Nu aan het lezen
Monument Valley: veel fotospots in ‘t Navajo Park
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Monument Valley: veel fotospots in ‘t Navajo Park

Monument Valley, een Navajo Nation Tribal Park, bezochten we na een 2,5 uur durende rit, toen we vanuit Moab vertrokken. Het park ligt in de staten Arizona en Utah. De ingang van het park is vaak wat lastig te vinden door de vele borden langs de weg. Op de weg naar het park kun je al de drie beroemde Mesa’s zien. Deze soms 300 meter hoge tafelbedden met hun karakteristieke terra kleur zijn beroemd door de vele westernfilms die er zijn gemaakt. Een nieuwe fotoserie van gastschrijver Marcel Wagenaar!

Monument Valley

Om het park in te mogen, moet je vijf dollar per persoon betalen. De 17 miles drive, eenrichtingsverkeer, zou je met je eigen auto mogen rijden. Helaas staat er in de meeste policy van de autoverhuurbedrijven dat je niet op een onverharde weg mag rijden. De weg kan diepe kuilen hebben, zeker als er regen is gevallen. Wij hebben ons laten verleiden door een jeeptour, geboekt in het park zelf. Je hebt ze van anderhalf uur tot twee dagen, waarbij de goedkoopste 60 dollar per persoon kost. Het voordeel is dat je op plekken komt waar je met de 17 mile drive niet komt. Een Navajo legt je uit wat de namen zijn van de rotsen en mesa’s en je bezoekt een Hogan. Het park sluit tegen zeven uur in de avond, hou daar rekening mee. Na ons bezoek wisten we meer over hoe de Indianen hun haren wasten en welke Flora en Fauna er leven.

Monument Valley 1
Monument Valley zoals de meeste mensen het herkennen van films. Helaas beperken vele bezoekers zich tot dit plaatje vanaf de harde weg.

Monument Valley 2
Een cowboy uitkijkend over de vlakte? Helaas. Een Native American die 8 dollar vraagt om hem op de foto te mogen nemen.

Monument Valley 3
De unpaved road. Sommige stukken zijn vlak, met een goede grond. Op de meeste stukken zie je mensen met hun auto zwoegen om zonder deuken de 17 miles te rijden.

Monument Valley 4
Het begin van de route.

Monument Valley 5
De drie mesa’s. Afhankelijk van de bewolking zie je verschillende kleuren terra.

Monument Valley 6
Alle bergen, rotsen en mesa’s hebben een naam en hun geschiedenis.

Monument Valley 7
Four vingers, links Roosterrock.

Monument Valley 8
Indian fry bread, wij hebben het niet geprobeerd. Betaalbaar, net als het handwerk dat in en rondom het park wordt verkocht.

Monument Valley 9
Herdenkingsplak voor hen die zijn gesneuveld.

Monument Valley 10
Zo leven de meeste navajo’s; in een Hogan of trailer. Weinig poespas, een auto een schotel op het dak en vaak wat vee.

Monument Valley 11
Deze 85 jarige dame maakt nog handwerk en vlecht de haren van toeristen op de manier zoals de Navajo-vrouwen ook hun haar dragen.

Monument Valley 12
Totem Pole en de dansers.

Monument Valley 13
Onderweg legt de Navajo uit dat zij Yucca-planten gebruiken om hun haar te wassen, met water dat vaak door de rotsen heen sijpelt.

Monument Valley 14
De jeep waarin zes personen passen. Soms een beetje stof happen, het fijne zand komt overal te zitten.

Monument Valley 15
Big Hogan met een Foramen. Elk Foramen heeft zijn eigen naam: luisterend oor of huilend oog. Dit foramen laat regen water langs het oog lopen. Deze plek gebruiken zij voor ceremonies.

Monument Valley 16
Wagonwheel. Bij onze volgende trip gaan we de diameter navragen.

Monument Valley 17
Een doorkijk; fotospots zijn hier genoeg.

Monument Valley 18
Op het park hebben wij een ijsje gegeten bij het View Hotel, dat een terras heeft dat over Monument Valley heen kijkt. Deze kleine chipmunk dacht dat het kraaltje een nootje was.


Marcel Wagenaar

Mijn naam is Marcel Wagenaar, fotograaf en fotoredacteur bij het AD, en eigenaar van
360Rotterdam.nl. Ik ben werkzaam in de fotografie sinds 1986. Samen met mijn vrouw Heleen ga ik ieder jaar naar de Verenigde Staten. Mijn foto’s deel ik graag met een zo groot mogelijk pubiek, via www.usa365.nl.

@marcelwagenaar

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven