze er toch geld voor zijn gaan vragen. De tours van ruim een uur worden dagelijks van 09:00 tot 16:30 uur verzorgd. Het is behoorlijk wat traplopen, want de distilleerderij staat er al bijna 150 jaar. Hoewel er hier en daar wel eens wat vernieuwd is, is alles nog steeds tegen de heuvels van Tennessee opgebouwd. Het is dan ook een officieel monument.

Kijk hoe de houtskool gemaakt wordt waardoor de whiskey gefilterd wordt, neem een snufje van de pure alcohol die uit de ketels opstijgt en ontdek één van de basisingrediënten van Jack Daniel’s: het water uit de grotten waar de distilleerderij omheen gebouwd is. De bron in de grotten is omgeven door kalksteen, waardoor het water totaal ijzervrij is. Dat onderscheidt Jack Daniel’s van alle andere Tennessee-whiskeys uit de buurt. Dat, en natuurlijk allerlei geheime ingrediënten die ze niet prijsgeven.

Dry county

Ze maken miljoenen liters whiskey per jaar in Lynchburg (en betalen daar bizarre hoeveelheden belasting over!) maar je kunt geen druppel drank kopen rondom de distilleerderij. Echt. Het plattelandse Moore County, met nog geen zesduizend inwoners, is een zogenaamde dry county. Moore County neemt de drooglegging zeer serieus: het was al een dry country voordat de federale overheid prohibition doorvoerde in de jaren 20. Dat betekent dat je er geen alcohol mag verkopen of consumeren in het openbaar. Je kunt dus nergens in de staat een fles Jack Daniel’s kopen. Gelukkig heeft de distilleerderij daar iets op verzonnen: je kunt wel commemorative flessen kopen ter herinnering aan je bezoek. De whiskey die daar nog in zit, krijg je er gratis bij.

Pas wel op: je mag de fles pas openen en proeven als je de grenzen van de county weer over bent!

‘Old No. 7’ op het label

Een tour door de distilleerderij van Jack Daniel's
Hier liggen ontelbare vaten whiskey te rijpen.

Wie wel eens een fles Jack Daniel’s heeft vastgehouden, kan zich vast de vierkante fles herinneren. Daarnaast staat midden op het label van de whiskey-flessen de tekst ‘Old No. 7’. Hoewel het prominent op alle flessen prijkt, is het voor niemand precies duidelijk waar het voor staat. Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorsprong: zou het een batch number zijn dat Jack Daniel ooit gebruikte? Of het nummer van een trein die de whiskey vervoerde? Of toevallig Jacks lucky number? Andere theorieën: Jack had zeven vriendinnetjes, hij eerde er een vriend mee die zijn whiskey in zeven winkels verkocht of hij vond een verloren ton whiskey na zeven jaar terug. De meest waarschijnlijke – maar minder sexy – theorie komt van biograaf Peter Krass: hij gaf aan dat het zijn originele belastingnummer was in de omgeving. Hoewel hij daarna van de IRS (Amerikaanse belastingdienst) een ander nummer toegewezen kreeg, hield hij vast aan No. 7 om zijn klanten niet te verwarren. Deze kleine rebellie is 125 jaar later nog steeds op het label te vinden.

Het einde van Jack Daniel

Jack Daniel werd geboren als Jasper Newton Daniel. Al op zeer jonge leeftijd verliet hij zijn ouderlijk huis om de kunst van het whiskey maken te leren. In 1866 startte hij zijn distilleerderij, als eerste in de Verenigde Staten. Daarmee werd Jack de eerste Master Distiller. Zodra hij kon, kocht hij de mineraalrijke omgeving van de Cave Spring Hollow en vestigde hij zich op de huidige locatie.

Jack was altijd een harde werker. Toen het tijd werd om het wat rustiger aan te doen, gaf hij zijn bedrijf aan zijn neef Lem Motlow door. Maar Jack Daniel bleef een workaholic en bleef actief binnen het bedrijf. Toen hij op een ochtend vroeg op het werk aankwam, was Motlow er nog niet. De kluis was daarom ook nog niet open. Jack kon, volgens de overlevering, de code niet meer herinneren en schopte gefrustreerd tegen de kluis. Zo hard, dat hij zijn teen brak. De verwonding werd erger en erger en leidde tot bloedvergiftiging. Dat werd uiteindelijk de ondergang van Jack Daniel. Tijdens de tour wordt dan ook duidelijk de waarschuwing gegeven: ‘Never come to work early’.

Rokkenjager

Jack Daniel eindeVoor zijn graf staan twee stoelen. Jack is nooit getrouwd en heeft geen kinderen, maar was blijkbaar wel een rokkenjager. De stoelen werden bij zijn graf geplaatst zodat verliefde vrouwen zich niet op zijn graf hoefden te storten, maar er even bij konden gaan zitten. In 1941 richtten zijn opvolgers daarnaast een levensgroot standbeeld van Jack op bij de ingang van de grot. Dat standbeeld heet ‘Jack on the Rocks’, een knipoog naar het ijskoud drinken van de beroemdste whiskey in de wereld.

Uiteraard heb ik niet alle hoogtepunten van de tour in dit artikel verklapt. De tour heeft nog vele mooie verhalen in petto. Toevallig de komende tijd niet in de buurt van Lynchburg, Tennessee? Neem een kijkje in de distilleerderij vanuit je luie stoel met deze korte 360 graden-video.


zombie apocalypseEls Hekkenberg (1986) is freelance journalist en communicatiestrateeg. Haar fascinatie in Amerika resulteerde in een masterdiploma Amerikanistiek. Ze mag inmiddels negentien staten van haar lijstje strepen, waarbij naast toeristische hoogtepunten ook vaak wat onbekendere oorden aangedaan worden. Maar na een aantal roadtrips door Amerika is het besef wel ingezonken: “You ain’t seen nothing yet”. En daarom zal er altijd een volgende reis op de planning staan. Op Twitter: @elshekkenberg

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven