Nu aan het lezen
Nashville voor Johnny Cash-fans
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Nashville voor Johnny Cash-fans

In juni 2017 was ik met vrouw en kind (1,5 jaar) in Nashville (reisverslag). Als groot fan van Johnny Cash kon ik in deze stad mijn lol op. In april 2013 opende het Johnny Cash Museum aan 3rd Avenue, midden in het historische centrum. We hebben ons twee uur goed vermaakt in dit compacte museum. Wat zeg ik, ik heb er hard van genoten. In dit artikel meer over dit museum, maar ook over twee andere plekken die je net buiten Nashville kunt bezoeken als je net zoals ik gek bent van de zanger van onder meer Walk The Line, Hurt en Ring of Fire.

Het Johnny Cash Museum in Nashville

Het museum van The Man in Black bevindt zich in een bakstenen gebouw aan Third Avenue, een druk gebied vlakbij de bij iedereen bekende Broadway Avenue. Koop een ticket en doorloop erna iedere fase in het leven van Johnny Cash; van zijn jeugd in het armoedige Arkansas en zijn eerste muzikale stappen in de Sun Studio in Memphis, tot zijn leven als ster (met hoogte- én dieptepunten), zijn huwelijk met June Carter en zijn laatste jaren met de American Recordings. Veel mensen kennen de video van Hurt; voor mij was het een hoogtepunt dat er diverse items uit de clip worden tentoongesteld, waaronder de rode stoel waarop Cash zat. Natuurlijk kun je veel muziek in het museum beluisteren; van Cash, maar ook van tijdgenoten zoals Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Roy Orbison. De echte toerist gaat met een gitaar op de foto, om vervolgens een duur studioportret te krijgen waarop je met je held een riedeltje aan het spelen bent. Ja, ik was ook zo gek om erin te trappen.

Het graf van Johnny Cash

Het graf van Johnny Cash is in Hendersonville Memory Gardens, in voorstad Hendersonville – vlakbij waar Cash woonde. Naast het graf ligt echtgenote June Cash, die in hetzelfde jaar (2003) overleed. Ook haar ouders liggen hier begraven. We bezochten de plek op een rustig moment. Een mooie plek met op zwarte, marmeren stenen met daarop Bijbelteksten – Cash was diepgelovig. Wie zijn repertoire bestudeert, komt daar snel achter. Ook even kijken? Navigeer op 353 E Main St, Hendersonville, Tennessee.

Het huis van Cash en June Carter

Wie Walk the Line heeft gezien, kent de beroemde woning van Cash aan Old Hickory Lake. Je kunt de plek bezoeken, het is maar vijf kilometer rijden van het zojuist genoemde graf. Maar zie je hier het prachtige huis zoals Cash dat aankocht in 1968, vlak na zijn huwelijk met June Carter? Nee, helaas. Een brand heeft in april 2007 veel verwoest. We hebben aan de poort gestaan en gekeken naar de restanten, fantaserend over wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld. Welke beroemde nummers zijn geschreven op deze plek. Sommige artiesten zijn legendarisch, sommige plekken kennen een bijna even mystieke waarde. Adres: 200 Caudill Drive, Hendersonville.

Het graf en het huis staan op hemelsbreed 26 kilometer van het museum, je rijdt er binnen een half uur naartoe. Zeker even doen, als je in Nashville bent!

Meer Johnny Cash

Zin om te lezen? Johnny Cash – by Robert Hilburn. Dé biografie.
Zin om een film te kijken? Walk the Line, uit 2005 – met Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven