Nu aan het lezen
Natalee Holloway – 10 jaar na de verdwijning
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Natalee Holloway – 10 jaar na de verdwijning

In het nieuws deze¬†week: ‘Dave Holloway, de vader van de deze maand tien jaar vermiste Natalee Holloway, is terug op Aruba. Samen met een detective is Dave op zoek gegaan naar een spoor dat leidt naar zijn dochter.’ Een¬†zoon of dochter verliezen is een ramp, je kind kwijtraken door een misdaad is nog erger, maar nog traumatischer moet het zijn als je kind verdwijnt – als je als ouder de rest van je leven in onzekerheid moet leven¬†over het lot van je kind. Dave Holloway overkwam het in 2005 – en het nieuws van gisteren bewijst dat je een dergelijk drama nooit naast je neer kan leggen. Hij en zijn ex-vrouw Beth Twitty¬†zoeken nu al tien jaar naar antwoorden. Wat er allemaal gebeurde op een rijtje – we komen in de laatste alinea terug op de actualiteit.

Wie was Natalee Holloway?

natalee-holloway-is-missingNatalee Ann Holloway (1986) heeft net haar middelbare school succesvol afgerond, de Mountain Brook High School in Alabama. Met 125 schoolgenoten en zeven begeleiders viert ze een week vakantie op het eiland Aruba. Ze slaapt met drie vriendinnen in kamer 7114 van het Holiday Inn. Denk aan een typische tienervakantie zoals velen van ons die hebben gehad: zon, zee, grenzen opzoeken, drank en flirts. Het gaat er in het hotel wild aan toe: de directie laat weten dat de school volgend jaar niet meer hoeft terug te komen. De jongeren komen uit het puriteinse Mountain Brook: Aruba is één grote speeltuin. Natalee mist enkele keren het ontbijt, de nachten zijn te gezellig. Volgens een croupier in casinohotel Excelsior dronk Natalee iedere avond veel rum.

Op de laatste¬†avond op Aruba ontmoet Natalee¬†Joran van der Sloot (1987), een Arnhemmer die op het eiland woont omdat zijn vader¬†werkt als rechter in opleiding. Over de laatste uren van het leven van het Amerikaanse meisje is niet veel bekend, vanwege¬†de wisselende verklaringen door de jaren heen. Ze is voor het laatst gezien in de¬†Mexicaanse horecazaak¬†Carlos’n Charlie’s, stamkroeg van de scholieren.¬†Vast staat dat¬†Natalee later die avond met Joran¬†en zijn vrienden Deepak en Satish Kalpoe in een auto is meegegaan naar het strand bij Oranjestad. Sinds die nacht van 29 op 30 mei 2005, een paar uur voor haar terugvlucht naar Amerika, is Natalee spoorloos. Dit is haar vermoedelijk laatste foto.

Ontwikkelingen na de vermissing

Joran mugshot in 2005De hele wereld duikt op de zaak, een ware mediahype ontstaat. Buiten proporties; daar ontstaat later ook veel kritiek over. But first things first. Na de verdwijning wordt Joran op Aruba gearresteerd, omdat hij had gelogen over de avond van haar verdwijning. Rechts zien we de politiefoto uit 2005. Joran had Natalee alleen achtergelaten op het strand; hij en de gebroeders Kalpoe vertelden de autoriteiten dat ze haar bij het hotel hadden afgezet. Een leugen uit schaamte, verklaarden ze later. Gelukkig kan al gauw worden uitgesloten dat Natalee ooit weer bij haar hotel was afgezet. Helaas wordt Joren wegens gebrek aan bewijs na een voorarrest van negentig dagen vrijgelaten. Hij vertrekt naar Nederland en gaat een studie volgen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Ondertussen is de hele wereld dus bezig met de zaak. De vermissing van een aantrekkelijke blanke vrouw: daar kunnen media wel wat mee. Dankzij de inspanningen van moeder Beth Twitty en beroemde Amerikanen als Dr. Phil, is de verdwijning iedere dag onderwerp van gesprek op de nationale televisie. Traditionele media delen de mening van de vele bloggers die over de zaak schrijven; er kan maar één dader zijn, en dat is Joran van der Sloot. Verschillende partijen komen samen een beloning van een miljoen dollar voor aanwijzingen die leiden tot de oplossing Рeen deel van dit bedrag staat nog steeds open.

In 2006 komt Joran van der Sloot op uitnodiging van televisiezender ABC naar Amerika, om op tv uitgebreid te spreken over zijn onschuld. Twee maanden later is er een uitgebreide reconstructie in het programma Opsporing Verzocht; er volgen nieuwe aanhoudingen, maar uiteindelijk zonder resultaat. Later dat jaar komt ook onze bekendste misdaadverslaggever met een extra lange uitzending over de verdwijning. Peter R. de Vries zou een belangrijke rol gaan spelen.

De zaak blijft aandacht genereren

natalee doodIn 2007 verschijnt er een weinig onthullend boek van Joran zelf, geschreven met journalist Zvezdana Vukojevic. Joran stelt zich kwetsbaar op en schrijft onder meer dat hij al sinds zijn jeugd kampt met psychische problemen. Ondertussen is er nog steeds veel politieonderzoek op Aruba; volgens betrokkenen verloopt de samenwerking tussen verschillende partijen lang niet altijd vlekkeloos. Wel worden zowel Joran als de broers Deepak en Satish Kalpoe weer opgepakt, op basis van telefoontjes en chats die na de vermissing onderling gevoerd zouden zijn. Binnen twee maanden staan de drie heren weer buiten. Opnieuw was er nauwelijks bewijs. En dan breekt het jaar 2008 aan.

In januari zit Joran nog met zijn ouders aan de tafel van Pauw en Witteman, het praatprogramma van de Vara. Ook Peter R. de Vries is aanwezig. Na een lang gesprek vol ontkenningen laat Joran iets van zijn opvliegende aard zien. Hij gooit een glas rode wijn in het gezicht van de misdaadverslaggever: bekijk het beruchte filmpje hier. De Vries zou het laatst lachen.

Op carnavalszondag 3 februari 2008 zit heel Nederland voor de buis.¬†Aan zijn kennis¬†Patrick van der Eem, die heimelijk¬†werkt voor Peter R. de Vries, vertelt Joran in het bijzijn¬†van verborgen camera’s het volgende:

Ik heb seks gehad met Natalee. Ze had veel alcohol gedronken. Ik heb haar vervolgens op het strand onwel zien worden. Daarna heb ik Daury gebeld, een goede vriend. Hij heeft zich vervolgens ontdaan van haar lichaam, door het met zijn bootje in de oceaan te gooien.

Bekijk hier een filmpje van de bekentenis. Joran reageert kort en zegt dat hij in de val is gelokt; daarna duikt hij onder. Het onderzoek op Aruba wordt heropend, maar een nieuwe arrestatie blijft helaas uit. Later was er nog een tweede undercover-operatie van Peter R. de Vries: Joran zou zich in Thailand schuldig hebben gemaakt aan de handel in jonge vrouwen. De beelden logen er opnieuw niet om, maar autoriteiten ondernemen geen stappen.

Een tweede moord van een psychopaat

stephany floresJoran blijkt een gewetenloze gek, blijkt in de in de jaren die volgen. Tijdens enkele interviews in binnen- en buitenland claimt hij ineens wel iets te maken te hebben met de verdwijning van Natalee Holloway. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje. In februari 2010 overlijdt zijn vader op Aruba aan een hartaanval; er zijn altijd veel geruchten geweest over zijn rol. Heeft hij geholpen bij het verdoezelen van bewijs? We zullen het waarschijnlijk nooit meer weten. Datzelfde jaar nog wordt Joran in staat van beschuldiging hebben gesteld wegens afpersing. Voor een mooie zak geld wilde hij moeder Beth Twitty wel de plek aanwijzen waar hij het lichaam van Natalee had achtergelaten. Een deel van het geld is door de Arnhemmer daadwerkelijk ontvangen.

Joran in 2010Maar hét nieuws van 2010 is de moord op Stephany Flores, dochter van Peruaans zakenman. Joran verblijft er in een hotel, camerabeelden tonen aan dat Joran en Stephany samen de hotelkamer inliepen Рzie foto. De vrouw komt er nooit meer levend uit. Saillant detail: de moord vindt plaats precies vijf jaar na de verdwijning van Natalee, deze maand dus vijf jaar geleden. Joran vlucht naar Chili, waar hij op 3 juni wordt gearresteerd Рzie foto. Sindsdien is hij niet meer op vrije voeten geweest. Na een bekentenis en later weer een ontkenning wordt hij schuldig bevonden en veroordeeld tot 28 jaar celstraf. In maart 2014 bepaalt het Hooggerechtshof dat Van der Sloot na het uitzitten van zijn straf uitgeleverd zal worden aan de Verenigde Staten.

Joran zit in de Challapalca-gevangenis, in het zuiden van Peru, berucht vanwege de slechte omstandigheden. Op 4 juli 2014 trouwde hij hier met Leidy Figueroa Uceda, een Peruaanse vrouw.

Nieuwe theorie: ‘Ik zag Joran Natalee in de kruipruimte begraven’

Nieuws in het ADEn dan nu het spoor van mei 2015, tien jaar na de verdwijning van Natalee. In 2005 is op Aruba¬†het Marriott-hotel in aanbouw.¬†Het terrein aan de westkust van Aruba ligt vlakbij de Holiday Inn, het hotel van¬†Natalee Holloway. Een zekere¬†Jurri√ęn de Jong¬†is naar eigen zeggen in die periode regelmatig ’s nachts op het bouwterrein voor illegale praktijken. Drugsgerelateerd, meer wil hij er niet over kwijt. Op de bewuste avond¬†in 2005 ziet hij¬†twee jonge mensen, een man en een vrouw, op het bouwterrein. Niet lang erna ziet hij¬†het volgende:

Er moet iets verkeerd zijn gegaan, want enige tijd later komt hij met haar in zijn armen naar buiten. Hij legt haar neer, springt naar beneden en trekt haar op zijn schouder. Vervolgens werpt hij haar lichaam op de grond. Toen zag ik hoe hij het lichaam verstopte onder het gebouwtje in aanbouw.  Hij graaft zich een toegang tot de kruipruimte en trekt haar naar binnen. Na ongeveer een minuut komt hij weer tevoorschijn, maakt de opening met zand dicht en loopt naar de toegangspoort terug.

Vanwege de drugs hield hij lang zijn mond:¬†“Ik zou mezelf en daarmee mijn familie belasten.” Lees het volledige verslag in dit artikel in het Algemeen Dagblad. Vader Dave Holloway hoort veel wilde verhalen, al tien jaar lang, maar is volgens het artikel serieus ge√Įnteresseerd in het verhaal van Jurri√ęn:

Gedurende mijn zoektocht op het eiland werd ik me bewust van de geur van rottend vlees van dieren. Meestal ging het om een dode hond of een ander dier. Over een periode van enkele dagen heb ik dezelfde lucht geroken vanaf de bouwplaats. Ik sloeg er geen acht op. Er was te veel afleiding.

Wordt vervolgd? Volgens misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink lijkt het onwaarschijnlijk; lees maar.

Tien jaar na de verdwijning kunnen we vanzelfsprekend maar één ding hopen: dat de vrouw ooit nog wordt gevonden. De kans lijkt echter uitgesloten.

Enkele weken geleden was er een film op televisie over de zaak Natalee Holloway; hier meer informatie.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven