Nu aan het lezen
Lower East Side, Manhattan – Buurt in Beeld
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Lower East Side, Manhattan – Buurt in Beeld

lower east side

De Lower East Side of L.E.S. is een van mijn lievelingsbuurten in New York City. Op het eerste gezicht wat ruig en rauw, maar hoe meer je er in verdwaalt, hoe meer bijzonders er te ontdekken valt. L.E.S. strekt zich uit van de Bowery tot aan het East River Park, met aan de westelijke kant Chinatown en aan de noordelijke kant de East Village als naaste buren.

De Lower East Side bestaat uit een eclectische mix van historische en culturele plaatsen, enkele mom-and-pop shops, hippe bars, gespecialiseerde shops, galleries… Kortom voor elk wat wils. De meeste gebouwen zijn ‘laag’ in vergelijking met het Financial District of Midtown. Hier (voorlopig nog) geen glas of staal, maar wel rode, bruine, gele huizen, met de typische en filmische brandtrappen.

Historisch New York

lower east side
Essex Street Market

De Lower East Side is een van de meest historische buurten in Manhattan. Je kan er dan ook een aantal van de oudste winkels in New York terugvinden, zoals ‘Economy Candy’ en ‘Essex Street Market’. Essex Street Market is de meest historische indoormarkt van NYC. De markt bestaat uit verschillende lokale verkopers die elk hun specialiteiten aanbieden. Deze plek ademt een en al passie, ambacht en communitygevoel uit en past perfect binnen het L.E.S.-karakter. Binnenkort zal de markt echter verhuizen naar een veel grotere, moderne ruimte. Er is dus maar weinig tijd meer om de oorspronkelijke plek te komen bekijken en beleven.

lower east side
Candy!

Vlak achter de hoek van Essex Street Market kan je Economy Candy terugvinden. De winkel begon ooit als schoenenwinkel met een kleine kar buiten die snoep verkocht om zo de aandacht te trekken van eventuele klanten. Deze kar staat nog steeds voor de winkel. Tijdens de economische depressie in de jaren dertig, begon de snoepkar meer geld op te brengen dan de schoenenwinkel en in 1937 veranderde het bedrijf in ‘Economy Candy’ en wordt het sinds het ontstaan gerund door drie generaties binnen dezelfde familie. Vandaag telt de Candy Shop meer dan 2,000 soorten snoep. De plafond-hoge rekken zijn er vol gestapeld met vintage chocoladerepen die je nergens anders meer kan vinden en zoetigheden waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Dit is absoluut ‘A Sweet Trip Down to Memory Lane’.

[tekst gaat verder onder fotoslide]

Musea

lower east side
Tenement Museum

Op 5 minuten wandelen van Economy Candy kan je nog meer geschiedenis proeven in het Tenement Museum. Dit a-typische museum is een absolute aanrader. Het bestaat uit een origineel Tenement gebouw, waarin de verhalen van de vroegere bewoners (voornamelijk immigranten) tot leven gebracht worden. Een gids leidt bezoekers rond in delen van het appartement die ingericht zijn zoals het was in de 19e en 20e eeuw en je kan een van de vele verhalen volgen van families die er geleefd hebben.

Ook het ‘Museum At Eldridge Street’ is een bezoek waard. De Synagoge is een verborgen parel in een straat waar je er op het eerste zicht misschien niet op zou letten. Je kan kiezen om zelf in de Synagoge (die trouwens nog steeds in gebruik is en dus niet open voor bezoek op zaterdag) rond te wandelen of je kan mee met een van de vrijwillige lokale gidsen. Het hoogtepunt van het museum is ongetwijfeld het adembenemende glas-in-lood-raam van Kiki Smith.

[tekst gaat verder onder de fotoslide]

Eten in The Lower East Side

lower east side
Katz delicatessen

Ontbijt, brunch, lunch, dinner? Het kan hier allemaal. ‘Katz Delicatessen’ en ‘Russ & Daughters’ zijn waarschijnlijk de beroemdste en bieden niet alleen heerlijk eten, maar ook wel een ‘beleving’ aan. Katz Delicatessen bestaat sinds 1888 en is New Yorks Sandwich kampioen en is vooral beroemd door hun Pastrami. Je herkent het misschien van de memorabele filmscène uit ‘When Harry Met Sally’?

Russ & Daughters is een andere iconische delicatessenwinkel en heeft sinds 2014 (op hun 100e verjaardag) het ‘Russ & Daughters Cafe’ geopend. Hun specialiteit is Smoked Fish, maar je kan er ook terecht voor heel wat andere heerlijke gerechten. Naast deze twee iconen zijn er ontelbaar veel lekkere, toffe, hippe of net ‘ouderwetse’, maar steeds bijzondere eetplekjes terug te vinden. Een kleine selectie van mijn favorieten (allemaal getest en goedgekeurd ;)):

[tekst gaat verder onder de fotoslide]

Lower East Side entertainment

lower east side
Jump into the light VR

Metrograph is een onafhankelijke bioscoop, die enkel 35 mm films afspeelt. Het is niet enkel een boetiektheater dat Indie-films en New York-klassiekers laat zien, maar ook een boekenwinkel, een snoepwinkel, een lounge en een restaurant! Het minimalistische design van het gebouw is bijzonder geslaagd. De hele plaats ademt een jaren ’20 elegantie uit, met zowel een moderne als een nostalgische toets. De kleine boekenwinkel biedt een bijzondere selectie boeken aan voor literaire bioscoopbezoekers. Een aantal boeken is dan ook nergens anders te vinden. De balkonlounge en het restaurant zijn geïnspireerd op een studio-restaurant uit de Gouden Eeuw
van Hollywood. Dé ideale plek om een cocktail te drinken of iets te proeven van de ‘Writer’s Menu’.

Jump Into the Light is een VR Cinema, VR Playlab en VR Studio. Je kan er terecht voor een heel scala aan virtuele ervaringen: skydiven, een berg beklimmen, rond de wereld vliegen… Maar je kan er ook heel wat VR arcade games spelen en af en toe worden er VR-parties georganiseerd. Voor tien dollar kan je een van de games uittesten en voor 30 dollar kan je er de hele dag blijven spelen.

Street art in the Lower East Side

lower east side
Starting Dreams by Hendrik Beikirch

Net als Williamsburg is Lower East Side de place to be voor street art lovers! Terwijl je door deze buurt wandelt, zal je regelmatig verrast worden door een van de vele knappe murals. Je kan er o.a. deze kunstwerken tegenkomen:

  • Twee murals van de bekende braziliaanse street artist Eduardo Kobra: Club 27 en No Guns.
  • Een bonte verzameling van knappe street art kan je op de muren van de First Street Garden (ingang op de hoek van Second Avenue en East Houston Street).
  • De zijmuur (en vuilnisbakken) van de kledingwinkel Yumi Kim krijgen elk seizoen een nieuw ‘kleedje’ door de artieste @surfaceofbeauty.
  • Naast de Metrograph, op de muur van Twin Marquis Foods, kan je de toffe ‘NEW YORK’ mural van @glossblack terugvinden.
  • Op 181 Stanton Street is een prachtig portret van de kunstenaar Hendrik Beikirch verstopt tussen twee gebouwen.
[tekst gaat door onder de fotoslide]

Bonustips

lower east side
Two Bridges

Houd je van een mooie view? Dan kan je even doorwandelen tot aan de oever van de East River. Op ‘Pier 35’ is er een openbaar parkje waar je een ongelooflijk mooi uitzicht hebt over de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge. Aan de overkant van de East River kan je Dumbo zien liggen.

De locaties van mijn ‘NYC Photo Shoot Walks’ zullen binnenkort uitbreiden met een fotowandeling in de Lower East Side. Contacteer me gerust als je vrijblijvend meer info wil ontvangen: hello@silviebonne.be.

Alle beelden in dit artikel zijn beschermd volgens de auteurs- en portretrechten. Beelden kunnen niet gekopieerd, gedownload of op eigen site of social media geplaatst worden zonder schriftelijke toestemming van de fotograaf (Silvie Bonne) en de geportretteerden.


lower east sideSilvie Bonne (1977) is een Belgische fotografe die sinds de zomer van 2017 met haar man en tienerzoon in New York City woont en werkt. Ze woonden een tijdje in the middle of the rumble; ‘Hells Kitchen’ in Manhattan. Momenteel hebben ze hun stek gevonden in Long Island City waar ze elke dag opnieuw betoverd worden door de schitterende New York City skyline. Silvie schreef het boek ‘NYC Guide for Instagrammers’, een gids met 100 suggesties voor indrukwekkende of bijzondere ‘Instagrammable’ spots in NYC. Daarnaast kan je bij Silvie terecht voor een ‘NYC Photo Shoot Walk’, een fotoreportage tijdens een wandeling in een fotogenieke buurt, incl. tips over waar je zelf dat net iets andere beeld kan maken.
Je kan ‘Silvie’s avonturen in The Big City’ volgen via Instagram, Facebook of haar Blog en vanaf nu ook op USA365.nl.

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven