Nu aan het lezen
Joshua Tree National Park: parel in de woestijn
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Joshua Tree National Park: parel in de woestijn

In het zuiden van de staat Californië ligt het Joshua Tree National Park, met als hoogtepunt de vele bijzondere bomen waar het park naar vernoemd is, de Joshua Trees. Veel mensen bezoeken dit enorme park bij hun roadtrip door het westen van de VS en terecht, zo ondervonden wij zelf. Het is er meer dan prachtig!

Joshua Tree National Park: parel in de woestijn

Het Joshua Tree park ligt in Zuid-Californië, op een kleine veertig minuten rijden van de stad Palm Springs (afhankelijk van welke ingang je neemt). Via de C-62 kun je op meerdere locaties het park betreden, de meest gangbare is de westelijke ingang aan Park Boulevard. Aan de zuidkant van het park kun je overigens vanaf de Interstate I-10 ook nog op twee locaties het park betreden. Op de C-62 staat duidelijk aangegeven waar je moet afslaan om naar de ingang van het park te rijden, kan niet missen!

joshuatreeparkkaart
Kaart Joshua Tree park en de wegen er rond

Joshua Tree National Park: parel in de woestijnIn het bloedhete woestijnlandschap van Zuid-Californië is het Joshua Tree Park een opvallende parel. De Joshua Trees groeien er volop in het dorre landschap, een apart verschijnsel en ook zeldzaam, omdat de bomen nergens anders voorkomen. Officieel is de Joshua Tree zelfs niet eens een boom, maar een plant, familie van de bekende Yuccaplanten. De plant groeit niet op andere plaatsen buiten het park, wat veroorzaakt wordt door een complexe mix van ecosystemen die elkaar op deze plaats vinden. Verwacht dus geen Joshua Trees buiten het park, je zult ze niet of nauwelijks aantreffen!

Meer dan alleen de Joshua Tree

joshuavisitorscentreIn het park is nog veel meer te zien en doen dan alleen het bekijken van de bekende Joshua Trees. Je kan er hikes volgen, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Wij adviseren om echt voldoende water mee te nemen tijdens zo’n hike, het kan ook in dit park bloed- en bloedheet worden! Tijdens ons bezoek in september 2013 was het bijvoorbeeld nog veertig graden.Verder biedt het park de mogelijkheid om te kamperen, is het grotendeels voorzien van wegen zodat je er met de auto goed doorheen kunt rijden, zijn er diverse oude mijnen of rotsformaties te bekijken, kun je er paardrijden of mountainbiken en is het park uiteraard een must voor fotografen om zich in uit te leven!

Kijk op de officiële site wat er te doen is en lees goed de tips en waarschuwingen door die daar geboden worden! Flashfloods (plotselinge overstromingen door zware regenbuien in hoger gelegen delen), noodweer en extreme droogte zijn zaken waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van de periode waarin je het park bezoekt. 

Hieronder een slideshow van enkele foto’s uit het westen van het park:

Corbijn en U2

joshuatreeu2
De Joshua Tree waar Corbijn de foto nam, bij Death Valley

Het Joshua Tree park is tevens de locatie waar de Ierse rockband U2 door geïnspireerd werd voor het album wat in 1987 uitgebracht werd: The Joshua Tree. Niet alleen de hits op dit album (denk aan With or without you, Where the streets have no name of I still haven’t found what I’m looking for) maakten de band wereldberoemd, de serie foto’s van topfotograaf Anton Corbijn droeg hier net zo hard aan bij.

Er is echter één maar: de iconische foto’s op de voor- en achterkant van het album zijn helemaal niet in het Joshua Tree park gemaakt! De foto op de achterzijde van de Joshua Tree is in de buurt van Death Valley gemaakt, op een van de zeldzame plaatsen waar buiten het Joshua Tree park nog wel deze planten staan. De betreffende Joshua Tree bestaat anno 2015 overigens niet meer. Ook de foto op de voorkant van het album is ergens anders gemaakt, bij Zabriskie Point in Death Valley.

joshuatreeu2backcover
U2 bij de Joshua Tree, foto: Anton Corbijn

Ga tijdens je bezoek aan het park dus niet op zoek naar de Joshua Tree van U2, je zal hem zeker niet vinden! Wel genoeg andere prachtige planten en rotsen en uiteraard kan je er volop foto’s maken, alsof je zelf op een album van U2 zou staan! Een excuus om het park niet te bezoeken is er eigenlijk niet, want je kan van de ene ingang naar de andere rijden en de afstand moet je toch afleggen tijdens je roadtrip! Wat is er dan mooier dan door dit fenomenale landschap te rijden?!

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven