Nu aan het lezen
De JFK Files: dit weten we tot nu toe
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

De JFK Files: dit weten we tot nu toe

Ik schreef twee boeken over de moord op Kennedy en daarmee werd het onderwerp vaste prik op feestjes. De meest gestelde vraag: wanneer komen nu eindelijk al die documenten vrij? Nu is het dan eindelijk zover. In 1992 werd er een deadline gesteld door de Kennedy Assassination Records Collection Act, en die verliep afgelopen donderdag. Er waren mondjesmaat al miljoenen pagina’s vrijgegeven door de National Archives, nu was het tijd voor de laatste batch van de JFK Files. Trump prikkelde tweemaal de nieuwsgierigheid op Twitter en bij veel mensen over de hele wereld, ook bij deze Helmonder, was die dag de knop F5 de meest populaire op het toetsenbord.

Dit artikel verscheen op 30-10-2017 in het Eindhovens Dagblad, auteur Perry Vermeulen

De JFK Files: dit weten we tot nu toe

Het was in onze tijdzone alweer vrijdag toen alles online kwam. Nou ja, bijna alles. Om precies te zijn 2891 nieuwe documenten kunnen nu worden bekeken. Zo’n 300 kunnen er ieder moment achteraan komen, na een zorgvuldige laatste redactie waarbij namen van nog levende betrokkenen met een zwarte stift worden doorgehaald. In eerste instantie wilde men ze pas in april openbaren, maar het is er Trump alles aan gelegen snel volledige openheid en transparantie te bieden, lazen we zaterdagavond op Twitter. Het aantal te lezen pagina’s binnen die 2891 files is enorm en er zijn al smeuïge en enigszins spectaculaire vondsten. Zullen we iets vinden dat erop duidt dat schutter Lee Harvey Oswald deel uitmaakte van een complot? Iets over de clandestiene activiteiten van de CIA en het bedenkelijke werk van de FBI?

Highlights

Enkele hoogtepunten. Het duurde nog geen 24 uur voor het CIA-hoofdkantoor wist van een geruchtmakend bezoek van Oswald aan de Russische ambassade in Mexico-City, eind september 1963. Na de moord, twee maanden later, zou de inlichtingendienst verklaren dat ze Oswald niet kende. De FBI, waarvan ik nog iets hoop te vinden over hun doelbewuste ondermijning van het moordonderzoek, was al met Oswald bezig in augustus 1963 – ook daarover lezen we meer in vrijgekomen memo’s. Verder. Twee dagen na Kennedy werd ook diens vermeende moordenaar gedood. Het FBI-kantoor in Dallas kreeg op de tussenliggende dag al een melding over die concrete dreiging, blijkt nu. Meer dan ooit denk ik: wat was die 24-jarige Oswald toch schandalig slecht beveiligd in zijn laatste uren. Jack Ruby kon hem vrij eenvoudig uit de weg ruimen voor het oog van journalisten en televisiekijkend Amerika. Over Ruby overigens ook het een en ander in de files op archives.gov.

Breaking news. Kennedy werd doodgeschoten en nog diezelfde dag laat de Britse inlichtingendienst MI-5 aan de CIA weten dat het dagblad Cambridge News 25 minuten vóór de moord een anonieme tip kreeg over een wereldschokkende daad die op het punt stond plaats te vinden. Dat is met recht aanvullend onderzoek waard.

En verder?

Er is veel meer. Opmerkelijke details over de Koude Oorlog. Conflicten tussen de CIA en de FBI. Amerikaanse plannen om Castro te vermoorden, waarbij de CIA en de maffia op grote schaal samenwerkten – dat laatste wisten we al. Een verklaring van hooggeplaatste Russen, die zeker wisten dat Lee Harvey Oswald als marionet van extreemrechts was gebruikt. Het promiscue seksleven van Kennedy. Uren verstrijken en meer en meer wordt duidelijk welke thema’s domineren in deze nieuwe stukken. Waarover ik nog hoop te lezen, struinend door de PDF-documenten? Over individuen binnen de CIA met snode bedoelingen, over kennissen van Oswald die in het geniep voor diezelfde CIA actief waren, over CIA-kantoren die onderling slecht communiceerden (had de moord voorkomen kunnen worden?), over getuigenisverklaringen die pleiten voor Oswald en die zijn genegeerd door de overheidscommissie van 1964 en ten slotte met name over de relatief onbekende Rotterdamse episode, Oswalds mysterieuze nacht in onze havenstad, juni 1962. Aan het werk.

Meer over Kennedy op onze site:

Alle adressen die je moet bezoeken in Dallas en omgeving, met 50 foto’s van mijn eigen trip
De moord op John F. Kennedy
Mijn bezoek aan Marina Oswald, weduwe van de moordenaar

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven