Nu aan het lezen
Michigan: de Hollandse enclave en toerisme
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Michigan: de Hollandse enclave en toerisme

Michigan is niet zo’n heel bekende toeristische trekpleister, maar toch een bijzondere staat. Het gebied is omsingeld met water, kent een rijke geschiedenis en heeft een speciale band met Nederland. Gastschrijver Linda van der Wel gaat in haar eerste bijdrage dieper in op de Hollandse enclave, het toerisme en haar Michigan-roots.

Opa en oma emigreerden naar Michigan

Rond 1800 vertrokken Nederlandse boeren naar Amerika waar ze aan de slag gingen met grote stukken grond. Na de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volgde er een invasie aan Nederlanders die hun heil in Amerika gingen zoeken. Mijn overgrootouders emigreerden met hun kinderen naar Grand Rapids, Michigan in 1950. Ze vertrokken met vier kinderen en mijn opa en oma bleven achter. Later werden zij omgepraat ook naar Michigan te komen. Eenmaal daar, met drie kinderen, kregen ze spijt. Na drie jaar hard werken konden zij terug naar Nederland.

Maria, de tante van Linda, koopt op Farmers Market in Grand Rapids een knolselderijFamilieleden van Linda duiken bekijken foto's die zij uit Nederland meenamTante Charlotte proeft een heerlijke toffee op Farmers Market

Mijn opa en oma waren dus de enigen van hun gezin, die in Nederland woonden. De familie in Amerika is aardig uitgebreid in de loop der jaren en heeft nog altijd verwantschap met Nederland. Zo zijn de zussen van mijn oma gek op het koningshuis en is ‘ome Bill’ helemaal wild van de oer-Hollandse (neger)zoenen.

Michigan: de Hollandse enclave en toerisme

Wie op de kaart kijkt, zal opvallen dat er een aantal steden is met oer- Hollandse namen. Op de kaart vinden we onder andere; Holland, Harlem, Vriesland, Graafschap, Drenthe, Zutphen en Zeeland. Holland is één van de bekendere steden in Michigan, een echte toeristische trekpleister met typisch Nederlandse highlights. Zo vinden we bijvoorbeeld Dutch Village, compleet met klompendans, klederdracht, kaas, tulpen, noem maar op!

Cookie, Waffle en Yankees

Nog altijd is er, naast het toerisme, veel van Nederland terug te vinden in het leven van de Amerikanen uit Michigan. In de loop van de geschiedenis zijn veel Nederlandse woorden opgenomen in het Amerikaans. Hierbij kun je denken aan Cookie (koekje), Waffle (wafel), sleigh (slee), maar ook aan broadway (brede weg) en de allerleukste; The Yankees. De oude generatie emigranten, dan praten we over 1800 tot na de Tweede Wereldoorlog, worden ook wel The Yankees genoemd. Omdat er in Nederland veel mensen Jan of Kees heten. De Nederlanders zijn daarom voor de Amerikanen The Yankees!

Downtown Holland in de staat MichiganOp het Calvin College, in Grand Rapids, vernoemd naar Nederlander Johannes Calvijn, wordt zelfs de Nederlandse taal aangeboden. Deze taal wordt voornamelijk gevolgd door de inmiddels derde generatie Dutchies. Zij spreken geen Nederlands meer, omdat hun opa’s en oma’s geëmigreerd zijn, vaak een Amerikaanse vader of moeder hebben en opgroeien onder de Amerikaanse taal.

De derde en vierde generatie heeft nog altijd roots in Nederland. Ook zijn er veel gelovige Amerikanen die graag meerdere talen leren. Er zijn veel theologische scholen te vinden in Michigan, waar men leert voor dominee of andere, geloofsgerelateerde beroepen. Als je dus gelovig bent en roots in Nederland hebt, is het natuurlijk wel zo leuk om in het Nederlands te kunnen preken als je een trip naar het vaderland van je (groot)ouders plant!

Hagelslag en Goudse kaas

Michigan: de Hollandse enclave en toerismeIn Holland heb je nog typisch Nederlandse ondernemers. Bij Vander Veen’s kun je bijvoorbeeld hagelslag en Goudse kaas kopen. Je kunt er zelfs een mattenklopper en Delfts blauw servies aanschaffen. Het familiebedrijf verzendt producten over heel Amerika. Beschuit is het meest verkochte product.

Aan de oostkant van Michigan ligt Detroit, dat helaas door de economische crisis totaal op zijn gat ging. Detroit maakt deel uit van Rust Belt, het voormalig industrieel hart van de Verenigde Staten. De auto-industrie was een heel belangrijke economische pijler, maar na het faillissement liep de stad leeg. Inmiddels is Detroit bezig met haar comeback en trekken veel jongeren die richting op. Zij zien daar mogelijkheden, want er zijn lege, goedkope gebouwen in overvloed.

Platenlabel Motown en uitzicht vanaf Canada

Hoewel Detroit wel de grootste stad is van Michigan, is het niet de hoofdstad. Dat is Lansing. De stad Detroit is naast de auto-industrie, ook bekend van het platenlabel Motown, afkomstig van ‘motor town’. Motor Town komt voort uit de auto-industrie. Rij je naar de overkant van het water dan sta je in Canada, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht over de gehele stad! Michigan is een gewilde staat onder waterratten. Het dubbele schiereiland is populair bij watersporters, zwemmers en liefhebbers van mooie stranden en ondergaande zon.

Een roadtrip door Michigan of op familiebezoek? Bijgaand een top 10 van bezienswaardigheden;

1. Dutch Village (Holland)
2. Great Lakes Bay Region (kuststrook met vele recreatiemogelijkheden)
3. Grand Rapids (stad)
4. South Haven (met vuurtoren en pier)
5. Michigan Wines (wijngebied, dat wordt proeven!)
6. Mt. Pleasant (het centrum van outdoor fun, games en nog veel meer)
7. Henry Ford Museum
8. Detroit (bezoek Motown-studio’s en Comerica Park, van honkbalclub Detroit Tigers) 
9. Silver Lake (zandduinen)
10. Isle Royal National Park (met veel wildlife)


Linda

Linda van der Wel (1980) is freelance-adviseur in de groen,- grond,- en infrasector. Ze houdt enorm van reizen en Amerika en Canada zijn haar favoriete bestemmingen. Al twaalf keer maakte ze de oversteek naar het continent. Haar missie is om alle staten een keer te bezoeken; de teller staat nu op 26. Yellowstone, het wilde westen van Wyoming, de graanvelden in South Dakota en San Francisco zijn haar ‘absolute toppers’.
Linda op Twitter: @Agrolin

Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven