Nu aan het lezen
Joe Biden: welke vrouw kiest hij als running mate?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Joe Biden: welke vrouw kiest hij als running mate?

biden

Joe Biden heeft de nominatie voor de Democratische partij vrijwel zeker in de tas. Tijdens het laatste debat met Bernie Sanders kondigde Biden aan dat hij voor een vrouwelijke running mate kiest. Maar wie moet zijn vicepresident worden? Omdat Biden al 77 jaar is, pleit gastschrijver Stan Bos voor een ‘veepee’ die aanzienlijk jonger is. Hij stelde – geheel in willekeurige volgorde – een lijstje op van kanshebbers die zestig jaar of jonger zijn en zet de plussen en minnen op een rij.

Joe Biden: welke vrouw kiest hij als running mate?

SUSAN RICE
Leeftijd: 55 jaar
Plus: Susan Rice was in de regering van Barack Obama eerst ambassadeur van Amerika bij de Verenigde Naties en tijdens zijn tweede termijn diens nationale veiligheidsadviseur. Kortom, een vrouw met kabinetservaring. Haar kwalificaties deugen. Mocht Biden iets overkomen, dan heeft ze ervaring op federaal niveau. Rice is een zwarte vrouw en kan daarmee de Afro-Amerikaanse gemeenschap aanspreken.
Min: Rice was ambassadeur van Amerika bij de Verenigde Naties tijdens de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Daarbij kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ambassadeur Chris Stevens. Rice had na de aanslag een paar ongelukkige tv-optredens. Republikeinen beschuldigden haar vervolgens van een cover-up. De vraag is hoe zwaar ‘Benghazi’ leunt op haar curriculum vitae als de Biden-campagne de opties tegen elkaar af streept.

AMY KLOBUCHAR
Leeftijd: 59 jaar
Plus: Is sinds 2007 senator van Minnesota en dat is van oudsher geen staat waar de Democraten het gegarandeerd goed doen. Klobuchar bouwde er een gedegen reputatie op, mede doordat ze zaken wist te doen met haar Republikeinse collega’s. Ze deed het in de eerste staten bij de voorverkiezingen van dit jaar verrassend goed. Zo eindigde ze als derde in New Hampshire. Minnesota is een staat in het midwesten. Die kan Biden goed gebruiken als hij Trump uit het Witte Huis wil verdrijven.
Min: Klobuchar geniet weinig populariteit op de linkervleugel van de Democratische partij, een afdeling die Biden zal moeten bedienen om Trump te verslaan. Aan het begin van haar campagne lag Klobuchar onder vuur, omdat ze een deel van haar staf niet goed behandelde. In haar tijd als openbaar aanklager zou ze een dubieuze rol hebben gespeeld bij het vastzetten van een 16-jarige zwarte tiener. Trump zou dat kunnen gebruiken om de positie van Biden te verzwakken onder zwarte kiezers.

STACEY ABRAMS
Leeftijd: 46 jaar
Plus: Deed als rijzende ster van de Democratische partij in 2018 een gooi naar het gouverneurschap van het Republikeinse Georgia en verloor maar nipt. De Afro-Amerikaanse Abrams zette zichzelf met die verkiezing wel op de nationale kaart. Bleef na de nederlaag aan als minderheidsleider van het Huis van Afgevaardigden in Georgia.
Min: Een gebrek aan ervaring hoeft geen nadeel te zijn. Dat bewees Trump met zijn verkiezing in 2016. Toch moet de running mate van Biden klaar zijn voor het hoogste ambt als hem iets overkomt. Dus lijkt een keuze voor Abrams niet voor de hand te liggen, maar een grotere politieke rol in de toekomst lijkt een kwestie van tijd.

KAMALA HARRIS
Leeftijd: 55 jaar
Plus: Sinds 2017 senator van Californië, waar ze indruk maakt. Kamala Harris was ook acht jaar procureur-generaal van Californië en kreeg tijdens haar campagne steun van prominente Democraten. Was in 2014 al kandidaat om Eric Holder op te volgen als minister van Justitie in de regering-Obama. Harris heeft ervaring en geniet grote populariteit onder progressieve, jonge kiezers die nu vooral op Bernie Sanders leunen. Die kiezersgroep kan Biden goed gebruiken. Als ze vicepresident wordt en haar Senaatszetel moet opgeven, is de kans groot dat de Democraten die zetel in ‘solid blue’ Californië kunnen behouden.
Min: Harris pakte Biden stevig aan tijdens het eerste debat. Dat kan tegen haar en de campagne van Biden worden gebruikt. Kon ondanks een vliegende start tijdens de campagne haar vorm niet vasthouden en moest tot teleurstelling van velen vroegtijdig afhaken.

TAMMY BALDWIN

joe biden

Leeftijd: 58 jaar
Plus: Bezig aan haar tweede termijn als senator van Wisconsin, een staat die de Democraten onder Hillary Clinton voor het eerst sinds lange tijd verloren. Baldwin is openlijk lesbisch. Voor de progressieve aanhang van Bernie Sanders en Elizabeth Warren is dit een argument om op een ticket Biden-Baldwin te stemmen. Baldwin kan daarmee het progressieve karakter van het kabinet-Biden bewaken.
Min: Weinig nationaal profiel. Deed dit jaar ook geen gooi naar het presidentschap. Het feit dat ze openlijk lesbisch is, kan twijfelende kiezers in het midwesten afschrikken. Mocht zij haar zetel moeten opgeven omdat ze vicepresident wordt, komt er een speciale verkiezing voor haar opvolging in Wisconsin. Een garantie op een Democraat als opvolger is er in deze verdeelde staat niet. Dat kan de agenda van president Biden flink bemoeilijken.

 

CATHERINE CORTEZ MASTO
Leeftijd: 55 jaar
Plus: Bezig aan haar eerste termijn als senator van Nevada, ook geen staat die altijd een garantie is op succes voor de Democraten. Bovendien is ze een latino, een groep waar Biden niet heel veel connecties mee heeft, al deed hij het in sommige staten wel goed onder de latinokiezers.
Min: Catherine Cortez Masto heeft amper landelijke bekendheid. Dat lijkt vooralsnog de achilleshiel bij een keuze voor de 55-jarige senator. Bovendien kan ze drie jaar van haar zesjarige termijn afmaken als Biden president wordt. Dat geeft hem juist in de Senaat meer armslag dan op het moment dat zij vicepresident is en een Republikein haar plek als senator overneemt.

GRETCHEN WHITMER
Leeftijd: 48 jaar
Plus: Gretchen Whitmer is gouverneur van Michigan, een must win staat voor de Democraten in november. De partij verloor The Great Lakes State in 2016 onder Hillary Clinton voor het eerst in decennia. Whitmer is jong, durft in te gaan tegen Trump en kan Biden helpen deze belangrijke staat binnen te slepen.
Min: Afgelopen maandag zei Whitmer tegen televisiezender MSNBC: ‘It’s not going to be me’. Er is dus een flinke draai voor nodig om haar toch op het ticket te krijgen. Voerde campagne met de slogan ‘Fix The Damn Roads’, maar kreeg haar plannen nog niet door het door Republikeinen gedomineerde Congres in Michigan. Hoe moet dat in het diep gepolariseerde Washington DC dan gaan?

Lastige afwegingen dus voor Joe Biden en zijn campagnestrategen. Het lijkt er voorlopig op dat Kamala Harris en Amy Klobuchar de beste papieren hebben.

Alle afbeeldingen in dit artikel afkomstig van: Wikimedia Commons


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plekken: Zion National Park, Boston en de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven