Nu aan het lezen
Motown Movement: Update uit Detroit
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Motown Movement: Update uit Detroit

motown

Enige tijd geleden las je al over The Motown Movement; Nederlandse studenten die in Detroit een vervallen huis opknappen en verduurzamen. Hoe gaat het sindsdien met hen? We spraken via Skype met Casper van Alfen, die momenteel met de andere studenten druk bezig is in Detroit.

Detroit: soms een stenen muur

motownIn het vorige artikel lieten we je weten dat de brandschade in de kelder van het huis aan Ford Street al bijna hersteld was. Inmiddels is dat helemaal afgerond. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd? Casper: “De brandschade is inderdaad hersteld. Er is een nieuwe vloer in gelegd, althans, een deel van de oude vloer is ook netjes gerecycled. Toen zijn we meteen doorgegaan met het aanleggen van de luchtverwarming. In de kelder en op zolder zijn allemaal buizensystemen aangelegd om de warme lucht in die ruimtes te krijgen. De apparatuur zelf staat er nog niet, maar is al wel gedoneerd, dus dat komt erin als er mensen komen wonen.

motownVervolgens stond het onderdeel elektriciteit op de agenda. “De elektricien is aan de slag gegaan. Dat bleek wat lastiger dan gehoopt. We zijn, zoals we al wel hadden verwacht, tegen de stenen muur aangelopen zoals men Detroit hier noemt. Er zijn wat problemen geweest met aannemers die hun afspraken niet zijn nagekomen. Het voelt soms alsof ze tien klussen tegelijk hebben, dan werken ze weer hier, dan weer bij ons een middag, dan weer ergens anders. Soms staan ze dan opeens ’s avonds voor de deur. Het is lastig om de bouw op schema te houden als mensen zich niet aan de afspraken houden. De elektricien is nu wel echt enkele weken te laat begonnen, dus het begint qua planning wel spannend te worden”, zo vertelt Casper.

motown
Het kwam goed met de elektriciteit!

Volop aan het isoleren

Toch zien we op social media regelmatig updates voorbij komen, die laten zien dat er keihard gewerkt wordt in en om het huis. Wat kwam die grote vrachtwagen afleveren? Casper licht toe: “We hebben een contract getekend met Kingspan, een groot bedrijf dat onder andere in isolatiemateriaal levert. Zij sponsoren al ons isolatiemateriaal en dat werd hier geleverd. Grote Kooltherm K12 platen. Dus daar zijn we nu druk mee bezig. Isoleren is een van de belangrijkste dingen om een huis duurzaam te maken.”

[tekst gaat verder onder afbeelding]
motown
Het isolatiemateriaal van Kingspan wordt verzameld bij het huis.

Dat geldt helemaal voor Detroit, waar het ’s winters ijskoud is en in de zomer bloedheet. “Heel veel huizen in Detroit zijn helemaal niet geïsoleerd. Het is ook geen eis in de bouw. De mensen hier weten dan ook niet wat de mogelijkheden zijn qua isolatie. Dus dit is voor ons wel een grote stap richting een duurzame showcase. We laten zien dat je met hele simpele materialen bijvoorbeeld leidingen kunt isoleren of gaten moet dichten in de muur.” Belangrijk werk dus waar de Motown Movement nu mee bezig is!

Netwerken en community opbouwen

motown
Chris spreekt tijdens een netwerkevenement.

Verder wordt er buiten de bouw om nog steeds druk gezocht naar partners. Casper: “We zoeken druk naar nieuwe partners en bezoeken veel netwerkbijeenkomsten. Wanneer alle aannemers klaar zijn in het huis, kunnen we echt grote stappen maken. Bijvoorbeeld alle cosmetische ingrepen aan de binnenkant van het huis. Maar nog niet alles is gefinancierd. Dus dat is wel spannend, ook gezien het feit dat wij hier tot begin juli zijn.”

In Delft wordt ondertussen druk gezocht naar een nieuwe lichting studenten voor de Motown Movement die het stokje van de huidige studenten overnemen. “Zij moeten echt het community centrum gaan invullen, een programma maken, zorgen dat er lezingen gegeven worden etc. Het project stopt dan ook niet als wij terug naar Nederland gaan deze zomer”, aldus Casper.

Het eerste evenement voor buurtbewoners was ook een succes. “Er kwamen ongeveer 30 mensen af op onze BBQ. Iedereen was super enthousiast. Ze zijn heel blij dat er iets gebeurt wat mensen hier in de buurt met elkaar verbindt.”

[tekst gaat verder onder de afbeelding]
motown
De eerste BBQ was een groot succes!

Leven in Motown

mtoown
Vrijwilligers helpen een handje

Hoe bevalt het leven in Detroit de studenten? Casper: “Doordeweeks zijn we natuurlijk veel aan het werk. We proberen wel echt in de avond als we vrij zijn om dan wat te ontspannen. In het weekend doen we natuurlijk veel leuke dingen. Feestjes, we worden heel veel uitgenodigd door lokale mensen hier. Ze nemen ons mee uit eten of naar van die grote yacht clubs, een soort zeilverenigingen. Amerikanen zijn echt heel gastvrij en oprecht heel erg aardig. Dat vind ik wel echt heel leuk, om zo deze cultuur te leren kennen.”

Een bezoek aan NBA-team Detroit Pistons stond ook al op de agenda. Casper wilde heel graag de legendarische basketbalspeler LeBron James aan het werk zien. Laat nu net zijn team Los Angeles Lakers in Detroit op bezoek komen. Hoe was dat? “Ja, dat was enorm balen. Hij zat namelijk de hele wedstrijd op de bank!

Ups en downs dus in dit halfjaar voor de studenten, maar het teamgevoel is nog altijd goed en Casper kijkt dan ook positief naar de komende weken. “Natuurlijk, er zitten soms wel wat moeilijke momentjes tussen maar we zijn als groep heel hecht. We doen alles samen.”

Veel vooruitgang en toch ook nog enorm veel werk voor de boeg: we blijven natuurlijk volgen hoe het met de Motown Movement gaat in de komende periode! Meer weten? Volg dan de Motown Movement op social media of ga naar:
www.themotownmovement.com 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven