Nu aan het lezen
Jimmy Carter National Historic Site (met diashow!)
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Jimmy Carter National Historic Site (met diashow!)

Gastschrijver Bert Noorbeek bezocht de Jimmy Carter National Historic Site in Plains (Georgia), de plek waar de 39e president van Amerika (1977-1981) een aantal van zijn jeugdjaren spendeerde. Het resultaat is onderstaand artikel, inclusief een reeks prachtige foto’s. 

Jimmy Carter National Historic Site

Gehucht

Op onze trip langs de katoenplantages door het zuiden van Georgia rijden we door Plains, op ruim vijftig kilometer van de grens met Alabama. Plains is een gehucht van minder dan duizend inwoners waar je zo doorheen rijdt. Ondanks dat is het wereldberoemd geworden dankzij de 39e president van de Verenigde Staten, Jimmy Carter. Weinig Amerikaanse presidenten hebben zulke nauwe banden gehad met de plaats waar zij zijn geboren en opgevoed als Carter. De zuidelijke cultuur van Plains, die draait om werken op het veld, de kerk en school, heeft een grote invloed op hem gehad. Het heeft hem gevormd als persoon en politiek leider.

De voormalige Plains High School, waar zowel Carter als zijn vrouw Rosalynn studeerde, fungeert nu als bezoekerscentrum en museum van de Jimmy Carter National Historic Site die door de National Park Service wordt beheerd. Bij ons bezoek is er een uiterst vriendelijke ontvangst en we krijgen op al onze vragen een uitgebreid antwoord. Er is ook een presidentiële bureau van Jimmy Carter en de Nobelprijs voor de Vrede, die hij in 2002 ontving voor zijn decennialange onvermoeibare inspanningen om vreedzame oplossingen te vinden voor internationale conflicten.

Vanuit het museum trekken we verder het dorp in dat geheel in het teken staat van Carter. Niet ver van de school staat langs de spoorrails het gebouw dat van 1888 tot 1951 dienstdeed als treindepot en dat in 1976 werd geopend als hoofdkantoor van Carters presidentiële campagne. In die periode kwamen meer dan 10.000 mensen per dag naar het dorp om meer te weten te komen over hun toekomstige president. Nu zijn het er per dag enkele tientallen.

Broer Billy 

Tegenover het depot, aan de andere kant van de spoorlijn, ligt Plains City Hall. Aan de overkant van de weg is Billy Carters Car Service Station. Tijdens de presidentiële campagne van Carter in 1975-1976, werd veel aandacht besteed aan dit tankstation, eigendom van zijn kleurrijke en openhartige jongere broer, Billy. Een plek die diende als ontmoetingsplaats waar mannen zich konden verzamelen voor een biertje, door Billy zelf gebrouwen. Het gebouw werd onderhouden in zijn vervallen, informele staat en werd een bolwerk voor de lokale bewoners die ontgoocheld waren over de drastische veranderingen die plaatsvonden in Plains nadat Carter tot president was gekozen.

Even verderop, in Main Street, staan alle winkels ook in het teken van de inmiddels 93-jarige Carter, die zelf nog wekelijks langskomt. Meest opvallend is de General Store, het Carter Peanut Warehouse, die vroeger door zijn vader Earl Carter was opgestart. We praten met verkopers, serveersters en ambtenaren. Opvallend: iedereen kent Jimmy en Rosalynn persoonlijk en ze zijn allen vol lof over hen. Het is voor ons dan ook tijd om hen beter te leren kennen. We lopen West Church in naar het huis waar Jimmy en Rosalynn Carter nu wonen. Helaas zien we naast enkele bijgebouwen slechts de simpele oprijlaan. De bijgebouwen zijn in gebruik door de security, waar elke ex-president levenslang mee te maken heeft.

We gaan terug naar de camper die bij de Baptist Church staat en rijden naar de net buiten Plains gelegen boerderij waar Carter opgroeide. Hij leefde hier van zijn vierde jaar totdat hij ging studeren als zeventienjarige. De boerderij, nu bekend als Jimmy Carter Boyhood Farm, is in 1997 door de National Park Service gekocht en maakt ook onderdeel uit van de Historic Site.

Emotionele verhalen & donkere nanny

We lopen langs paden en door de gebouwen van de boerderij. Op vele plekken zijn er audioverhalen te horen die door Carter zelf zijn ingesproken. Van de waterpomp waar hij elke ochtend vroeg het water moest halen tot de emotionele verhalen over zijn donkere nanny. Hij vertelt over hun maaltijden, hoe hij de avonden doorbracht in de woonkamer en zijn huiswerk maakte in zijn eigen ruime kamer.

De farm kent vele gebouwen, voor familie, plantagewerkers, ordehandhavers en anderen. Het contrast tussen arm en rijk viel hem toen al op. Zo was zijn jongenskamer groter dan het hele huis van zijn nanny met haar gezin. Iets verderop zijn nog de stallen voor de paarden en de werkplaats van de smid. We zijn onder de indruk van alles wat we tijdens ons bezoek gehoord en gezien hebben. We zijn vijf uur in Plains gebleven en het is tijd om door te gaan. Maar niet nadat er eerst nog even wat pinda’s zijn gekocht bij de General Store.

Langs de Maranatha Baptist Church waar Carter ondanks zijn hoge leeftijd nog maandelijks een dienst verzorgt, en tot slot langs de Smiling Peanut. Deze vier meter hoge lachende pinda werd gebouwd door de Indiana Democratic Party om campagne te voeren voor de presidentiële kandidatuur van Carter in 1976. De partij van besefte dat pinda’s een aantrekkingskracht hadden op de bevolking, zeker met Carter als voormalig pindaboer. Ze gaven de pinda een glimlach, die opzettelijk deed denken aan de brede grijns die Carter uiteindelijk miljoenen kiezers opleverde. De dag van ons bezoek aan de Jimmy Carter National Historic Site is er een die ons zal bijblijven.


bert-noorbeekBert Noorbeek (1954) uit Alphen aan den Rijn ging in 1995 voor het eerst op vakantie naar Amerika. Hij keerde diverse keren terug en heeft onder meer met zijn vrouw Trudie genoten van een rondreis per camper. ‘We genieten dan van de ruimte, natuur en vriendelijkheid van de Amerikanen. We overnachten het liefst in State Parks. Minder luxe, maar vaak veel meer in de natuur.’ Inmiddels heeft Bert, liefhebber van countrymuziek, meer dan 37 staten bezocht en in 2016 ging hij voor het eerst naar de staten Oregon en Washington. Hij is opgeleid als IT-professional en heeft als nevenactiviteiten; projectcoördinator, fotograaf en tekstschrijver. Die laatste zaken komen goed van pas bij zijn bijdrages voor USA365.nl!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven