Nu aan het lezen
The Ambassador Hotel, waar RFK werd neergeschoten, is nu een school
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

The Ambassador Hotel, waar RFK werd neergeschoten, is nu een school

Kort na middernacht op 5 juni 1968 verliest The Ambassador Hotel in Los Angeles definitief haar onschuld. Als Robert F. Kennedy in de Embassy Ballroom zijn overwinningstoespraak houdt na de winst van de voorverkiezingen in Californië en via de keuken de zaal verlaat, schiet Sirhan Sirhan hem neer.

De paniek is groot, Kennedy sterft 25 uur later aan zijn verwondingen. De aanslag is het begin van het einde van de goede naam van het hotel. De Amerikaanse presidenten Hoover, Roosevelt, Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson en Nixon overnachtten hier. Artiesten als Frank Sinatra, Diana Ross, Louis Armstrong, Bing Crosby en Nat King Cole traden er op. Ronald Reagan gaf er zijn startschot om een gooi te doen naar het gouverneurschap van Californië en zelfs voormalig leider van de Sovjetunie Nikita Chroesjtjov bracht er de nacht door. The Ambassador Hotel: het bestaat niet meer.

Voor Amerikaanse begrippen is dat nogal verrassend. In de hoofdstad Washington DC staat het pand waar president Abraham Lincoln is vermoord nog fier overeind, op Dealey Plaza in Dallas komen nog elke dag mensen langs om John F. Kennedy te herdenken en op Mulberry Street in Memphis is de hotelkamer van het Lorraine Motel, waar Martin Luther King werd doodgeschoten, nog in exact dezelfde staat als op 4 april 1968. De plekken zijn benoemd tot National Historic Landmark. Er mag dus van overheidswege niets aan worden veranderd.

The Ambassador Hotel

Het oude Ambassador Hotel, voor de sloopDatzelfde had eigenlijk moeten gebeuren met The Ambassador Hotel. Velen hebben hiervoor gepleit. Zakenman Donald Trump, nu president van Amerika, wilde het hotel laten verbouwen tot luxe resort, zodat het zou blijven staan. Aanhangers van Kennedy eisten dat het hotel niet zou worden gesloopt. Maar de gemeenteraad van Los Angeles besloot anders. De geschiedenis van Wilshire Boulevard kreeg een andere wending. In 2011 werd een middelbare school opgeleverd, de Robert F. Kennedy Community Schools, op de plaats waar ooit het hotel stond.

The Ambassador Hotel opende in 1921 haar deuren. Het hotel was tot de definitieve sluiting in 1989 in handen van de familie Schine. Destijds verkochten ze het gebouw voor de lieve som van 64 miljoen dollar. Omdat er geen fondsen beschikbaar werden gesteld om het hotel weer in haar oude staat te herstellen, werd het gesloten. Na veel getouwtrek kwam de grond in 2001 in handen van LAUSD, de Los Angeles Unified School District. Zij betaalden er bijna 77 miljoen dollar voor. Zelfs daarna ging de ruzie met andere partijen nog vier jaar door. Ondertussen werd het hotel, voordat de sloop begon, nog gebruikt voor opnames voor meerdere films. Het boeiende relaas ‘Bobby’, waarin betrokkenen rond de campagne van Robert Kennedy in het Ambassador Hotel op die vierde juni worden gevolgd, is één van die films.

Sirhan Sirhan

Robert F. Kennedy viert zijn verkiezingszege in CaliforniaIn een uitgelaten Embassy Ballroom hield Robert Kennedy, vergezeld door zijn vrouw Ethel, zijn victorietoespraak. De menigte juichte. De laatste woorden van Kennedy: ‘Now it’s on to Chicago and let’s win there’. Door een kluwe van mensen verliet Kennedy via de keuken de zaal toen er iets verschrikkelijks gebeurde. Sirhan Sirhan, een Palestijnse immigrant, haalde de trekker over. Ondanks dat de dader snel naar achteren werd getrokken, raakte hij Kennedy op diverse plaatsen. De presidentskandidaat viel op de grond en vroeg, zelf zwaar gewond, aan mensen ‘of het met iedereen wel goed ging’. De ontluistering was groot. Weer was er een Kennedy neergeschoten. RFK werd met spoed overgebracht naar het nabij gelegen Good Samaritan Hospital waar hij zo’n 25 uur later in het bijzijn van zijn familie overleed. De ellende was op dat moment niet te overzien. Velen hadden hun hoop op verbetering en verandering gevestigd op Robert F. Kennedy. De krant The Daily Mirror kopte: ‘God! Not Again!’

Ballroom als studieruimte

Voorpagina van de Mirror, een dag na de schietpartijHet is ondertussen meer dan 50 jaar later. Delen van het hotel zijn bewaard gebleven. De plek waar Kennedy werd neergeschoten, is nu een lerarenkamer. De ballroom is ingericht als studieplek met veel boeken en computers. Een paar jaar geleden kreeg ik met mijn reisgenoot een unieke rondleiding door het nieuwe gebouw. We zagen onder andere de ballroom, waar één van de muren is beschilderd met RFK en een juichende menigte. De huidige lerarenkamer doet geen moment denken aan de keuken die het was in 1968. Het was heel speciaal om op die historische plaats rond te lopen, een plek waar de hoop op een beter, socialer Amerika met een paar pistoolschoten teniet werd gedaan. De dader, Sirhan Sirhan, zit tot op de dag van vandaag achter slot en grendel.

Robert F. Kennedy Memorial

Een beroemde foto; RFK is geraakt, een keukenmedewerker schiet hem te hulpDe voorzijde van de school is gebouwd in dezelfde stijl als het hotel. Aan de straatkant van het voormalige hotelterrein staat een memorial. Op fraaie muren staan uitspraken gegraveerd van en over Robert F. Kennedy. Zoals van zijn broer Ted Kennedy, tijdens de uitvaart van RFK: ‘My brother need not to be idealized, or enlarged in death beyond what he was in live, but to be remembered simply as a good and decent man; who saw wrong and tried to right it, saw suffering and tried to heal it, saw a war and tried to stop it (…). As he said many times, in many parts of this nation. To those he touched and who sought to touch him: some men see things as they are and say why, I dreams things that never were and say why not.’ De man op de beroemde foto hiernaast – Juan Romero – ondersteunde Kennedy nadat hij werd neergeschoten. De krant de LA Times zocht hem op om te vragen wat er van hem is geworden.

Only those who dare to fail greatly, can ever achieve greatly

3400 Wilshire Boulevard is nu een plek om te gedenken. Om het hoogste doel te bereiken – het Witte Huis – betaalde Robert Francis Kennedy de hoogst denkbare prijs. Zoals hij het zelf uitdrukte: ‘Only those who dare to fail greatly, can ever achieve greatly.’

Laatste update: 6 juni 2020


stanStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (5)
  • Mooi stukje weer. Ik vraag me af hoe het zou zijn geweest als deze Kennedy het overleefd had. Mooi om te zien dat er nog iets van een stukje historie is overgebleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven