Nu aan het lezen
JFK: idealist zonder illusies
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

JFK: idealist zonder illusies

In mei was het honderd jaar geleden dat John F. Kennedy werd geboren. Hij heeft als student, journalist en politicus veel geschreven en gesproken over de kwetsbaarheid van de democratie. Zijn ideeën om de democratie te versterken en te vernieuwen blijven relevant en toepasbaar, zeker ook in onze tijd waarin het vertrouwen tussen burgers en establishment onder druk staat. Alex Krijger schreef het boek JFK: Idealist Zonder Illusies, waarmee hij, aan de hand van de ideeën en ervaringen van Kennedy, een positieve bijdrage wil leveren aan het debat over onze politiek en democratie. “Kennedy onderstreepte het belang van moedige politici die principes durven stellen boven de macht van de publieke opinie en die met visie en idealen mensen weten te inspireren en te mobiliseren.”

JFK: idealist zonder illusies

Den Haag, het Plein. Augustus 1937. Een twintigjarige Amerikaanse student zit op de bumper van zijn uit New York meegenomen Ford Convertible. Samen met een studievriend maakt hij twee reizen door Europa aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, in 1937 en 1939. Hij geniet van zijn vrijheid en schrijft op verzoek van zijn vader, vanaf 1938 Amerikaans ambassadeur in Londen, zijn observaties op. De aantekeningen geven een ontluisterend beeld van een continent in totale verwarring. De student heet John F. Kennedy.

Alex Krijger (foto), als historicus gespecialiseerd in de Amerikaanse geschiedenis, trekt in zijn boek voortdurend lering uit inzichten van de in 1963 vermoordde Amerikaanse president John F. Kennedy. Wat heeft onze politiek nodig anno 2017? Hoe ziet leiderschap eruit? In het voorwoord van JFK: Idealist Zonder Illusies schrijft hij het volgende: “Aan continue negatieve, cynische analyses hebben we weinig. Nostalgisch omzien naar het verleden heeft geen zin. Willen we onze democratie versterken en vernieuwen, dan hebben we positieve en resultaatgerichte oplossingen nodig en politieke leiders die opgewekt en inspirerend met visie richting geven en daarmee recht doen aan de zorgen van mensen. Dan komen we ergens. Daar is moed voor nodig. Een politicus die moed toonde en de ideeën en de visie had over hoe de democratie vernieuwd en versterkt kon worden en in staat was met zijn toekomstgerichte, positieve toespraken miljoenen mensen van over de hele wereld te inspireren, was John F. Kennedy.”

(artikel gaat verder onder de foto)

Met toestemming van de auteur plaatsen we hieronder vier pagina’s uit zijn boek (klik voor vergroting). Eronder integraal een passage uit het voorwoord. We hebben het boek voor publicatie mogen lezen en kunnen dit werk van harte aanbevelen.

Uit het voorwoord:

Op jonge leeftijd was hij al geïnteresseerd in de kracht en zwakte van het democratisch systeem. In 1937, 1939 en 1945 heeft Kennedy eerst als student en later als journalist een aantal reizen door Europa gemaakt. Met eigen ogen heeft hij op jonge leeftijd gezien hoe de democratie daar vrijwel ten onder ging. Zijn boek Why England Slept uit 1940 en zijn dagboeken en andere aantekeningen uit de periode kort voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vormen de bouwstenen voor Kennedy’s latere denken en zijn ideeën over hoe een democratie sterk en vitaal kan blijven. Kennedy’s ideeën over politiek, democratie en leiderschap blijven ook in onze tijd actueel en toepasbaar. Sterker nog, we kunnen ermee aangeven dat de democratie veel toekomst heeft, als we maar willen en durven. Kennedy’s ervaringen rondom de Tweede Wereldoorlog, zijn boek Profiles in Courage uit 1956 en een aantal van zijn belangrijkste toespraken, ideeën en beslissingen die hij als president nam vormen de rode draad voor deze stelling.

 

Het vernieuwen, versterken en verdedigen van de democratie is volgens Kennedy niet zozeer een kwestie van het hervormen van allerlei structuren en systemen, maar vooral van het hebben van de juiste leiders: moedige politici die het karakter, de ideeën en de idealen hebben om mensen te inspireren, en hoop en vertrouwen in een betere toekomst te bieden; politiek leiders die durven te kiezen voor het grotere, algemene belang en die principes boven de macht van de publieke opinie stellen.

 

In dit boek staan het leven van John F. Kennedy en zijn ideeën over politiek, democratie en leiderschap centraal. Maar, het is ook een korte toer door de Amerikaanse geschiedenis, waarbij ik de lezer wil laten zien dat de Verenigde Staten van Amerika een uniek, historisch experiment zijn, een idee, een droom, een mythe met hele mooie, maar ook inktzwarte bladzijden. Een land waar de Founding Fathers een voorbeeld voor de democratie van wilden maken, met een sterke volksvertegenwoordiging en een president die beperkte macht kreeg om depotisme te voorkomen. Een democratisch experiment dat in de afgelopen twee eeuwen een aantal keer stevig op de proef is gesteld.

 

Amerika is een divers land, waarin enorme verschillen bestaan tussen levens, waardeopvattingen, culturen en idealen. ‘E pluribus unum’ is hun motto, ‘uit velen één’. John F. Kennedy zag de kracht van die eenheid in verscheidenheid, datgene wat Amerika bindt, mooi en uniek maakt. Kennedy geloofde niet in een land van winnaars en verliezers, voor hem was ieder mens uniek en gelijkwaardig. Dat is het grote verschil met het Amerika van vandaag. In het Amerika van nu worden verschillen uitvergroot, heeft de polarisatie gevaarlijke dimensies aangenomen en is het geluid van het negativisme soms sterker dan dat van het optimisme. Deze polarisatie zien we ook terug in Europa, ook in ons eigen land. Laten het verhaal en de ideeën van JFK een inspiratie zijn voor een ander, nieuw geluid van hoop en vertrouwen in de kracht en diversiteit van de democratie. Het geluid van een nieuwe beweging.

JFK: Idealist Zonder Illusies (164 pagina’s) is onder meer te koop via bol.com en kost € 14,95.

Win het boek JFK: Idealist Zonder Illusies!

USA365.nl geeft 1 exemplaar weg! Ga naar onze Facebookpagina, like de pagina en reageer op de post van woensdag 15 november 2017 ! De vraag die we daar stellen: wie was volgens jou de meest belangrijke president van de twintigste eeuw? Motiveer je antwoord; wij zijn benieuwd!

De winnaar maken we op Facebook bekend op Kennedy’s sterfdag: woensdag 22 november.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven