Nu aan het lezen
LA FC: hoe een Amerikaanse voetbalclub ontstaat
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

LA FC: hoe een Amerikaanse voetbalclub ontstaat

LA FC

Los Angeles krijgt er een nieuw profvoetbalteam bij. Los Angeles FC (LA FC) zal vanaf maart 2018 deelnemen aan de Amerikaanse profcompetitie Major League Soccer (MLS). Dit wordt het tweede team uit de City of Angels, naast de Los Angeles Galaxy. Wat kunnen we vertellen over dit nieuwe team? Nog weinig! Er is namelijk nog geen stadion en nog maar één speler… Toch is het aardig om te kijken hoe deze club echt vanaf nul wordt opgebouwd. 

LA FC: hoe een Amerikaanse voetbalclub ontstaat

Concurrentie voor de Galaxy

la fcIn de MLS is de Los Angeles Galaxy al jaren het enige team uit Los Angeles. Het team, een soort Real Madrid van Los Angeles, had in het verleden grote spelers onder contract zoals David Beckham, Steven Gerrard en, jawel, Nigel de Jong. Vanaf 2018 zal de stad nog een team in deze voetbalcompetitie kennen: Los Angeles FC (LA FC). Een club die in 2015 is opgericht door een grote groep investeerders, waaronder basketballegende Earvin ‘Magic’ Johnson en acteur Will Ferrell. In Amerika is het mogelijk om een team op te richten en direct te starten in de hoogste divisie, dus vandaar dat LA FC vanaf volgend seizoen in de MLS kan spelen. Er is alleen één probleempje op het moment dat dit artikel verschijnt: er is nog geen selectie en geen stadion.

De opbouw van LA FC

In de afgelopen weken komen er steeds meer details over de nieuwe voetbalclub naar buiten. Onlangs werd Bob Bradley aangesteld als eerste hoofdcoach van de club. De Amerikaan, die eerder succesvol het Amerikaanse nationale voetbalelftal coachte en in de Engelse Premier League werkte bij Swansea City, krijgt de schone taak om LA FC naar successen te leiden. Dat moet dan gebeuren met een nog onbekende selectie, want vooralsnog is niet duidelijk wie Bradley komend seizoen mag gaan coachen.

la fc
Carlos Vela. Foto: lafc.com

Althans, de eerste speler is inmiddels gearriveerd. De Mexicaan Carlos Vela komt vanaf 1 januari 2018 over van het Spaanse Real Sociedad. Vela, een grote naam in Mexico, speelde eerder bij Arsenal en is nu al jaren een dreigende aanvaller in Spanje. De keuze voor Vela lijkt niet alleen om sportieve redenen te zijn genomen. De Mexicaan past namelijk perfect in het plaatje dat de eigenaren van LA FC voor ogen hebben: het creëren van een club die de harten steelt van de bevolking van Los Angeles en Zuid-Californië. Veel mensen met roots in Mexico of Latijns-Amerika leven in Californië en zullen Vela daarom graag zien spelen.

Stadion en supporters

Dit alles moet gaan gebeuren in het Banc of California Stadium, een onderkomen van 22.000 plaatsen wat nu wordt gebouwd. Het komt pal naast het legendarische Los Angeles Memorial Coliseum te staan. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2028 zullen hier ook duels gespeeld worden. Het stadion mocht wat kosten, want er is door de Banc of California al 100 miljoen euro neergeteld om voor 15 jaar haar naam te dragen.

[tekst gaat verder onder de foto]
la fc
Impressie van het Banc of California Stadium. Links het Los Angeles Memorial Coliseum. Bron: lafc.com

De fans die op de tribunes komen te zitten, laten zich al volop horen bij bijeenkomsten van de nieuwe club. LA FC heeft al verschillende supportersgroepen en fans krijgen veel inspraak in het beleid van de club. Het doet allemaal wat geregisseerd aan, het gejoel en gezang van in de clubkleuren uitgedoste fans bij de presentatie van de coach of een interview met de nieuwe sterspeler, grappig is het wel. Er lijkt ook goed gekeken naar Europese supportersculturen en zelfs de rivaliteit met de Los Angeles Galaxy wordt al wat opgestookt. Of LA FC succesvol wordt, moet nog blijken, wij blijven het in elk geval met veel interesse volgen!

la fc
Fans van LA FC. De supporters stoken de rivaliteit met LA Galaxy al op. Bron: lafc.com
Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven